10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MVP: Crna Gora izabrana za članicu Savjeta UN-a za ljudska prava

Politika

Comments 1

MVP: Crna Gora izabrana za članicu Savjeta UN-a za ljudska prava

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Crna Gora biće članica Savjeta UN-a za ljudska prava u okviru istočno-evropske grupe država (Ženeva), u periodu od 2022. do 2024. godine, saopšteno je iz MVP.

"Izuzetan uspjeh crnogorske diplomatije rezultat je demokratskih vrijednosti koje Crna Gora baštini, te opredjeljenja da temeljne tekovine poput ljudskih prava i sloboda štitimo i kontinuirano unapređujemo na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Tokom predstavljanja crnogorske kandidature za članstvo u ovom tijelu, predstavljena je jasna orjentacija naše države da sve njene politike i strategije budu usmjerene ka reformskim procesima, te nadgradnji demokratskih kapaciteta i osiguravanju prosperiteta, blagostanja i bolje budućnosti svih građana. Ovi prioriteti na unutrašnjem planu, ujedno oslikavaju privrženost naše države vrijednostima i principima na kojima počiva međunarodni poredak", navodi se u saopštenju.

Takođe, kako dodaju, crnogorsku kandidaturu dodatno je ojačala činjenica da naša zemlja predstavlja pozitivan primjer multietničkog sklada, dok je upućena nedvosmislena poruka da očuvanje kulturne, etničke i konfesionalne raznolikosti ostaje visoko na listi nacionalnih prioriteta, baš kao i težnja Crne Gore da njeguje dobrosusjedsku politiku i kao takva bude faktor stabilnosti u regionu.

"Članstvo u ovom tijelu svjetske organizacije dodatna je obaveza da poštovanje i zaštita ljudskih prava ostanu imperativ na unutrašnjem planu, predstavljajući istovremeno i obavezu da i dalje budemo pouzdan partner međunarodne zajednice pružajući podršku u naporima da spriječi kršenje prava i suzbijanje sloboda širom svijeta. O takvom opredjeljenju Crne Gore svjedoči činjenica da je naša država aktivna u gotovo svim multilateralnim forumima koji promovišu ljudska prava", zaključuju iz MVP.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Snjeg

Vjerovatno zahvaljujuci predsjedniku Djukanovicu.