23 °

max 36 ° / min 19 °

Subota

02.07.

36° / 19°

Nedjelja

03.07.

35° / 22°

Ponedjeljak

04.07.

35° / 22°

Utorak

05.07.

35° / 21°

Srijeda

06.07.

33° / 20°

Četvrtak

07.07.

32° / 20°

Petak

08.07.

31° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Milutin Đukanović ostaje u Odboru diektora EPCG; nastavljaju se pregovori sa vjerskim zajednicama, ograničene marže na brašno, ulje, šećer i so

Politika

Tag Video
Comments 7
Krivokapić: Vi ne pregovarate sa SPC, već sa četiri eparhije u Crnoj Gori; Abazović: Zaštićena su kulturna dobra

Milutin Đukanović ostaje u Odboru diektora EPCG; nastavljaju se pregovori sa vjerskim zajednicama, ograničene marže na brašno, ulje, šećer i so

Abazović će prilikom posjete Srbiji pokrenuti pitanje maltretiranja crnogorskih državljana na granici

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada Crne Gore održala je danas 9. sjednicu.

Usvojena je informacija o nastavku pregovora sa vjerskim zajednicama, a na današnjoj sjednici ograničene su i marže na šećer, brašno ulje i so. Osim toga, saopšteno je da hrane i energenata u Crnoj Gori ima dovoljno.

Milutin Đukanović ostaje na čelu borda direktora EPCG.

Dogovoreno je i da premijer Dritan Abazović, prilikom zvanične posjete Srbiji, pokrene pitanje maltretiranja crnogorskih državljana na granici.

Takođe, ocijenjeno je i da su jedinice MUP-a spremne za novu požarnu sezonu, najavljeno postavljanje kamena temeljca za žičaru Lovćen-kotor do 13 jula, kao i skoro otvaranje autoputa. 

Na Vladi je prošla i Informacija o realizaciji projekta izgradnje HE Komarnica.

Tok sjednice pročitajte na portalu Antena M.

12:47 Usvojena je i platforma za zvaničnu posjetu Abazovića Srbiji

Na današnjoj sjednici Vlade usvojena je i odluka o posjeti premijera Dritana abazovića Srbiji. Vladimir Joković je iskazao interesovanje da u Srbiju ide i on. 

Ervin Ibrahimović je kazao da se nada da će posjeta doprinijeti poboljšanju odnosa dvije zemlje. Ipak je napomenuo:

"Nadam se da građani crne Gore neće, zbog svojih ubjeđenja, biti maltretirani na graničnim prelazima prema Srbiji. Očekujem da ćete vašim autoritetom pokušati da skenete pažnju funkcionerima u Srbiji da demokratija je proces koji moraju shvatiti kolege iz susjedne države. Ukoliko ne bude tako, tražiću reciprotcitet da Crna Gora na isti način štiti svoje građane", kazao je Ibrahimović.

"iako smo prihvatili njihove zvaničnike u poluuniformisanom stanju kako dolikuje, nakon topga ovakav tretman se nastavio. ja bih rado ošao da nijesam na samitu NATO-a jer smatram da su ti odnosi u vrhu vanjske politike", kazao je Krivokapić.

Premijer je kazao da ne misli da treba da idemo putem reciprociteta.

"To ne znači da treba da dozvolimo da nas neko ponižava i ja ću to naravno pomenuti. To je zatvoreni Balkan,. Otvoreni balkan je da granice budu nevidljive, te da nemate nikakav kontakt sa policijom, osim da vas slikaju eventuralno kada prolazite granicu. Tako da ću ovu temu svakako pokrenuti tokom posjete", kazao je Abazović. 

12:27 Abazović predložio da Milutin Đukanović ostane na čelu borda direktora EPCG; Krivokapić: Neodrživo da u ovakvom momentu proruske snage budu na čelu EPCG

"Sedam kandidata -Vladan Joković, Tahir Đonbaljaj, Adis Balota, Martin Ćalasan, Nenad Marković, Mitar Šušić i Emir Strujić. To je inicijalni prijedlog ali sam primio obavještenje od generalnog sekretara da je Mitar Šušić povukao saglasnost za izbor imoj je porijedlog da umjesto njega bude Milutin Đukanović koji trennutno i obavlja funkciju čelnika borda direktora", kazao je Abazović.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović izdvojio je mišljenje.

"Ja sam predložio svoje članove, vi naravno imate pravo da predložite nekoga drugoga. Imali ste u vidu sve aspekte, od spoljnopolitičkih, do unutardržavnih. Imamo i preporuke od NATO partnera da kada su u pitanju strateške stvari da vodimo računa ko će voditi ta mjesta. Mislim da je mnogo bolje dati nekom drugom to mjesto, nekom ko dijeli naše vrijednosti. Ja poštujem vaš izbor ali ja ću izdvojiti mišljenje po ovoj tački", kazao je Ibrahimović.

"Cijenim, poštujem vaše razmišljanje, ja mislim da EPCG treba da djeluje timski, mislim da najkvalitetniji kadar treba da bude tamo, kazao je premijer Abazović.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić kazao je da Đukanović radi u EPCG i da nema stručni problem sa njim, već politički problem. 

"Imam problem sa onim što se zove strateška infrastruktura u državi. U vrijeme rata u Ukrajini, situacije na Balkanu, dati proruskim snagama da vode ključnu energetsku infrastrukturu, u kombinaciji sa onim što je rekao prethodni premijer- da su planirali da prodaju EPCG EPS-u, mislim da ova odluka neće biti održiva. Opravdano sumnjam", kazao je on.

Zato je tražio da se ta odluka odgodi za neku sljedeću sjednicu Vlade.

"Mnogo puta smo čuli da ono što je pričao prethodni premijer nije bilo istina i sad kad je o ovome riječ vjerujemo u to što je rekao. Nije istina, EPCg niko kupovati neće", kazao je Abazović.

Mišljenje po ovoj tački izdvojili su Ervin Ibrahimović, Adrijan Vuksanović i Ranko Krivokapić.

12:13 Vlada je usvojila i Informaciju o pripremi za požarnu sezonu 2022.

Ministar unutrašnjih poslova kazao je da u ovom momentu Crna Gora raspolaže sa preko 600 vatrogasaca spasilaa i 200 dovbrovoljaca, kao i sa 150 vozila.

"MUP ima jedan avion i jedan helikopter. Imamo i pomoć MO, radi se o dva helikoptera i četiri jedinice koje mogu upravljati vazduhoplova, do 100 jedinica koje bi bile na raspolaganju. Takođe bih naglasio da imamo pet dronova koje možemo koristiti preventivno kao i jedno multifunkcionalno robotičko vozilo. Takođe možemo računati i na NATO pomoć ako bude potrebe. Nijesam previše optimističan, ali mogu reći da spremno dočekujemo požarnu sezon", kazao je Adžić.

Premijer abazović kazao je da ni mnogo veće zemlje same ne mogu da se izbore sa velikim požarima.

"A građanima apel da budu odgovoniji, ako budu neodgovorni ja pozivam nadležne da preduzmu najveće sankcije", kazao je Abazović.

"Imamo konkretnu ponudu od Srbije, koja ima vazduhoplov sa performansama četiri do pet puta boljim nego bilo koji drugi vazduhoplov u regionu", istakao je on.

Na to je reagovao Ranko Krivokapić.

"Samo budite oprezni - čije je vlasništvo. Zadržaću se na tom upozorenju, da ne bismo se pouzdali u nešto što nećemo moći primiti kao pomoć. Da ne računamo to kao nešto što ćemo imati, a da nemamo, u novim međunarodnim okolnostima", naglasio je.

12:06 Usvojena je i Informacija o preduzetim aktivnostima na realizaciji projekta izgradnje žičare Kotor - Lovćen.

"Nadam se da ćemo do 13-14. postaviti bar kamen temeljac", kazao je on.

11:37 Na Vladi je prošla i Informacija o realizaciji projekta izgradnje HE Komarnica s Prijedlogom ugovora o koncesiji za korišćenje prirodnih bogatstava, radi izgradnje, održavanja i korišćenja energetskog objekta hidroelektrane Komarnica radi proizvodnje električne energije.

"Sjutra je zadnji rok za potpisivanje ugovora sa EPCG. Ali, to ne znači da će odmah preksjutra moći da počnu da rade. EPCG ne može ništa početi da radi dok se ne odradi elaborat o uticaju na životnu sredinu. Vlada u bilo kom momentu može to da stopira. Isto je i sa Otilovićima. Da bi se počelo raditi sa EPCG koja je dobila koncesije Vlada treba da donese odluku o davanju koncesije i da usvoji prijedlog nacrta Ugovora. Onda nakon toga ponovo Ministasrtvo kapitalnih investicija treba da usaglasi ovaj Ugovor, koji opet dolazi na Vladu, provjerava se i onda se na kraju zaključuje. Isti su projekti samo su Otilovići dva koraka iza Komarnice. Važno je mišljenje građana, ali sve će zavisiti od elaborata koji treba da bude odrađen o uticaju na životnu sredinu", kazao je Ibrahimović. 

EPCG je na svoju ruku odradila neki elaborat, i ima nekih stvari za oje treba 800 dana da se otklone, dodao je on.

Ministarka ekologije Ana Novaković-Đurović  je u vezi sa ovim tačkama izdvojila mišljenje.

"Mislim da Vlada u tehničkom mandatu ne može da ovo usvaja. Postoji 87 tačaka za koje EPCG ima preko 800 dana da ih otkloni", kazala je ona.

Ibrahimović je kazao da se ne može Vlada pozivati niti oslanjati na elaborat koji je uradila EPCG.

"Spriječili smo izgradnju HE Tara, onda smo spriječili prodaju Termoelektrane, a onda smo spriječili i da izgubimovlasništvo nad EPCG. To je, kako sad vidimo izuzetno važno. Poenta je da sačuvamo jedinu realnu ekonomiju koju imamo i koja nam omogućava da se nekako pokrijemo. To su najteže odluke, kao Vlada smo vrlo prolazni, a te odluke su trajne. HE Komarnica je jedna od tih odluka. Ja sam imao dvije primjedbe. Prva je da vlasništvo HE Komarnica bude 100% crnogorsko. Ministar me je uvjerio da su naši interesi zaštićeni i od tog zahtjeva odustajem. Drugi zahtjev je bio da konačnu odluku o gradnji donese ova Vlada. I to je prihvaćeno", kazao je Krivokapić.

Vladimir Joković kazao je da treba što prije raditi.

"Mi dajemo 800 dana rok da se nešto završi. Uz svo poštovanje ekologiji i zaštiti životne sredine, ja mislim da što prije moramo početi raditi, tamo su sva ispitivanja završena, nema imovinsko-pravnih pitanja, moramo početi", kazao je on.

Premijer Dritan Abazović kazao je da je Crnoj Gori neophodna izgradnja novih energetskih objekata.

"Međutim, novi energetski objekti ne treba da narušavaju našu ekologiju. Kad je riječ o energetskim objektima, najbrže možemo da idemo ka energetskim objektima koji su bazirani na vjetru i Suncu, i to će da bude fokus. Imamo ideju za gasnu elektrenu koja je malo složeniji prokejat, Crna Gora je zainteresovana da se radi ili u Luci Bar ili na krajnjem sjeveru. Tako da osim hidropotencijala postoje i drugi potencijali. Na kraju ćemo donijeti odluku u skladu sa svim procedurama, nećemo ih kršiti, ali ćemo kao odgovoorna Vlada štititi kako kulturna, tako i prirodna dobra. Građani neđe moraju da žive. Bog im je podario da žive u najljepšoj zemlji na svijetu i mi treba da činimo sve da ta najljepša zemlja na svijetu ne postane prosječna, nego da sačuva taj svoj prirodni eksluzivitet. I u tom kontekstu nadam se da ćemo i donositi odluke u vezi sa ovim", kazao je Abazović.

11:05 Usvojena Informacija o nastavku pregovora o statusu i ugovornim odnosima između
vjerskih zajednica i države Crne Gore.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić izdvojio je mišljenje u vezi sa ovom tačkom.

"Ja se nadam da ću, iako nijesam dobio podršku na Komisiji, dobiti je ovdje. Rekao sam da ova informacija nije na tragu onoga što je imala Vlada pregovarajući sa nekiim drugim vjerskim zajednicama. rekao sam ministru da to nijesu Ustav i Zakon, oni nijesu za pregovaranje, oni su samo samo okvir za sadržaj pregovaranja., A sadržaj je sljedeći: šta su interesi Crne Gore, ko su ugovorne strane, ko je druga strana sa kojom država pregovara, to su elementarna pitanja, naravno nakon toga podnošenje izvještaja Vladi kako pregovori napreduju, da bi na kraju došli do kranjeg usaglašavanja koje nije rezultat slučajnosti i da ne kažem političkog voluntarizma. Ovoga nema ovdje. Iako se pregovara od 2012, mi nemamo tu platformu uređenu, sređenu, nemamo ni izvještaje, ja sam dobio informaciju da je bilo neformalnih, ali da bi ušli detaljno u pregovore moramo biti kranje formalni", kazao je Krivokapić i dodao:

"Ne radi se o bilo čemu, radi se o onome što je zaštićeno zakonom ustavne snage. Radi se o kulturnim dobrima koja predstavljaju osnovni kulturološki identitet, a ja ga i nacionalno vežem. takva dobra se štite ozbiljnom procedurom, a ovo nije to. Da bismo ovlastili radnu grupu ja imam pitanje - Sa kim mi pregovaramo?", pitao je on.

Ministar pravde Marko Kovač kazao je da Krivokapić pokušava da inputira stvari koje ne postoje i da premjesti priču na teren politike. Što se tiče strana - to su vjerske zajednice. Mi ćemo u potupku koji smo pokrenuli usaglasiti prava i obaveze u skladu sa zakonom. Kada je posrijedi platforma, ona se pravi kada se pregovara sa subjektima međunarodnog prava", kazao je on.

"Ne pregovarate ni sa SPC, jer nje nema u spisku onih sa kojima ćete pregovarati. Nije registrovana ni u Crnoj Gori. Dakle, pregovarate sa četiri eparhhije u Crnoj Gori koje su registrovane u Crnoj Gori, sa kojima se nadam da ćete postići dogovor", kazao je Krivokapić.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je rekao da ugovor treba da se potpiše sa SPC koju u Crnoj Gori predstavljaju četiri eparhije.

"Oni su to sklopili u Hrvatskoj, da li su još negdje ne znam... Mi uzimamo obavezu kao država da im osigurama prava. Kad je riječ o kulturnim dobrima, njih štiti zakon i ništa što nije predloženo u zakonu neće biti u ugovoru. Građani mogu da budu spokojni, nego ih mi pomamljujemo da će njihovi manastiri i crkve završiti negdje drugo - neće. To su naša kulturna dobra, neka se svi tome raduju, svi neka uživaju u njima na svoj način, mislim da ovu temu moramo završiti na najbolji mogući način. Za zaštitu interesa države zadužena je Vlada, i premijer i budite sigurni da ćemo ih zaštititi. Formiraćemo tu Radnu grupu, neka počnu razgovori, da li će biti uspješni ili ne pokazaće vrijeme", poručio je Abazović.

Tvrdi da će ugovor sa SPC biti potpisan u skladu sa Ustavom i zakonom. On je predložio da petočlana Komisija počne posao što prije.

"Neka se formira tim što prije, neka se završe pregovori uspješno... Ovdje smo da završavamo pitanja koja su otvore. Treba da idemo dalje. Mi možemo da se mrcvarimo u proceduramo, nećemo biti pametniji. Itencija je da na kraju imamo dokument koji će biti u skladu sa Ustavom i zakonom, tako je i doživljavam, ne pridajem ovoj tački nikakav poseban značaj, ova zemlja ima mnogo veće probleme i izazove koje su pred njom", naveo je Abazović.

Ministar pravde Marko Kovač je rekao da radni tim neće pregovarati sa jednom, nego više vjerskih zajednica koje pokažu namjeru za tim.

Komisija će biti petočlana i, kako je kazao Abazović, trebalo bi da počne rad što prije.

10:44 Usvojen Prijedlog odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi i listi proizvoda

Donošenje odluke o ograničavanju cijena proizvoda doprinijeće smanjenju uticaja rasta cijena na građane, saopštio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

"Ovo se odnosi na 22 proizvoda, ova Vlada radi sve kako bi smanjila uticaj povećanje cijena na život građana. Nakon goriva, sada idemo i korak dalje donijeli smo odluku da ograničimo marže na - šećer, so, brašno, ulje...", kazao je on i dodao da nemamo problem sa dostupnošću namirnica i energenata.

"U veleprodaji marža će biti ograničena na 5, a u maloprodaji na 7%", dodao je on.

Napomenuo je da, zahvaljujući upravo odlukama Vlade, u Crnoj Gori gorivo je najjeftinije u regionu.

10:34 Abazović je, govoreći o evropskom putu Crne Gore, apelovao je na Skupštinu da što prije krene u izbor članova Sudskog savjeta i članova Ustavnog suda.

10:27 premijer Dritan Abazović pročitao je obavezu koja se odnosi na Ministarstvo ekologije, a u vezi sa Komisijom za rješavanje stambenih pitanja funkcionera.

"Obavezuje se Ministarstvo ekologije da važeću odluku o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih pitanja funkcionera stavi van snage u roku od 15 dana i dostavi Vladi na razmatranje donošenje novog prijedloga odluke. Dakle stavljamo van snage ovu", kazao je Abazović.

10:25 Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović tražio je da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti i prijedlog sza Skupštinu akcionara EPCG koji će biti održan 28 juna.

"Gdje predlažem dvije tačke dnevnog reda - prva razrješenje članova Odbor ai druga tačka - izbor članova odbora", kazao je on i dodao da predlaže da se o tome raspravlja na zatvorenom dijelu sjednice Vlade.

10:22 Na početku sjednice ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić povukao je sa dnevnog reda prijedlog kadrovskih rješenja među kojima je bilo naimenovanje Nikole Kandića.

Bivši zamjenik Generalne sekretarke Vlade Nikola Kandić, poznat po saobraćajnom udesu kod PC Palada, zbog kojeg je, nakon brojnih kontroverzi i pokušaja zataškavanja pravosnažno osuđen na pola godine zatvora uslovno, ove sedmice trebalo je da postane zamjenik Zaštitnice imovinsko pravnih interesa Bojane Ćirović. Odluku o naimenovanju Kandića trebalo je da donese Kadrovska komisija Vlade, na čijem je čelu ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić. 

Sjednicu možete pratiti na portalu Antena M.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Heroes

@stručan a driton ne strucan? Nasla krpa zakrpu

stručan

Dritan je kao drogiran pa ne vidi dalje od nosa. Milutin je vodio računski centar EP i mobingova žene oko sebe. lansirao se političke visine u protestima protiv crnogorskog jezika u NK. I on je za Dritana sturčan?

Zoran

Zar je ikoga ovo iznenadilo,ako se već danima zna da je to uslov za podršku DF izboru sudija...Sve je trgovina,zato se i ne diraju kadrovi mračnjaka po dubini Nego,kad će se ukinuti uredba o sticanju državljanstva,koju je Rukoljub donio i od tada svakodnevno imamo desetine novih vklasnika pasoša....