21 °

max 21 ° / min 9 °

Subota

27.04.

21° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vartolomej Bečiću: Čestitam Vam na podršci Mitropoliji, zaista ste srećni što imate Joanikija

Politika

Comments 17

Vartolomej Bečiću: Čestitam Vam na podršci Mitropoliji, zaista ste srećni što imate Joanikija

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas u Istanbulu sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem,

“Čekali smo na ovu posjetu. Zaista ohrabrujemo i divimo se Vašoj mladosti, mudrosti i hrabrosti. Čestitam Vam na tome što se na pravi način borite za religijske slobode jedinstvo svih u Crnoj Gori. Čestitam Vam na podršci Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj i njenom mitropolitu, Joanikiju”, istakao je Patrijarh, navode iz Skupštine.

“Zaista ste srećni što imate Joanikija, kao nasljednika blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija”, kazao je Patrijarh.

O"n je kazao da je upoznat sa teškim uslovima pod kojima se odigralo ustoličenje mitropolita crnogorsko - primorskog Joanikija", dodaje se u saopštenju. 

“Pružili ste mu sjajnu podršku. Pratili smo kompletnu situaciju i molili se za mir, napredak i stabilnost”, istakao je Patrijarh i zamolio da prenese pozdrave i bratsku ljubav mitropolitu Joanikiju i narodu Crne Gore, piše u objavi Skupštine Crne Gore. 

"Bečić je prenoseći pozdrave patrijarhu od mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija patrijarhu Vartolomeju kazao da je, kao prijatelj blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, od njega u više navrata čuo bratske riječi pohvale i ljubavi prema Crkvi konstatinopoljskoj, te da se uvijek rado sjećao studentskih dana koje je sa Njegovom Svetošću patrijarhom Vartolomejem Amfilohije proveo u Rimu."

“Tačno godinu dana nakon što je u Skupštini Crne Gore, odlukama nove skupštinske većine, usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojima se u suštini eliminišu svi, za crkve i vjerske zajednice, sporni članovi”, istakao je Bečić.

,,Do kraja sam posvećen ustavnom principu sekularnosti, a poštujući vjekovno trajanje pravoslavne Crkve, njen značaj za prosvjetu, kulturu i društvo, te shodno tom principu, ja kao predsjednik Skupštine se držim po strani kada je u pitanju unutrašnje uređenje pravoslavne Crkve - poštujući Ustav Crne Gore i crkveni kanonski poredak”, zaključio je Bečić i istakao da je Mitropolija crnogorsko-primorska bila i ostala zajednička kuća Crnogoraca i Srba.

 Patrijarh Vartolomej zamolio je predsjednika Bečića da mitropolitju Joanikiju uruči poklon, kopiju Panagije sa svojim inicijalima, zaključuje se u saopštenju. 

 

Komentari (17)

POŠALJI KOMENTAR

Roksana

@Veljko, NE MOŽEMO MI, Crnogorci, plaćati za hirove Ruske crkve. Opljačkani smo, pokradeni od strane Crkve Srbije, i to je FAKAT! Naš je usud u nama samima - izdali smo kao narod, izdali kao najbolji malobrojni narod!!! Da smo složni ne bi nam se ovo dešavalo danas. Sram bilo svakoga ko je izdao!

Marina

KAKO SE TO DOGODILO DA FORMALNO VRHOVNI PREDSTAVNIK PRAVOSLAVLJA POSTANE ANTI HRIŠCANIN I BEZ TRUNKE STIDA I SRAMA ZGAZI BOZIJU ZAPOVIJEST :”NE LAŽI”????!!!!!!!! KAD JE OVAJ SVIJET OVAKO NISKO PAO???!!! I MOZE LI SE BAS SVE IZGOVORITI AKO SE TO PODMAŽE SA MILION I PO FRANAKA U ZLATU???!!!

Nikac

E bas SUPER Ako nam ga ne da Vaseljenska patrijasija dobicemo AUTOKEFALIJU od VATIKANA