17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Konjević: Slaba i posvađana Crna Gora lakši plijen za srpski svet

Politika

Comments 9

Konjević: Slaba i posvađana Crna Gora lakši plijen za srpski svet

Autor: Antena M

  • Viber

Što slabija i što više posvađana Crna Gora biće lakši ,,plijen“ i bolje će poslužiti imperijalnim interesima ,,srpskog sveta“. Razaranje građanskog bića Crne Gore čak više nije ni skrivena, već otvorena agenda najvećeg dijela vlasti – kazao je u intervjuu Pobjedi Raško Konjević, predsjednik SDP-a i poslanik.

Konjević je poručio da za dešavanja na Cetinju isključivo odgovornim smatra potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Šta su pokazala dešavanja na Cetinju i ustoličenje uz jake policijske snage, spremnost i Joanikija i Vlade da se po svaku cijenu, pa makar se prolila krv, ono obavi u Cetinjskom manastiru? Kakve su posljedice?

Konjević: Dešavanja na Cetinju su pokazala, prije svega, frapantnu neodgovornost dvojca Krivokapić – Abazović da, i pored negativnih bezbjednosnih procjena nadležnih agencija, i na tome zasnovanog prijedloga resornog ministra i direktora policije, da se zabrane svi skupovi, donesu političku odluku o ustoličenju na Cetinju.

To nam govori da Abazovića i Krivokapića nije bilo puno briga da li će neko možda toga dana stradati, budući da je, kako je ministar Sekulović naveo, bilo ekstrema s obje strane, već je samo bilo važno da se ispune zahtjevi Crkve Srbije.

Vlada nam je poslala poruku da je želja Crkve Srbije da se ustoličenje desi na Cetinju važnija od bezbjednosti građana i stabilnosti Crne Gore. I sve to uz protivljenje građana Cetinja, parlamenta prijestonice i velikog dijela javnosti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ustoličenje bilo prvobitno otkazano, pa je pohvalio Krivokapića što je ipak istrajao da ono bude na Cetinju, ali i poručio da on nije uticao na tu odluku. Predsjednik SPO Vuk Drašković izjavio je za TV N1 da iza nasilnog ustoličenja stoji Moskva. Ko je, po Vama, bio glavni igrač u tome, ko je rukovodio tom akcijom?

Konjević: Nema nikakve sumnje da je Vučić bio duboko involviran u cijelu priču oko ustoličenja. Na kraju, on je to i priznao u nedjelju ujutru objašnjavajući da je Vlada, za njega druge države, mijenjala odluke. A kako bi on to mogao da zna osim ako nije bio direktno involviran. Njegova “umiješanost” nije bila samo u završnoj fazi kod donošenja odluke da se ono desi na onakav, rekao bih, nedostojan način, helikopterskim desantom, već od samog početka, a sve sa jasnim ciljem da se tim činom pokuša dodatno podijeliti i destabilizovati Crna Gora.

Većinski djelovi vlasti u Crnoj Gori su na istom zadatku, udaljavanja od ključnih vrijednosti EU i NATO, promjeni građanskog koncepta, rušenja sekularizma i pretvaranja Crne Gore u jednu od provincija osmišljenog ,,srpskog sveta“.

Cetinjska dešavanja su samo jedan u nizu događaja koji je usmjeren na realizaciju tih ciljeva.

Kako je postupala policija na Cetinju? Premijer Krivokapić najavio je da će ,,u komandnom dijelu odgovornosti biti ispitan svaki čin pojedinca koji je djelovao ili nije djelovao, i niko neće biti pošteđen“. Međutim, Krivokapić je organizovao koktel za čelnike MUP-a i UP-a, i policajce, finansijski ih nagradio i istakao da su ,,osvjetlali obraz Crne Gore“. Kako to komentarišete? Hoće li biti smjena u bezbjednosnom sektoru?

Konjević: Slika iz premijerove kancelarije odakle se ,,pratila“ policijska akcija, u kojoj su bili mnogi koji tu nijesu smjeli biti shodno važećim zakonima, dovoljno govori do koje mjere je srozana vlast, način na koji se odlučuje i postupa, posebno, u ovako osjetljivim stvarima.

Nakon svega pljušte optužbe, jedni druge optužuju za izdaju, za državni udar… Očigledno da se nije znalo, žargonski rečeno, ko pije, a ko plaća, kao uostalom i sve vrijeme otkako je formirana Vlada.

Imamo premijera koji se javno hvali da naređuje hapšenja što je najbolja ,,slika“ kako premijer poštuje Ustav, zakone, nadležnosti i kako doživljava princip podjele vlasti i vladavinu prava. Zamislite da je to javno uradio neko od prethodnih premijera. Službeni glasnik Vlade list Vijesti ,,čerečio“ bi ga sa pravom nedjeljama, a NVO bi, takođe, sa pravom ukazivale na autoritarni ambijent društva. Danas, Vijesti stidljivo to pominju, ali javno hvale premijera da je položio ispit, a najveći broj NVO ćute. Vidjeli smo i dokazanu obmanu iz njegovog kabineta oko navodnog bacanja ,,molotovljevog koktela“, što je poslužilo kao navodni osnov za akciju policije prema okupljenim građanima.

Sve što se dešavalo pokazalo je još jednom nevjerovatnu nekompetentnost i neodgovornost ove vlasti koja je bila spremna da zemlju odvede u opasnu avanturu destabilizacije i sukoba. Šta god da se desi i u vezi sa mogućim smjenama siguran sam da neće biti plod realno utvrđene odgovornosti već partijskih trgovina i mešetarenja iza scene.

Kakva je uloga Ure bila u svemu? Kako komentarišete oprečna mišljenja u vrhu te partije, dok je Abazović bio za ustoličenje na Cetinju, cetinjska Ura nije, kao ni Glavni odbor? Kako će to uticati na partiju?

Konjević: Ponašanje Ure bilo je za rubriku vjerovali ili ne. Predsjednik partije se od starta zalagao za ustoličenje na Cetinju, dok je njegova partija navodno bila protiv.

 
Abazović nosi posebnu odgovornost jer na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost nije podržao ministra unutrašnjih poslova i direktora policije koji su na osnovu bezbjednosnih procjena tražili zabranu svih skupova na Cetinju, što je bio racionalan prijedlog. Dakle, Abazović kao potpredsjednik Vlade za bezbjednosni sektor nije stao iza stava ljudi koje je sam izabrao nije stao iza negativne bezbjednosne procjene koje su dale nadležne službe. Dodatno, nije stao ni iza stava sopstvene partije oko ovog pitanja.

Teško da se racionalnim razlozima može objasniti ovakvo ponašanje Abazovića, zbog čega ga smatramo isključivo odgovornim za sva dešavanja na Cetinju.

SDP je uputio Savjetu za građansku kontrolu rada policije prijavu zbog nanošenja tjelesne povrede počasnom predsjedniku te stranke Ranku Krivokapiću, tokom protesta na Cetinju. Navodite da je namjera napada bila da se Krivokapić ,,trajno onesposobi“. Zašto to mislite, zbog čega bi bila takva namjera? Šta očekujete od Savjeta?

Konjević: Očekujemo od nadležnih organa da do kraja ispitaju ovaj kao i sve druge slučajeve u kojima postoji sumnja da je došlo do prekoračenja ovlašćenja policije. Oko ovog slučaja postoje i snimci, postoje već i svjedočenja očevidaca tako da će sve to, nadam se, olakšati da se dođe do pune istine. Podsjećam da je SDP formirao i advokatski tim koji se bavi slučajevima nanošenja štete građanima tokom protesta.

Odbornici Skupštine Prijestonice u utorak će razmatrati građansku inicijativu za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Šta očekujete?

Konjević: Radi se o građanskoj inicijativi o kojoj će raspravljati cetinjski parlament. Ne bih prejudicirao, vidjećemo do kakvih zaključaka će se doći.

Je li zajednički ,,podvig“ zbližio Krivokapića i DF? Jesmo li se udaljili od vanrednih izbora ili je na sceni nova kriza vlasti – između Demokrata i Ure?

Konjević: Kao što rekoh, nakon cetinjskih dešavanja imamo novu dinamiku međusobnog optuživanja konstituenata vlasti. Neki akteri su sklopili privremeno primirje, očigledno pod uticajem poznatih vanjskih adresa, dok se sukob rasplamsao među drugima.

Teško je bilo šta predvidjeti kada imate na sceni subjekte i pojedince koji su i do sada prelazili preko svakakvih optužbi i neprincipijelnosti samo da bi zadržali vlast.

Ova vlast je obesmislila svaku političku logiku i pravila funkcionisanja politike i političkog sistema. Ona je odavno izgubila svaki kredibilitet i legitimitet. Ona, takva, je opasnost za građane i stabilnost zemlje. Teško je reći šta je opasnije – da li neznanje i nekompetentnost većine njih, uz to i bahatost ili neautonomnost, a u slučaju nekih i otvoren rad za tuđe adrese i interese.

Podjele u Crnoj Gori nikad nijesu bile veće. Je li uopšte realno više govoriti o mogućnostima političkog dijaloga?

Konjević: Imate najveći paradoks – vlast koja je obećala smanjenje podjela i famozno pomirenje proizvela je najveće moguće podjele. Podjele i loša atmosfera u društvu skoro da nijesu nikada bili na ovom nivou – usudio bih se reći, skoro pa ni ratnih 90-ih ili uoči samog referenduma o nezavisnosti.

Sve je to posljedica potpuno pogrešnog načina na koji su izvršene političke promjene. Nama u SDP-u je bilo od starta jasno kuda to vodi iako smo se i sami zalagali za diskontinuitet načina vladanja. Vlada je suštinski talac DF-a, a DF je, jasno je svima, realizator politike zvaničnog Beograda. Da ne govorim o uplivu Crkve Srbije i njenom uticaju na političke procese u dijelu nacionalističko-ideološke agende.

One, koji suštinski vuku konce, ne zanima stabilna Crna Gora koja će raditi na prevazilaženju podjela. Oni imaju svoj kurs koji je potpuno suprotstavljen građanskoj, evropskoj i na kraju nezavisnoj Crnoj Gori. Zato i nameću teme koje dodatno dijele građane i udaljavaju je od evropskog puta. Što slabija i posvađanija Crna Gora biće lakši ,,plijen“ i bolje će poslužiti imperijalnim interesima ,,srpskog sveta“. Razaranje građanskog bića Crne Gore čak više nije ni skrivena već otvorena agenda najvećeg dijela vlasti. Prosto mi je nevjerovatno da makar pojedinci, tu prije svega mislim na mnoge iz GP Ura, ne vide kuda sve ovo vodi.

Popis na brzinu je poslušno ispunjavanje naloga Beograda

Priča o popisu stanovništva aktuelizovana je nakon što je 7. septembra održana hitna elektronska sjednica Savjeta statističkog sistema, a članovima traženo da se u roku od 24 sata izjasne da li prihvataju Nacrt zakona o popisu. To se dešava 20-ak dana nakon što su Krivokapić i Abazović izjavili da popis najvjerovatnije neće biti održan ove godine zbog tehničkih razloga. Kako to komentarišete? Šta se desilo, čemu hitnost?

Konjević: Namjera vlasti da na brzinu, mimo procedure i usred nezapamćene korona krize, organizuje popis stanovništva još jedan je u nizu dokaza da ova vlast samo poslušno ispunjava političke naloge DF-a, odnosno zvaničnog Beograda.

Podsjećamo da je Abazović do prije samo 20 dana javno govorio da nema uslova da se popis održi do kraja godine, bez javne rasprave, mišljenja EU i odgovarajuće skupštinske procedure. Da li će Abazović ponovo obmanuti javnost da bi izašao u susret nalozima DF-a, ostaje da se vidi.

Nakon provokacije oko ustoličenja, najava održavanja popisa, mimo svih procedura, novi je potez kojim se pokušava destabilizovati Crna Gora.

Umjesto da se bavimo životnim temama i problemima građana usljed velike ekonomske i zdravstvene krize, usvajamo mjere pomoći države zbog ogromnog povećanja nezaposlenosti i ,,užasnog“ povećanja cijena. Vlast, mimo svih principa i logike, nameće pitanja koja u ovakvom ambijentu samo dodatno dijele građane i stvaraju zapaljivu političku i društvenu klimu.

Godinu od izbora, ključna obećanja, zakoni za koje su najavili da ih imaju spremne, zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, lustraciji i otvaranju tajnih dosijea… i dalje toga nema. Rijetko je ko napravio veću obmanu od aktuelne većine. Sjetite se optužbi o 60 hiljada fantom birača u biračkom spisku. Za godinu nijesu našli nijednog, a ne 60 hiljada.

Maltretiranje poslanika na granici znak slabosti, a ne demonstracija moći

Petoro crnogorskih političara je u prethodna dva mjeseca maltretirano na srpskoj granici. Počelo je sa maltretiranjem poslanice SDP-a Draginje Vuksanović-Stanković, a posljednji primjer je Dragica Sekulić iz DPS-a. Iz MVP-a kažu da su im zvanični organi Srbije odgovorili da su postupili u skladu sa propisanim procedurama i uz uvažavanje ličnog dostojanstva i integriteta svih lica. Kakav je Vaš komentar na sve to?

Konjević: Ti slučajevi su pravi pokazatelj odnosa prema državi Crnoj Gori od vlasti u Srbiji. Teško da takva praksa ima presedan i zaista je indikator jednog sumornog stanja političke svijesti koji imamo kod vlasti u Beogradu. Na prvi pogled se čini kao sirova demonstracija moći, a suštinski je znak slabosti onih koji sve to protežiraju i primjenjuju.

Politička, a posebno medijska scena u Srbiji, prevazišla je po svojoj destruktivnosti i ratne devedesete. Miloševićeva vlast nije posezala za ovakvim aktivnostima prema tadašnjim nosiocima suverenističke politike. Mislim da upravo ovakve stvari najbolje definišu današnju vladajuću matricu u Srbiji i njihov doživljaj Crne Gore kao zemlje čiju nezavisnost nikada suštinski nijesu prihvatili.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Andjela

Davali smo sanse i drugima, pa evo nista! Vasa razmisljanja i ,,novi,,put sa gospodjom Draginja mi se dopade, drugih nema na ovoj politickoj sceni! Mlako i sporo 21 Maj ocekivali smo vise!

roki

Bravo Rasko. Ali morate da insistirate da se zaborave sujete i inacenje, svi smo u istom loncu. Samo zajedno mozemo pobediti. Samo pogledajte u kakvom je stanju opozicija u Srbiji. Isto nam se sprema ako ne budemo jedinstveni.

Dzimi

Sta ste mislili da sa cetnicima mozete spasit Crnu Goru to vam je bila zivotna greska sad mozete da placete koliko hocete kad jednom izgubite biracko tijelo zbog vasih fotelja fesko da hi ponovo pridobijete