23 °

max 36 ° / min 19 °

Subota

02.07.

36° / 19°

Nedjelja

03.07.

35° / 22°

Ponedjeljak

04.07.

35° / 22°

Utorak

05.07.

35° / 21°

Srijeda

06.07.

33° / 20°

Četvrtak

07.07.

32° / 20°

Petak

08.07.

31° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pavićević: Da li zvanična Srbija preko Srpske kuće uz podršku SPC i DF budi aveti prošlosti?

Politika

Comments 1

Pavićević: Da li zvanična Srbija preko Srpske kuće uz podršku SPC i DF budi aveti prošlosti?

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Pokušaj glorifikacije i rehabilitacije četničke ideologije od pojedinih najviših predstavnika SPC i funkcionera DF u najmanju ruku sramno je i veliko poniženje, ali i nepoštovanje žrtve naših predaka koji su svoje živote položili u borbi za slobodu i time antifašizam utkali u temeljne vrijednosti Crne Gore kojima se svaki građanin naše države ponosno diči, naveo je u saopštenju član Izvršnog odbora DPS Crne Gore Aleksandar Pavićević.

"Upravo takav jedan udar na ovu vertikalu crnogorske biti izvršen je promocijom knjige „Priča o đedu mom“ funkcionera DNP Zorana Lakušića na kojoj je govorio i sveštenik SPC Predrag Šćepanović, a koja se održala u prostorijama Srpske kuće. Sa tog skupa poručeno je da se „polako probija istina o četničkim vođama Draži Mihailoviću, Pavlu Đurišiću, Đorđiju Lašiću“. Simptomatično je da se takva propaganda vrši baš iz ove ustanove, u čiju je izgradnju Republika Srbija uložila 3,5 miliona eura da bi ona, kako je to na njenom otvaranju 2019. godine rekao tadašnji ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, bila mjesto susreta i simbol onoga što srpska država radi u pomoći srpskom narodu u Crnoj Gori", poručio je Pavićević.

Stoga se, kako kaže, u DPS-u pitaju da li je promocijom knjige koja propagira vinovnika četničke ideologije, Srpska kuća u Podgorici oskrnavljena i zlouporijebljena ili je pak poslužila svojoj skrivenoj namjeni vlasti iz Beograda. Očekivali su, navodi, da će to mjesto, sagrađeno od novca građana Republike Srbije okupljati kulturne i naučne stvaraoce, a ne da će služiti proklamatorima mračnih ideologija prošlosti.

"Plodno tle za oživljavanje duhova prošlosti stvorila je prethodna Vlada, nakon koje će se još dugo Crna Gora suočavati sa nesagledivim posljedicama u svim sferama društva. Vjerujem da će sadašnja Vlada ukinuti ovu praksu što polako i čini i napokon većinska Crna Gora krenuti ka jednom cilju i konačnoj evropskoj stanici", kazao je Pavićević.

Antifašistička i slobodarska Crna Gora, smatra, gleda sa prezirom na ove pokušaje da se četništvo, koje je poraženo završetkom Drugog svjetskog rata, na bilo koji način rehabilituje jer, "nikada se oni koji su sarađivali sa fašistima ne mogu izjednačavati sa žrtvama antifašističke borbe". 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Sve vi cvjetalo

Vi iz DPS svaki dan da molite za oprostaj. Gradili ste im hramove od nasih para, dozvolili nenormalni klerofasizam, Samo ste gledali da dzepove napunite. Mogli ste sto puta podrzati Crnogorsku crkvu. sad kao se pitate kako i zasto se ovo radi po CG. Vi ste meni glavni krivci sto nas progone.