20 °

max 27 ° / min 16 °

Utorak

24.05.

27° / 16°

Srijeda

25.05.

28° / 18°

Četvrtak

26.05.

28° / 18°

Petak

27.05.

29° / 18°

Subota

28.05.

29° / 19°

Nedjelja

29.05.

26° / 14°

Ponedjeljak

30.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kabinet premijera: Ustav ne daje mogućnost izbora novog premijera bez parlamentarnih izbora

Politika

Comments 13

Kabinet premijera: Ustav ne daje mogućnost izbora novog premijera bez parlamentarnih izbora

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Iz Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore oglasili su se povodom najavljenog formiranja manjinske Vlade.

Saopštenje Kabineta premijera prenosimo u cjelosti.

"Ustav Crne Gore, kao najveći pravni akt, ne ostavlja prostor predsjedniku Crne Gore da u jednom mandatu Skupštine, dva puta predlaže mandatara za sastav Vlade, pogotovo u konkretnoj situaciji kada je već jednom dao mandat aktuelnom premijeru da sastavi kabinet, a za koji je aktuelni premijer dobio većinsku podršku Skupštine.

Član 103 Ustava Crne Gore, jasno definiše da predsjednik Crne Gore samo nakon parlamentarnih izbora, i niti jednom više, ima pravo da u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine Crne Gore, može Skupštini predložiti mandatara za sastav Vlade. Trenutni sastav Skupštine Crne Gore, konstituisan je 23. septembra 2020. godine, čime je jasno da je prekluzivni rok od 30 dana, definisan članom 103 Ustava Crne Gore, istekao prije više od 450 dana, te da predsjednik Crne Gore, više nema mogućnost predlaganja novog mandatara.

Ukoliko bi predsjednik Crne Gore, nakon eventualne ostavke premijera ili pada Vlade, predložio Skupštini Crne Gore novog mandatara, nedvosmisleno bi prekršio član 103 Ustava Crne Gore, čime bi se stekli uslovi da Skupština bez odlaganja pokrene inicijativu ka Ustavnom sudu Crne Gore, radi utvrđivanja odgovornosti i povrede Ustava od strane predsjednika Crne Gore, što bi predstavljalo neoboriv dokaz da je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, i na taj način sebe doveo u poziciju da bude razriješen.

Postojeća Vlada, može se samo rekonstrusati sa postojećim premijerom, dok bi svaka promjena premijera mogla biti jedino moguća poslije novih parlamentarnih izbora", stoji u saopštenju Kabineta premijera.

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

Andjela

DF mudro cuti, imaju oni politicko umijece, Demokrate su daleko od toga,navikli na galamu i bukanje,sto bastine i u Parlamentu!

BMX

Veoma bitan detalj (koji mnogi zanemaruju) je da u svemu sto se desava dva najjaca aktera na politickoj sceni, DPS i DF - ćute i pustaju Demokrate da pokazu svoje pravo lice. Veoma interesantno Pustaju male i nevazne da se svadjaju i tuku dok oni strpljivo cekaju ishod i na kraju ulaze u arenu...

HN

Ajde moj dobri, i pomalo pošteni, Krivokapiću ne sramoti se, đeca su velika dako se snađu!