13 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bez podrške Odbora Predlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici

Politika

Tag Video
Comments 7

Bez podrške Odbora Predlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Odbor za ljudska prava i slobode nije podržao Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici. Predsjednik Odbora Jovan Vučurović pozvao je Skupštinu da ne usvoji ovaj dokument.

Tok rasprave:

Jedan od podnosilaca Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici Ervin Ibrahimović, kazao je na sjednici Odbora za ljudska prava i slobode da Prijedlog rezolucije podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici jula 1995. godine desio genocid i da je ubijeno preko 8.000 Bošnjaka.

"Rezolucija podrazumijeva da Skupština najoštrije osuđuje genocid, zabranjuje javno negiranje postojanja i umanjenje genocida, 11. jul proglašava danom sjećanja na žrtve u Srebrenici, poziva nadležne za procesuiranje istrage, izražava osjećanje za sve žrtve ratova na prostoru Balkana".

"Zabrinjava da se 25 godine nakon genocida, ovaj tragični događaj se pokušava zloupotrijebiti u dnevno-političke svrhe", istakao je Ibrahimović.

Ibrahimović naglašava da Skupština usvajanjem ove rezolucije potvrđuje da se na prostoru Srebrenice desio genocid.

"Suočavanje sa prošlošću je od suštinske važnosti. Usvajanjem ove rezolucije Crna Gora kao puno pravna članica NATO pokazuje posvećenost evropskim i evroatlantskim vrijednostima.Država koja negira genocid u Srebrenici i veliča ratne zločine, ne može biti članica EU".

Milačić Ibrahimoviću: Vi  zloupotrebljavate Srebrenicu u dnevno-političke svrhe

Poslanik Marko Milačić pitao je zašto se uopšte raspravlja o ovom prijedlogu.

"Zašto ovaj tekst nijeste dali na usvajanje prije 30. avgusta. Vi zloupotrebljavate Srebrenicu u dnevno političke svrhe. U Srebrenici se ne priča toliko o tome koliko se priča u Crnoj Gori. Ajmo da pričamo o genocidima u cijelom svijetu, ajmo da pričamo o genocidu u Jermeniji", kazao je Milačić obraćajući se Ibrahimoviću.

"Nećete imati podršku Prave Crne Gore", naveo je Milačić.

Ibrahimović je odgovorio Milačiću da je intencija pomirenje, a ne priča koju on iznosi.

Milačić je rekao da su za Srebrenicu dijelom odgovorne i Ujedinjene nacije.

"UN su napravile najveću moguću grešku. Znale su što se radi. Zbog dogovora Bila Klintona i Alije Izetbegovića prećutale su, štitile su tu zonu, dok su se tamo vodile ratne operacije, a kad su krenuli odgovori na te operacije onda se desilo ovo, da bi se desilo bombardovanje", naveo je Milačić.

Milan Radović iz Građanske alijanse GA kazao je da je u Srebrenici stradalo 8.378 ljudi, a da su Deklaraciju o zločinu u Srebrenici usvojili evropski parlament i Senat SAD.

"Došlo je vrijeme da i u Crnoj Gori stavimo tačku na ovo pitanje". 

Bjeković: Srebrenica "moneta za potkosurivanje".

Ombudsman Siniša Bjeković  ističe da je Srebrenica "moneta za potkosurivanje".

"Ali sve dok čitamo na grafitima "Nož, žica, Srebrenica", sve dok nas navijačke grupe podsjećaju da Srebrenica postoji, postoji i potreba da pričamo o njoj. Ne mogu kazati da se u Srebrenici nije desio genocid, jer je to potvrđeno u više presuda. Ne smije se javno negirati genocid. Odgovornost za ratne zločine je tražena još u vrijeme dok je rat trajao. 

Nimanbegu: Žao mi je da UN optužujemo za zločine

Genci Nimanbegu navodi da je priča o Srebrenici “Par ekselans” politička iz razloga jer je nametnuta.

"Ova rezolucija je prilika da usvajanjem ovu priču ostavimo iza nas i krenemo u dokumentaciju i priču o mogućem genocidu u Velici, velikom zločinu u Baru, da sve stavimo na sto. Ne prebacujete odgovornost na Bošnjačku stranku i DPS".

On je istakao da mora stati u odbranu Ujedinjenih nacija.

"Žao mi je da UN optužujemo za zločine. Zločine su radili naši ljudi. Oni nisu imali puške, nisu bacali bombe".

"Milačić je rekao da je tekst neustavan, ja ću reći da je drzak", kazao je poslanik Demokratskog fronta Strahinja Bulajić. 

Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici podnijeli su poslanici Ervin Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović.

 

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

MONTENEGRO

Uskoro će biti: što ne uspje pobjeć' u Srbiju, to se smjesti u ZIKS u Spužu!

Antun

Što će biti bježanije u Srbiju, A Spuž prebukiran kada ovi izdajnici i plaćemici vrlo brzo izgube vlast.

Odgovor

@MONTENEGRO pa kakva je naša CRNA Gora da smo mi Gradjani dozvolili da oni neće da prihvate 9.maj dan protiv ANTIFASIZMA onda smo mi gradjani krivi sto ćutimo i sve trpimo!!!!