11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bečić: Prihvatljiva Vlada sa političarima, ako postoji saglasnost premijera

Politika

Comments 1

Bečić: Prihvatljiva Vlada sa političarima, ako postoji saglasnost premijera

Izvor: Tv Vijesti/Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Skupštine i lider Demokrata Aleksa Bečić kazao je da mu je prihvatljiva Vlada sa političarima, ako postoji saglasnost premijera Zdravka Krivokapića.

On je, gostujući u emisiji “Načisto” na Televiziji Vijesti, rekao da nikad nije kasno za dijalog između Vlade i parlamentarne većine, ako se želi doći do rješenja.

"Definitivno je da smo protiv novih izbora i rušenja Vlade i nevođenja dijaloga i zakopavanja u okviru političkog rova s obje strane", kazao je Bečić.

On je, kao potencijalno rješenje, naveo jedan otvoren razgovor koji bi, eventualno, doveo do rekonstrukcije, osnaživanja i "osvježavanja" aktuelne Vlade, imajući u vidu da postoje određene upražnjene pozicije i otvorena pitanja.

"Sve je to nešto što treba da bude predmet otvorenog razgovora i od početka smatram da u dijalogu Vlade i parlamentarne većine, i u saglasnosti obje strane i dogovora, rekonstrukcija Vlade bi bila izlaz iz ove situacije", rekao je Bečić.

On je naveo da od 4. decembra prošle godine aktuelnoj Vladi nije dat "nijedan dan" povjerenja i podsjetio da su Demokrate od starta pokazale bezrezervnu podršku.

Bečić je kazao da se trenutno u bojkotu parlamenta nalaze one političke snage koje rade na polarizaciji društva.

On je rekao da je uvjeren da unutar Demokratskog fronta (DF) postoje pojedinci koji vide politiku različito od lidera tog političkog saveza i ne slažu se sa "brutalnom kampanjom" koja se, kako je kazao, ovih dana vodila protiv njega, Krivokapića i drugih predstavnika vlasti.

Bečić je ocijenio da je parlament u prethodnih devet mjeseci uspio da "ispravi brojne nepravde koje je zatekao".

On je naglasio da nije za prijevremene izbore, jer je Crnoj Gori potrebna stabilnost.

"Svako ko smatra da ova Vlada ili bilo koji pojedinac nema legitimitet, to vrlo lako može da testira u Skupštini. Ako neko misli da nije rješenje u dijalogu i kompromisu, neka izvoli, utvrdi i dokaže da Vlada nema legitimitet, i podnese političku odgovornost za ono što se ja ne zalažem, a to su novi izbori”, naveo je Bečić.

On je rekao da, u slučaju održavanja izbora, očekuje da "svi ti pojedinci stanu na crtu" i čelne pozicije izbornih listi.

Bečić je ponovio da bi volio da, kao u nekim evropskim zemljama, postoji zakonska obaveza samostalnog izlaska partija na izbore.

On je rekao da je zadovoljan zavidnim rezultatima nadležnih u zdravstvu sa epidemijom koronavirusa, kao i ekonomskim mjerama za saniranje posljedica epidemije, koje su, kako je kazao, bile veliki korak naprijed.

Dodao je da kao problem u radu Vlade vidi manjak političkog iskustva i “preglomaznost” određenih ministarstava.

"Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je preglomazno, bilo koji čovjek, koje god sposobnosti imao, teško bi mogao odgovoriti izazovima tako obimnog ministarstva", smatra Bečić.

To znači, kako je rekao, da bi eventualno trebalo razgovarati o dijeljenju tog ili nekih drugih resora, gdje je "vrijeme pokazalo da jedan čovjek teško može odgovoriti izazovima".

Bečić je kazao da ne treba isključiti mogućnost da i političari budu dio rekonstruisane Vlade, gdje oko toga postoji saglasnost premijera i parlamentarne većine.

"Pokazalo se da u ovom trenutku ekspertska Vlada ima manjkavosti", kazao je Bečić.

On je pojasnio da bi predstavnici stranaka sa stručnim referencama bili dobro rješenje.

"Ako je neko političar, to ne znači da nema stručne reference, da ne može da bude dio Vlade, naprotiv. Mislim da je ovo momenat da dođemo do rješenja koje će istinski osnažiti Vladu", kazao je Bečić.

On je rekao da mu je drago da su predstavnici međunarodne zajednice možda sada razumjeli njihova stanovišta u postupku izrade Zakona o državnom tužilaštvu.

"Imali smo “rigoroznija” rješenja od onoga što je konačno usvojeno, jer smo računali da može doći do zloupotrebe od strane tehničkog sastava Tužilačkog savjeta. Negdje smo ublažili tu normu i doveli do onoga prihvatljivog za njih”, naveo je Bečić.

Lider Demokrata je rekao da bi "spasenje Crne Gore" bilo da ta stranka, umjerene građanske strukture i manjinske partije imaju više od 50 odsto podrške građana, a da su "dva pola koja forsiraju desničarsku politiku" ispod te cifre, ali da se mora rukovoditi onim što je realno u ovom trenutku.

Bečić se osvrnuo i na "podvale i manipulacije" o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici i navodima da je usmjerena protiv srpskog naroda, ocjenjujući da se radi o produkovanju vještačkih tenzija da bi se sakrila istina.

"Bio je cilj da sakriju da Rezolucija na daleko bolji način štiti interes srpskog naroda nego slični akti koje je donosila Skupština Srbije”, kazao je Bečić.

On je podsjetio da je u Rezoluciju crnogorskog parlamenta ušao istorijski amandman u kojem se osuđuje pokušaj pripisivanja zločina bilo kom narodu, jer odgovornost može biti isključivo individualna i da Skupština osuđuje sve zločine sa prostora bivše Jugoslavije.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Snjeg

Ovim intervjuom je isplivalo svo licemjerstvo ovih vajnih demokrata.O kakvoj volji gradjana ovaj prica sa jednim mandatom vise u parlamentu i nekakvoj istoriskoj pobjedi!? Neka izadju ponovo na izbore pa ce im biti sve mnogo jasnije.