15 °

max 16 ° / min 11 °

Utorak

27.02.

16° / 11°

Srijeda

28.02.

18° / 11°

Četvrtak

29.02.

18° / 12°

Petak

01.03.

13° / 10°

Subota

02.03.

14° / 9°

Nedjelja

03.03.

12° / 9°

Ponedjeljak

04.03.

10° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rajzing Rajnke: Ne želimo da utičemo na Crnu Goru u donošenju odluka o njenom putu i evropskim integracijama

Politika

Comments 1

Rajzing Rajnke: Ne želimo da utičemo na Crnu Goru u donošenju odluka o njenom putu i evropskim integracijama

Izvor: gradski.me

Autor: Antena M

  • Viber

Otvoreni Balkan nije alternativa Evropskoj uniji, poruka je sa okruglog stola koji je održan na Ekonomskom fakultetu, na temu globalne konkurencije.

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je da je Američka vizija za Zapadni balkan integracija u Evropsku uniju, a inicijativa “Otvoreni Balkan” može da posluži boljoj usklađenosti regionalnog tržišta.

"Sve zemlje Zapadnog Balkana imaju isti cilj, a to je da se pridruže Evropskoj porodici. Inicijativa “Otvoreni Balkan” nije barijera na tom putu", kazala je Rajzing Rajnke, poručujući da Berlinski proces nije ostvario rezultate koje smo očekivali.

"Američka vizija za zapadni Balkan je da uspije sa reformama zasnovanim na evropskim pravilima i vrijednostima. Međutim, inicijativa ‘Otvoreni Balkan’ može da posluži za usklađivanje regionalnog tržišta. Bitno je da svaki sporazum koji se postigne van Berlinskog procesa bude transparentan i javan. Mi ne želimo da utičemo na Crnu Goru u donošenju odluka o njenom putu i evropskim integracijama, ali moramo istaći da je inkluzivni region veoma važan kao i međusobna saradnja država", istakla je ambasadorka.

Nešto rezervisaniji stav o “Otvorenom Balkanu” stiže iz Francuske, članice Evropske unije.

"Moramo da nastavimo u pravcu integracije Evropske unije i ne smijemo da zaboravimo na taj proces. Drugi prijedlozi, ako uopšte postoje, moraju da budu kompetativni. Ne smije da bude izuzeća, to bi bilo vrlo opasno za budućnost, čak iako postoje neke ekonomske prednosti", kazao je ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristian Timonije.

Odluku da li ćemo biti dio inicijative “Otvoreni Balkan” donijeće Vlada, a više o tom projektu govoriće se u Ohridu gdje će tokom naredne nedjelje boraviti premjer Dritan Abazović.

"Mislim da postoji neki iracionalni strah, nas niko na silu ne tjera da budemo dio Otvorenog Balkana. Samo da je uradila jednu stvar, a to je da pomogne da Srbija i Albanija imaju prijateljske odnose, ideja ‘Otvorenog Balkana’ je uspješna", ocjenjuje ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

Međutim, ministar finansija Aleksandar Damjanović smatra da treba sagledati da li nas “Otvoreni Balkan” vodi ka Briselu bržim putem.

"Neće se miriti ni srpski ni albanski narod preko leđa crnogorskog naroda. Inicijativa koja je na stolu a o kojoj tek treba da se razgovara, zahtijeva da se izvagaju ekonomske koristi koje su nesporne. U političkom smislu, treba odmjeriti samo kako ako se Crna Gora opredijeli da bude dio te inicijative, da to ne bude neka vrsta kočnice prema EU", kategoričan je Damjanović.

Sa skupa je poručeno i da Crna Gora mora napraviti značajnije pomake kada su u pitanju politički ali i ekonomski kriterijumi.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

veritas

Gospođa Rajnke se "ne miješa", samo prelama preko naših leđa kosovsko pitanje. Stop, gospođo, nemojte nam tako "pomagati"! Izgleda da se tome možemo oduprijeti samo javnim otporom građana. Sam Makron je ovakve "integracije" nazvao POLITIČKIM ENTITETOM. Kome nije ovo jasno?