13 °

max 24 ° / min 13 °

Srijeda

08.05.

24° / 13°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 13°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković: Crna Gora slijedi svoj evropski put, uz njegovanje dobre saradnje sa globalnim političkim i ekonomskim akterima

Politika

Comments 1

Marković: Crna Gora slijedi svoj evropski put, uz njegovanje dobre saradnje sa globalnim političkim i ekonomskim akterima

Autor: Antena M

  • Viber

- Kao država koja nepokolebljivo slijedi evropski put, ali i članica NATO saveza, Crna Gora želi i njeguje dobru saradnju s globalnim političkim i ekonomskim akterima od krucijalnog značaja za sve države Zapadnog Balkana -  kazala je savjetnica glavne pregovaračice, Dragana Marković.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, Marković je učestvovala na seminaru EU, Kina i Zapadni Balkan: izazovi i perspektive za dalju integraciju, na kom je govorila na temu geopolitičke i geoekonomske uloge moćnih igrača na Zapadnom Balkanu.

Ona je istakla da današnji svjetski poredak doživljava tektonske promjene, što se posebno sagledava u svijetlu aktuelnih kriza i dešavanja.

Kako je kazala, EU, SAD i Kina, kao i druge zemlje, mogu mnogo dobiti od saradnje u pitanjima od globalnog značaja.

"Bez takve saradnje se ne mogu pronaći ni implementirati rješenja za globalnu finansijsku stabilnost, klimatske promjene, terorizam, sajber terorizam i druge oblasti", kazala je Marković.

Naglasila je da je perspektiva članstva u EU za zemlje Zapadnog Balkana ključan faktor stabilnosti.  

U tom kontekstu je kazala da je u zemljama regiona postignut napredak prema članstvu, ali da i dalje postoje otvorena pitanja, poput dobrosusjedskih odnosa i inkluzivne regionalne saradnje, što je krucijalno za dalji napredak.

"Ono što je za nas mnogo bitnije u geopolitičkom odmjeravanju snaga je činjenica da je u interesu našeg regiona da pristupimo Uniji i da to nije samo naš interes već i interes Unije", rekla je Marković.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR