9 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bešlin: Abazović ide na poklonjenje Vučiću i rukoljub Porfiriju, a može i obrnuto

Politika

Comments 2

Bešlin: Abazović ide na poklonjenje Vučiću i rukoljub Porfiriju, a može i obrnuto

Autor: Antena M

  • Viber

Istoričar Milivoj Bešlin predstojeću posjetu premijera Dritana Abazovića Srbiji vidi kao odlazak na poklonjenje Vučiću. Kao domet ove posjete Bešlin za Antenu M navodi da će Abazović po povratku iz Beograda još manje insistirati na ispunjavanju uslova koji su Crnoj Gori potrebni za proces pristupanja Evropskoj uniji, te umjesto toga otvara teška i bolna pitanja poput pristupanja Otvorenom Balkanu i ugovora sa Crkvom Srbije, koja će još više udaljiti Crnu Goru od EU.

Na pitanje kako objašnjava to što je Abazović već treći premijer koji dolazi u zvaničnu posjetu Beogradu, dok sa druge strane godinama nema uzvratne posjete. Bešlin kaže da nije siguran da Abazović zapravo i dolazi u zvaničnu posjetu Srbiji.

''Mislim da on prije svega dolazi na poklonjenje Aleksandru Vučiću ili na rukoljub patrijarhu Porfiriju, a može i obrnuto. Nijesam čak ni ironičan, hoću da kažem da je tu riječ o velikoj nesrazmjeri i da nema govora o nekavom reciprocitetu u odnosima. Dakle, tri premijera Crne Gore su, koliko se sjećam, bili ili dolaze u zvaničnu posjetu Srbiji. Jedan je bio u pokušaju ravnopravnih odnosa, govorim o Dušku Markoviću, dok druga dvojica, Zdravko Krivokapić i Abazović, dolaze poniženi i potčinjeni na neku vrstu poklonjenja onima koji su ih, na kraju krajeva, i doveli na vlast. Dakle, poslije tri crnogorska premijera, mi nemamo nijednog premijera Srbije koji ide u uzvratnu posjetu i to govori da Srbija i Vučićev režim Crnu Goru godinama u kontinuitetu posmatra kao svoje unutrašnje pitanje'', rekao je Bešlin. 

To znači i da su dometi ove posjete udaljavanje Crne Gore od puta ka EU, smatra Bešlin.

''Dometi posjete mogu biti samo da će poslije nje Dritan Abazović još manje u Crnoj Gori insistirati na ispunjavanju uslova koji su joj potrebni za proces pristupanja Evropskoj uniji, a podsjećam da je Crna Gora trenutno jedina država zapadnog Balkana kojoj se nudi realna perspektiva članstva. Umjesto koncentracije ove Vlade na ispunjavanje evropskih uslova, Abazović otvara bolna i teška pitanja koja su potpuno irelevantna za proces pridruživanja i čak će udaljiti Crnu Goru od evropske integracije. To su pitanja pristupanja Vučićevom i Raminom ''Otvorenom Balkanu'', odnosno velikoj Srbiji i velikoj Albaniji, i pitanje ugovora sa državnom crkvom Srbije'', rekao je Bešlin. 

On se nada da Abazović neće po dolasku u Beograd provesti tri sata u podrumu beogradskog aerodroma, kao većina poslanika crnogorskog parlamenta uz izuzetak poslanika DF-a i URE. Dodaje da ako bi Srbija htjela da pokaže minimum dobre volje, za početak bi mogla da Crnoj Gori izruči nekog od visokorangiranih kriminalaca, .

''Recimo bivšeg predsjednika državne zajedice. Ili bi Vučić mogao da ispuni obećanje iz oktobra 2016. godine da će dokaze o pokušaju državnog udara u Crnoj Gori, koje Srbija ima, isporučiti državnim organima Crne Gore'', kazao je Bešlin.

Zaključio je da ''nema otvorenog Balkana ako regionu nudite pesnicu umjesto otvorene ruke i dobre volje''.   

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Vrbašanin

Dobar tekst, ali na žalost samo za unutrašnju crnogorsku politiku... Autor ne spominje da bi Abazović trebao da postavi pitanje jezičke diskriminacije Crnogoraca u opštini Vrbas, đe vlast uporno ne uvodi crnogorski jezik u službenu upotrebu iako su zakonom države Srbije obavezni...

BMX

Kad imamo premijera kome je privatna klinika njegovog brata u Beogradu vaznija od drzave ciji je predsjednik Vlade, onda je to tako. Umjesto u EU gura nas u uniju sa Srbijom i Albanijom a Crkvi Srbije daje nasu imovinu i pretvara nas u njeno manastirsko imanje