16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Neizglasavanje rezolucije o Srebrenici potvrda pakta Vučić-Rama

Izvor: EPA

Politika

Comments 13

Neizglasavanje rezolucije o Srebrenici potvrda pakta Vučić-Rama

Autor: Antena M

  • Viber

Albanski parlament odbacio je juče rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a vođa opozcije Salji Beriša je optužio poslanike stranke premijera Edija Rame da su "glasali po nalogu Aleksandra Vučića". Rama je uzvratio ocjenom da je ''u pitanju podla igra''.

Sagovornici Antene M Milivoj Bešlin i Davor Đenero vide u ovom glasanju vezu sa projektom Otvoreni Balkan, čiji su glavni promoteri upravo Rama i Vučić.

Bešlin kaže da nije iznenađen ishodom glasanja u Tirani.

''Neusvajanje u albanskom parlamentu Rezolucije o genocidu u Srebrenici je nesumnjivo dogovor Aleksandra Vučića i Edija Rame, to je prije svega jedna nemoralna odluka koja nije u interesu ni same Albanije, kao društva. Očlto da Otvoreni Balkan traži žrtve i da je sada još jednom potvrđeno da je Otvoreni Balkan velikosrpski i velikoalbanski projekat'', rekao je Bešlin.

Sa druge strane, Đenero nije očekivao takvu odluku albanskog parlamenta, koja je i po njemu rezultat Otvorenog Balkana i saveza Rama-Vučić.

''Jedino objašnjenje koje vidim za ponašanje u ovom slučaju je ta povezanost, koja Albaniji dugoročno ne može donijeti korist. Nije jasno radi li se o pukoj naivnosti Rame ili o nekom tipu saradnje u nekakvim skrivenim velikodržavnim projektima'', kaže Đenero.

Đenero smatra da zemlje regiona moraju biti oprezne kada je riječ o Otvorenom Balkanu.

''Bojim se da je taj projekat opasna udica za zemlje kojima se obraća, da iz tog projekta koristi ima samo Srbija i njena ekonomija, kao i političku korist. Srbija projekat koristi kao drugu stranu medalje koncepta ''srpskog sveta'', kaže Đenero, i u tom kontekstu komentariše i nedavnu izjavu premijera Dritana Abazovića da podržava Otvoreni Balkan. Ta izjava je, prema ocjeni Đenera, politički nepromišljena i opasna.

''Pogotovo sada kada je i Evropskoj uniji postalo jasno kakav je pozadina tog projekta. EU je na početku tome pristupala vrlo naivno i prostodušno, i trebalo je jako dugo vremena da uvidi da on nije kompatibilan sa temeljnim evropskim vrijednostima. Nije racionalno sada raditi na tome da se pravi nekakav ustupak prema interesu Srbije i ne vidim kakve bi dobrobiti Crna Gora iz pristupanja tom projektu mogla izvući', rekao je Đenero. 

Bešlin nema dilemu kada je riječ o namjerama premijera Abazovića, jer vjeruje da je i aktuelna crnogorska Vlada plod Otvorenog Balkana.

''Juče je Abazović išao kod patrijarha Porfirija vodeći sa sobom po jednog predstavnika albanske i srpske nacionalne zajednice, obojica ličnosti bez političke težine i posebnog integriteta. Ideja je bila da se pošalje poruka da iza ideje o novoj Vladi stoje velikosrpski i velikoalbanski krugovi i da će taj temeljni ugovor biti potpisan kontra, ne samo protiv države Crne Gore, nego i protiv interesa većinskog, crnogorskog naroda, u Crnoj Gori. To je između ostalog takođe rezultat Otvorenog Balkana'', navodi Bešlin.

O posljedicama Otvorenog Balkana za region, Bešlin kaže da ''sada vidimo dva najopasnija velikodržavna projekta na Balkanu u jednoj sintezi''.

''I to političkoj, koja je vrlo opasna i biće vrlo destruktivna prije svega po Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, vrlo vjerovatno i po Sjevernu Makedoniju. Ova velikosrpska i velikoabanska sinteza će postati još opasnija kada se pridruži i velikohrvatski projekat, što već vrlo ozbiljno najavljuje hrvatski predsjednik Zoran Milanović, svojim ekstremnim izjavama kada je u pitanju Bosna i Hercegovina'', kazao je Bešlin.  

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

veritas

@Dunja, kamo sreće da je tako, Dunja, ali nije, ne zavaravaj se.

Otvoren Balkan

Budite uvjereni da je pokrovitelj ovog projekta Francuska tj Macron

pero

Dritan Abazović ide na noge popu što mu negira državu u kojoj je premijer,a Edi Rama prepušta Kosovo u ruke Vučiću, nerazumljivo!!!!!