13 °

max 17 ° / min 8 °

Nedjelja

24.10.

17° / 8°

Ponedjeljak

25.10.

17° / 7°

Utorak

26.10.

16° / 10°

Srijeda

27.10.

17° / 10°

Četvrtak

28.10.

19° / 9°

Petak

29.10.

18° / 10°

Subota

30.10.

16° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ko je crnogorska ambasadorka u Italiji Milena Šofranac Ljubojević?

Politika

Comments 2

Ko je crnogorska ambasadorka u Italiji Milena Šofranac Ljubojević?

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Ambasadorka naše zemlje u Italiji biće Milena Šofranac Ljubojević, karijerni diplomata sa značajnim iskustvom i znanjem, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova iz kojeg su medijima proslijedili njenu biografiju.

"Ideja koja zahtijeva vrijeme i strateški odnos o profesionalizaciji naše diplomatsko-konzularne mreže pretočena u obećanje na početku mandata ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, sa prvim imenovanjima karijernih diplomata dobija konkretne obrise.

Stav da bi državu trebalo da predstavljaju državni službenici koji su obučeni i duži niz godina rade na diplomatskim poslovima, svojom biografijom dokazuje buduća ambasadorka Crne Gore u Republici Italiji", navode u saopštenju iz MVP.

Milena Šofranac Ljubojević je, navode, karijerni diplomata, koja je profesionalni angažman u Ministarstvu vanjskih poslova započela 2010. godine.

Diplomu magistra političkih nauka stekla je u Rimu, na Fakultetu političkih nauka Univerziteta „La Sapienza“, jednom od najvećih i najuglednijih na evropskom kontinentu.

Prije naimenovanja za ambasadorku Crne Gore u Rimu, Šofranac Ljubojević je od 2019. bila na poziciji direktorice Direkcije za OEBS i Savjet Evrope u Generalnom direktoratu za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova. Višegodišnje profesionalno iskustvo u inostranstvu stekla je kao II sekretar u Ambasadi Crne Gore u Kraljevini Belgiji od 2015-2019. godine, odakle Crna Gora na nerezidentnom nivou pokriva Kraljevinu Holandiju i Veliko Vojvodstvo Luksemburg, što podrazumijeva bilateralnu, političku i konzularnu saradnju sa tri zemlje Beneluksa, kao i intenzivne kontakte sa udruženjima iseljenika Crne Gore.

Radila je i kao II sekretar u Direkciji za NATO u Generalnom direktoratu za NATO i politiku odbrane od 2011-2015, u tadašnjem Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija i bila je član Nacionalne pregovaračke grupe za proces pristupanja Evropskoj uniji, odnosno sekretar radne grupe za poglavlje 31 – Zajednička vanjska i bezbjednosna politika Evropske unije.

Profesionalnu karijeru je započela u Generalnom direktoratu za konzularne poslove i dijasporu 2010, a prethodno je, nakon završenih studija, sa odličnim znanjem italijanskog jezika, volontirala dvije godine u Ambasadi Crne Gore u Rimu, gdje je stekla prva znanja iz poslova u nadležnosti diplomatsko-konzularnog predstavništva.

Buduća ambasadorka Šofranac Ljubojević ima, kažu, položen diplomatsko-konzularni ispit, kao i savjetnički (viši) diplomatsko-konzularni ispit, a osim italijanskog, govori engleski i francuski jezik. Tokom profesionalne karijere, usavršavala se u Sjedinjenim Američkim Državama i Njemačkoj na prestižnim obrazovnim institucijama.

"Na početku mandata, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović je obećao da će raditi na izgradnji odgovorne i profesionalne diplomatsko-konzularne mreže u službi svih građana.  Izborom novih ambasadora Crne Gore, dato obećanje ispunjava", zaključuju u saopštenju iz MVP.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Jovo

Pocela da radi 2010. Destak godina radnog staza i vec ambasadorka. Tamo ce se sresti sa sijedim glavama iz drugih drzava, koje na mjesto ambsadara salju ostvarene ljude pune radnog i zivotnog iskustva. Time Crna Gora nastavlja sa praksom da pocetnike salje na mjesta ambasadora.

Simo

Ako je tacno navedeno .......konacno samo da ne ljubi popovina ruke jer crnogorci ne ljube lance