31 °

max 34 ° / min 19 °

Subota

27.07.

34° / 19°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

35° / 22°

Srijeda

31.07.

38° / 19°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krivokapić: Ukrajina ne smije biti žrtva zelenog stola, Kuleba: Crna Gora da obnovi autokefalnost crkve

Politika

Comments 1

Krivokapić: Ukrajina ne smije biti žrtva zelenog stola, Kuleba: Crna Gora da obnovi autokefalnost crkve

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Ukrajina ne smije biti žrtva zelenog stola, a agresija nad njenim teritorijalnim integritetom ne smije dobiti satisfakciju nego kaznu, poručio je ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić koji predvodi delegaciju Crne Gore na prvom neformalnom sastanku NATO ministara vanjskih poslova u ovom formatu, koji se održava 14. i 15. maja u Berlinu.

Tokom jutra u Berlinu, Krivokapić je imao odvojene susrete sa šefovima diplomatija Ukrajine Dmitrom Kulebom i Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem.

Kuleba se zahvalio Crnoj Gori na potpunoj političkoj podršci u usaglašavanju sa vanjskopolitičkom agendom EU.

U razgovoru sa ukrajinskim ministrom Kulebom, ocijenjeno je da je rat u Ukrajini prerastao u najveću bezbjednosnu i humanitarnu tragediju na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

Krivokapić je kazao da se u Ukrajini danas brani temeljni vrijednosni sistem Evrope: nezavisnost, nepovredivost granica, teritorijalni integritet i suverenitet.

Ministar Kuleba poželio je Crnoj Gori da obnovi autokefalnost crkve u što skorije vrijeme, kao što je to Ukrajina uradila poslije više stotina godina borbe, smatrajući to u datim okolnostima temeljnim pitanjem odbrane nezavisnosti države.

U razgovoru sa ministrom Osmanijem, Krivokapić je čestitao obnovu Ohridske arhiepiskopije kao kanonske pravoslavne crkve, što je osnov za formalno dobijanje Tomosa.

 U zajedničkoj želji za skorom obnovom pravoslavne crkve Crne Gore, Krivokapić je iskazao posebno priznanje za istrajnost koja je trajala od uspostavljanja Sjeverne Makedonije u sastavu SFRJ - saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Na sastanku je izražena spremnost Sjeverne Makedonije da u preambuli Ustava koji će biti izmijenjen u susret članstvu u EU, crnogorski narod dobije svoje mjesto čime će se stvoriti bolji uslovi života za Crnogorce u Sjevernoj Makedoniji.

Na sastanku je dogovorena nova zajednička sjednica dvije Vlade, poslije prve koja je bila održana 2019. godine, gdje bi jedna od bitnih tema bilo i usklađivanje vanjskopolitičke aktivnosti dvije zemlje.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR