11 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jelušić: Koncept građanske države ne može i neće biti ugrožen

Izvor: skupstina.me

Politika

Comments 46

Jelušić: Koncept građanske države ne može i neće biti ugrožen

Autor: Antena M

  • Viber

Autor: Milena Aprcović 

U susret  21. maju - najznačajnijem datumu moderne crnogorske istorije, Antena M objavljuje serijal tekstova u kojima smo javne ličnosti pitali kako vide Crnu Goru danas, 15 godina od obnavljanja nezavisnosti.

Poslanica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić smatra da je u proteklom periodu Crna Gora imala dobre rezultate na spoljnopolitičkom planu. Na unutrašnjem planu je, napominje, bilo drugačije.

Smjesta bih počela da se temeljno bavim obrazovnim sistemom kao strateškim interesom države, kaže poslanica Jelušić na pitanje šta bi najprije promijenila.

***

Antena M: 21. maja navršava se 15 godina od obnove nezavisnosti. Kada se osvrnete na put koji je Crna Gora od tada prešla, jeste li zadovoljni ili razočarani?

Jelušić: Srećna sam što je Crna Gora obnovila svoju nezavisnost, koja je nakon dezintegracije Jugoslavije postala neupitna.

Nažalost, proteklih 15 godina nisu donijele progres i prosperitet kojima smo se nadali i koji su bili gotovo izvjesni. Rekla bih da je Crna Gora mahom imala dobre rezultate na spoljnopolitičkom planu. Na unutrašnjem planu je bilo drugačije.

Nakon započetih demokratskih reformi u raznim oblastima, brzo je došlo do ponovne centralizacije i snaženja partitokratskih praksi koje su značile degradaciju institucija, kao i ugrožavanje nezavisnosti i uzajamne kontrole grana vlasti.

Otuda i bujanje organizovanog kriminala i korupcije. Početni investitorski bum nije iskorišćen tako da donese dobrobit zajednici i građanima. Zapostavljanje javnog interesa i neinventivna ekonomska politika, često praćena rasprodajom državnih resursa, ugrozili su održivi ekonomski razvoj Crne Gore. 

Rastuće siromaštvo i nejednakost građana danas značajno umanjuju perspektivu zajednice, a mladi i mobilni građani, usput nimalo ksenofobni ili nacionalistički opredijeljeni, u reproduktivnom dobu, odveć često se opredjeljuju da potraže drugačije i bolje mjesto za život. Sve to stvara sumornu perspektivu, pogodnu za bujanje retrogradnih ostrašćenosti i podjela, kao prilično očekivanog rezultata pogrešne petnaestogodišnje unutrašnje politike.

Antena M: Šta biste najprije promijenili?

Jelušić: Smjesta bih počela da se temeljno bavim obrazovnim sistemom kao strateškim interesom države.

Antena M: Šta je po Vašem mišljenju za pohvalu?

Jelušić: Pomenula sam već spoljnopolitičke rezultate. Proces EU integracije (nažalost odveć usporen) rezultirao je i izvjesnim stepenom političke korektnosti u raznim oblastima, recimo vezano za LGBTIQ zajednicu i Zakon o istopolnom partnerstvu.

Antena M: Nerijetko se u javnosti može čuti rečenica "niko nam nigdje neće ponijeti državu". Smatrate li da je nezavisnost države Crne Gore nepromjenljiva ili pak ugrožena, budući da mnogi ukazuju na urušavanje građanskog koncepta države i tekovina 21. maja?

Jelušić: Smatram da je nezavisnost Crne Gore neupitna i držim da ova zemlja još uvijek ima potencijal da svim svojim građanima omogući prostor za razvoj i za bolji život. Međutim, trideset godina petrifikovane vlasti nije moglo ostati bez posljedica.

One se sada vide i u raznim strahovima koji prate promjenu vlasti i u apokaliptičnim očekivanjima, dobrano osnaženim medijskim manipulacijama i spinovima. Međutim, svemu tome doprinosi i svojevrsna nesnađenost nove vlasti uz snažan povratak religijskih praksi i crkve u javni prostor.

To izaziva osjećaj ugroženosti građanske države, ali sam uvjerena da taj koncept ne može i neće biti ugrožen, već samo na kratko vrijeme kontaminiran određenim javnim diskursom i praksama.

Antena M: Zabrinjavaju li Vas priče o raznim "non pejperima" i prekrajanju granica?

Jelušić: Smatram to dijelom političkog folklora ovog regiona, ali svakako ne bih propustila da se sa krajnjim oprezom odnesem prema svim idejama o prekrajanju granica.

Na sreću, ali i na nesreću, još uvijek su svježa iskustva devedesetih i tragedije koje su izazvali razni velikodržavni projekti na ovim prostorima.

Razni "non-pejperi" i ideje o prekrajanju granica, u svijetu koji se sve brže mijenja i u kome je odavno važnija hronoekonomija od geoekonomije, otkrivaju svu anahronost takvih koncepata i trajno dezavuišu njihove zagovornike.

Međutim, problem je što živimo u vremenu takozvane post-istine i društvenih mreža koje obezbjeđuju niše za bujanje sumnjivih vrijednosti, revizionizama i raznih teorija zavjera. Za brigu je ako uz to imamo obrazovnu krizu i nedostatak kritičkog mišljenja kod mladih i na tome treba ozbiljno raditi.

Antena M: Kako vidite Crnu Goru za pet godina?

Jelušić: Ne očekujem epohalni zaokret nabolje, ali se nadam da ćemo nakon nekoliko izbornih krugova na kojima će se vlast i gubiti i osvajati, najzad dobiti mogućnost da postanemo takozvano normalno društvo.

Komentari (46)

POŠALJI KOMENTAR

Anthropos

Božena, Đe su bile te vaše "građanske vrjednosti" kada ste glasali za predaju crnogorske kulturne i crkvene baštine (naših "svetinja") klero-fašističkoj svetosavskoj crkvi? Đe su bile kada ste glasali protiv rezolucije o Srebrnici, o anti-fašističkom zakonu, itd. Đe su kada dajete podršku DF-u?

ProfesorX

Vama dame i gospodo iz URE, niko normalan ne smije da vjeruje. Opasniji ste vi iz malene URE nego citav DF, jer sa njima znamo sto su od prvog dana i ko im daje narednjenja. Tu nema dileme narocito kad pogledamo sta rade. Vi iz maleneURE jedno pricate, drugo mislite a trece radite. Ocjena je 1.

Ab_Ovo

@Njena Čitanka govori Ne znam zasto, ali je smislit ne mogu!