8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Imamo Vladu koja je servilna Beogradu; Milanović: Ovo je poruka Srbiji

Politika

Tag Video
Comments 4
Milanović poručio da je Crna Gora talac evropske politike

Đukanović: Imamo Vladu koja je servilna Beogradu; Milanović: Ovo je poruka Srbiji

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je na zajedničkoj konferenciji za medije sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem da u regionu nije moguća stabilnost bez evropske budućnosti.

"Zbog toga nas zabrinjava izostanak pažnje tih partnera, jer u  manjku te pažnje nastanjuju se uticaji drugih koji su suprostavljeni tim evropskim ciljevima. na primjer Zapadni Balkan je podoban teren za plasiranje ruskih interesa. Poruka koju dobijamo direktno iz Moskve ili od njenih satelita, je da je naš put u NATO i EU pogrešan. Tako da ćemo raditi na buđenju te usnule pažnje zapadnih partnera"; kazao je Đukanović.

Kako je dodao, Crna Gora proživljava novo iskustvo nakon promjene vlasti.

"Nijesmo vidjeli ono što bi trebalo da vidimo nakon promjene vlasti. Upravo dijelom zbog ovog manjka pažnje evropskih partnera koju sam naveo. Danas se ponovo ZB plasira iluzija da je vrijeme za prekompoziciju, da je vrijeme za stvaranje nacionalno homogenih država, vrijeme u kom bi Zapadni Balkan živio mimo svijeta. Neke strane pokušavaju da ostvare svoje ciljeve iz 90ih godina, ali ćemo se mi oduprijeti tim željama", naveo je on.

Upitan da li opozicija ima podršku međunarodne zajednice za vanredne izbore, on je kazao da je mnogo važnije da u društvu sazri stav o tome.

"Sistematski se urušavaju vrijednosti koje smo stekli, i zaustavljen je put CG u EU. Nijesam žurio sa izjavama da ta parlaemntarna većian stvara štetu. Prošlo je godinu dana i vidjeli smo da su ti rezultati negativni, da smo pošli nazad. Ovo je pokazatelj građanima da svaka promjena nije dobra, i da svaka promjena nije povoljna. Ja smatram da bi bilo vrlo blagotvorno da dođe do promjene i da se Crna Gora sačuva od propadanja uspjeha u euroatlanskim integracijama",kazao je on.

"Što se tiče međunarodne podrške ja ne mislim da je ona presudna, ja mislim da je to pitanje nadogradnje. Građenje Crne Gore kao demokratske sekularne države napadnuto je servilnošću aktuelne vlade centrima u Beogradu. I to je Cetinje pokazalo. Nemamo Vladu koja štiti nacionalne interese i moramo se postarati da je dobijemo", kazao je Đukanović i dodao da Crna Gora sada bije bitku za očuvanje nezavisnosti.

"Moje je da upozorim na opasnu podudarnost sa događajima iz 90ih. Nadam se da nećemo tako završiti ovoga puta", kazao je Đukanović i dodao da je SPC udarna igla velikosrpskog nacionalizma.

"Sjetite se izjava da su Crnogorci isto što i Šumadinci, izjava da je položaj Srba teži u Crnoj Gori nego u Pavelićevoj Hrvatskoj. Dakle negiranje crnogorske nacije i zapaljive izjave. Bavili smo se tim pitanjem i ranije. 1993 se dogodio pokušaj obnove crnogorske autokefalne crkve. To je proces koji traje. Nešto poput referenduma. Nijesmo žurili, jer smo morali razmišljati i o tome - ko će to da prizna. Tako je i sa crkvom. To je još sporiji proces. Mnogo se toga radi o čemu se ne vode javne debate. Mi smo imali neke najracinalnije mogućnosti obnove CPC, ali do toga nije došlo. Nijesu to pitanja koja se prelamaju preko koljena. Kad se prelome preko koljena završe krvoprolićem. Ovo su pitanja koja zahtijevaju pažljiv politički menadžmenti", kazao je Đukanović.

Tome je Milanović dodao:

"Poslije neke takve izjave mogu samo šake da lete. Šta drugo? Takve izjave nije ni Milošević davao."

Milanović je kazao da je susret sa Đukanovićem ujedno i poruka Beogradu.

"Ja se sjećam kad sam bio u opoziciji, da smo se na kraju izborili za svoj cilj. Onog trena kad se posvetite sami sebi, a ne očekujete Brisel i ostale, na konstruktivan način, to je dobro. Tu je svako treći višak, i Beograd i Moskva, Brisel u onoj mjeri u kojoj vi to želite. A želite da budete članica. Šta sad stoji između EU i CG. Izbori u Francuskoj, ok, ali ko god pobijedi neće se ništa promijeniti. U Njemačkoj neće doći do promjena, ko god bude kancelar biće isto. Opet nema otvorenih pitanaj prema Crnoj Gori. Moj zadatak je da kažem slušajte tu se nešto događa, bez obzira što nema krvi. Crna Gora je sada talac evropske politike, nekakvih stalnih izbora... Ako je taj cilj zaista cilj, a ne kvazicilj, kao u slučaju Beograda. Ja ne ucjenjujem Beograd nikakvim ratnim odštetama i slilno, to smo ostavili u prošlosti. Osim nestalih. E na to ćemo morati dobiti odgovor. Ovo drugo, jako je teško ustanoviti da li je Beogradu zaista cilj ulazak u EU. Nije Đukanović oldtimer, a šta će biti s njim to će narod odlučiti. A narod je surov. Pravedan, ali surov", kazao je Milanović. 

Milanović je kazao da će njegova uloga biti, kao predsjednika zemlje koja je članica Eu da upravo na to skrene pažnju evropskim partnerima.

"Moj zadatak će biti to. Svi vide kad se na njihovim granicama dešava neki pokušaj uticaja sa strane, a ovamo se sa druge strane prave da ne vide. Moj je zadatak da im skrenem pažnju na to, jer ja Crnu Goru vidim kao dio tog društva", kazao je Milanović.

"Cio moj politički život borio sam se protiv srpskog uticaja, mi iskorjenjujemo antisrpstvo evo 20 godina. I sad mi neko kaže da dolazi iz Cetinja antisrpstvo ne. Apsolutno ne. Ja ne pozivam Hrvate u Srbiji da mlataraju hrvatskim zastavama jer je to nezdravo, to se ne radi. Jedan od korjena srpsko-hrvatskih nesporazuma je kačenje beogradskih zastava. Od toga su počeli problemi. Provokativnog ponašanja u sredinama u kojima su Srbi manjina. Nije bio cilj da se Srbi pomire, jer to nije bio cilj Beograda. SVi znamo šta je bilo poslije toga", kazao je Milanović.

Pogledajte kompletnu konferenciju za medije.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

rm

Zajedno PROTIV fašista i domaćih izdajnika.

Orlov krš

Gospodine Đukanoviću 1993god nije bio pokušaj obnove Crnogorske pravoslavne crkve,već je ona obnovljena na način kako su se i birali crnogorski mitropoliti,a na mjesto mitropolita je izabran pokojni Antonije Abramović! Država nije uradila ništa da ojača tu crkvu,naprotiv!

Stevan Dž

Predsedniče moramo ali moramo pod hitno agresivno krenuti u ozbiljnu konstituciju crnogorske pravoslavne crkve i povraćaj svetinja pod okrilje Države...većina glasača DOS su Srbi i bećina Srba je plastila državne parw, kao krapovići marovići carevići, moramo vratiti nazad izbkeglice, tamo ciše nema rata. Oni o dje rade a tamo idu na popis ...