9 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Ako se ne odustane od ustoličenja u Cetinjskom manastiru, biću na Cetinju 5. septembra

Politika

Tag Video
Comments 45

Đukanović: Ako se ne odustane od ustoličenja u Cetinjskom manastiru, biću na Cetinju 5. septembra

Autor: Marija Mitrović

  • Viber
"Upućujem apel da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita na Cetinju i u Cetinjskom manastiru", kazao je crnogorski predsjednik.

Nakon sastanka, predsjednik Crne Gore Mila Đukanovića i predsjednik Turske Redžepa Tajip Erdogana obratili su se javnosti na konferenciji za medije.

Đukanović je zahvalio Erdoganu na posjeti Crnoj Gori. Posjetu je ocijenio kao izraz poštovanja i izrazio nadu u dalji razvoj dobrih odnosa Crne Gore i Turske.

Kako je naveo, porazgovarali su i o mogućnostima i potezima koje treba povući radi unapređenja ekonomskih odnosa. 

Crna Gora je stabilna i nastavlja da se kreće ka EU, naveo je Đukanović.

Erdogan je takođe ukazao na prijateljstvo između Crne Gore i Turske i podsjetio da je Turska jedna od prvih država koja je priznala crnogorsku nezavisnost.

Imamo cilj da radimo na bilateralnim odnosima - kazao je turski predsjednik.

"250 miliona eura je naš cilj kad je trgovina posrijedi i taj cilj smo odredili na sastanku", kazao je on.

Izrazio je nadu da će CG u skorije vrijeme postati dio EU.

Ovako jako lijepo mjesto nijesam uspio da vidim do sada - kazao je Erdogan odgovarajući na pitanja novinara.

Medije je zanimalo koja je Đukanovićeva poruka uoči najavljenog ustoličenja mitropolita Joanikija.

Đukanović je kazao da je tom događaju dat neprimjereno veliki značaj u sekularnoj i građanskoj Crnoj Gori. 

Uticaj i razne neprimjerene riječi na račun Crne Gore i Crnogoraca iz države Srbije i Beogradske patrijaršije doprinijeli su tome da ovo pitanje dobije mnogo više politički karakter i postane bezbjednosno osjetljivo pitanje, smatra on.

"Sve to čemu smo prisustvovali događalo se, rekao bih, uz neskriveno falsifikovanje činjenica i istorijskih fakata kojima se želi opravdati kurs velikodržavne politike, koja se sa raznih adresa države Srbije u kontinuitetu provodi prema Crnoj Gori. Takva politika je, nažalost, dovela do toga da u jednoj posebno senzibilnoj javnosti, kakva je cetinjska javnost, se to doživi kao završni pokušaj sramoćenja Crne Gore i crnogorske Prijestonice", kazao je Đukanović.

Crkveni velikodostojnici moraju da poštuju državu u kojoj žele neku misiju da obave, a kada žele - vladike SPC to i umiju, a kao primjer za to Đukanović je naveo odnos srpskog patrijarha prema državi Hrvatskoj.

Na Cetinju ništa nije moguće uraditi na silu što ugrožava državno i nacionalno dostojanstvo Crne Gore i Crnogoraca - to moraju svi razumjeti, i u Crnoj Gori i u Srbiji - kazao je Đukanović.

"To mora razumjeti novi mitropolit, to mora razumjeti beogradska Patrijaršija, to moraju razumjeti državno politički autoriteti i u Srbiji i u Crnoj Gori. Posebno, rekao bih, u Crnoj Gori gdje smo kao državno rukovodstvo u obavezi da blagovremeno registrujemo takav neadekvatan odnos sa bilo koje međunarodne adrese prema Crnoj Gori i da uložimo napor da takve aktivnosti ne proizvedu štetna dejstva po državu Crnu Goru.

Posebno da ne oćutimo takvu politiku prema Crnoj Gori, a kamoli da bilo ko iz državnog rukovodstva doprinese da se takvi zlokobni naumi prema Crnoj Gori i ostvare", naveo je on.

"Upućujem apel da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita SPC na Cetinju i u Cetinjskom manastiru", kazao je crnogorski predsjednik.

"Mislim da je pametno izmjestiti taj događaj iz Prijestonice, da je pametno obaviti to u nekom od brojnih hramova SPC u Crnoj Gori", rekao je Đukanović.

Ako se ne uvaži ovaj apel, Đukanović je kazao da će biti prinuđen da i sam bude na Cetinju 5. septembra - tamo đe je cijelo Cetinje, tamo đe je većinska Crna Gora i , kako je dodao, tamo đe se brane čast i dostojanstvo Crne Gore.

Komentari (45)

POŠALJI KOMENTAR

Cevo

Sve ti srecno i veselo bilo. ... 100 godina da nam zivis. Da je vjecna Crna Gor

Kotoranin

Bravo predjsedniče, taj dan si i ti građanin Crne Gore i zna se đe će svaki građanin biti, na oltaru otadžbine. Neđelja je, neradni dan, biće predpostavljam lijep dan, nemoramo se gužvati zbog korone ali što ne prošetati Cetinjem, ne vidim kako provesti tu neđelju osim na Cetinju. Dobrodošao Milo!!!

Miljan

ZA SLOBODU CAST I SAMOSTALNU CRNU GORU NEKA JE VJECNA. Vas govor je cekala predsjednice CRNA GORA.