14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dejtonski sporazum jedan od najuspješnijih i najduže primjenjivanih sporazuma u svijetu

Politika

Comments 2

Dejtonski sporazum jedan od najuspješnijih i najduže primjenjivanih sporazuma u svijetu

Autor: Bojana Vojinović

  • Viber

Povodom obilježavanja jubileja 25 godina od potpisivanja Sporazuma o podregionalnoj kontroli naoružanja (Dejtonski sporazum), u online formatu održana je svečana sjednica Podregionalne konsultativne komisije.

Sporazum, potpisan prije četvrt vijeka u Firenci, tačnije 14. juna 1996, koji sadrži odredbe o mehanizmu nadzora kroz režim inspekcija, razmjene informacija i verifikacije, je doprinio postizanju uravnoteženog i stabilnog nivoa oružanih snaga strana potpisnica i vojne ravnoteže u regionu.

Tim povodom, visoki predstavnici država strana i međunarodne zajednice osvrnuli su se na proteklih 25 godina implementacije, ocijenivši da Sporazum predstavlja jedan od najuspješnijih i najduže primjenjivanih, ne samo u cjelokupnom OEBS-ovom regionu, zemljama Zapadnog Balkana, već i u svijetu.

Takođe, tokom sjednice je konstatovano da je Sporazum ujedno i potvrda posvećenosti, istrajnosti i opredijeljenosti Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije da nastave dosljedno sprovođenje ovog značajnog bezbjednosnog i regionalnog mehanizma, koji je doprinio pomirenju i rezultirao ispunjavanjem političkih dogovora u skladu sa Opštim okvirnim Sporazumom za mir u BiH.

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, Ljubomir Mišurović, ocijenio je da je jedan od ključnih prioriteta naše vanjske politike snaženje regionalnih politika i inicijativa, te da u tom kontekstu za Crnu Goru primjena Sporazuma predstavlja značajno pitanje regionalne saradnje.

„Svjesni smo da je samo posvećenošću dobrosusjedskim odnosima i dijalogu moguće postići da region Zapadnog Balkana bude stabilan i prosperitetan, što olakšava realizaciju pojedinačne, ali i zajedničke vizije o skoroj i potpunoj integraciji regiona u EU i NATO“, naglasio je Mišurović.

Kako je ocijenjeno na sjednici, iskustvo i naučene lekcije tokom implementacije Sporazuma mogu predstavljati osnov za diskusiju o budućnosti kontrole naoružanja na prostoru Evrope. U tom kontekstu, državni sekretar Mišurović dodao je da, kada pogledamo dešavanja u OEBS-ovom regionu, pa i šire, moramo biti svjesni da se mir i bezbjednost ne mogu uzimati zdravo za gotovo.

„Oni iziskuju dodatne i kontinuirane napore u iznalaženju diplomatskih i mirnih rješenja za aktuelne i zamrznute konflikte“, zaključio je Mišurović.

Povodom obilježavanja jubileja, biće održan i dvodnevni Simpozijum o nadzoru naoružanja pod nazivom „ Arms Control Symosium and Dayton Agreement – 25th Anniversary celebration Event“ u organizaciji RACVIAC - Centra za bezbjednosnu saradnju, na kome će učesnici govoriti i o savremenim bezbjednosnim izazovima u kontekstu nadzora naoružanja.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

europeac

@Senad Slažem se s tobom. Kako se pojavio "Dodislav" ne mogu se ni o čemu dogovoriti ako nije njemu po volji. E to "srpski svet" sprema i nama u Crnoj Gori. Bojim se da im za sada ide sporo, ali im ide.

Senad

Dejtonski (ne)sporazum je jedan od NAJNEUSPJEŠNIJIH mirovnih Ugovora jer je SAMO završio rat ali je CIVILIZACIJSKI nepravedan jer je NAGRADIO genocid postojanjem "republike" šumske i uspostavio ETNIČKI karakter države u kojoj se odlučuje KONSENZUSOM onih koji VOLE i onih koji NE VOLE Bosnu.