12 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Žabljak: Veselin Vukićević podnio ostavku - danas ponovo predložen i izabran na funkciju predsjednika Opštine

Politika

Comments 0

Žabljak: Veselin Vukićević podnio ostavku - danas ponovo predložen i izabran na funkciju predsjednika Opštine

Autor: Obrad Pješivac

  • Viber

Posljednje sate mandata Skupštine opštine Žabljak, koji ističe u ponoć,  odbornici su danas proveli u sali gdje im je predsjednik SO Vidoje Tomčić saopštio da je predsjednik Opštine Veselin Vukićević podnio ostavku i da je konstatovan prestanak njegovog mandata.

Sjenicu sam sazvao prema poslovniku, iz razloga hitnosti kako se ne bi prekidao kontinuitet vlasti, kazao je Tomčić i za ovo zasjedanje predložio samo jednu tačku-izbor predsjednika opštine. Dodao je da je Skupština opštine u punom mandatu koji prestaje tek konstituisanjem novog saziva.

Novonastalu situaciju prodiskutovao je odbornik SNP Milanko Ćetković koji je smatrao da hitnost nije argumentovano objašnjena, smatrajući da se poslovnički hitnost primjenjuje samo u vanrednim situacijama.

“Nijesu se stekli uslovi za održavanje sjednice. Izostao je dogovor sa predsjednicima klubova odbornika, niti su se ovim pitanjem bavili skupštinski odbori. Moglo je da funkcioniše u tehničkom mandate, što je, u okolnostima dopuna zakona o izboru poslanika i odbornika i postupka koji se vodi pred Ustavnim sudom, legalan način”, kazao je Ćetković.

Njegov komentar da je riječ o političkoj odluci, suprotnoj izbornoj volji građana uz korišćenje riječi “pokusni kunići” i “oni kojima se kuša brod” izazvali su revolt odbornika vladajuće DPS-SD većine ali i Veselina Vukićevića koji su smatrali da su to neprimjerene riječi koje su se čule iza govornice skupštinske sale.

I samostalna odbornica Gordana Stevović, nakon što su se čula različita pravna mišljenja, zapitala se da li se izlazi iz zakonskih okvira. Imala je primjedbu zašto nije bilo radnog materijala niti Vukićevićeve ostavke u pisanoj formi.

Spasoje Ostojić (SD) smatrao je da je riječ o tehničkom pitanju.

Nakon pauze i zasjedanja odbora za izbor i naimenovanje prešlo se na konkretizaciju predloženje tačke dnevnog reda. Predsjednik SO Vidoje Tomčić saopštio je da je pristigala jedna kandidatura za predsjednika Opštine.

Odbornici DPS i SD, njih 17 predložili su da u naredne četiri godine funkiciju prvog čovjeka Opštine i dalje obavlja Veselin Vukićevićem.

Glasalo se prozivkom pa je povjerenje Vukićeviću dalo 17 odbornika vlasti, šest odbornika opozicije bili su protiv dok se samostalna odbornica izjasnila uzdržanom.

Stari-novi predsjednik Veselin Vukićević zahvalio se odbornicima na doprinosu da se očuva parlamentarni duh i da Žabljak bude pozitivan primjer u Crnoj Gori i šire.

“Svi zajedno, ne našom krivicom, odlaganjem izbora našli smo se u nezahvalnoj situaciji. Do sada smo se vodili dobrom namjerom da se što više uradi”, kazao je na kraju sjednice Vukićević i istakao da će njegov mandate biti oročen do održavanja lokalnih izbora.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR