15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvoreno pismo slobodnih crnogorskih intelektualaca 43. Vladi Crne Gore: Putem EU integracija, a ne stranputicama smisla

Izvor: flickr.com/Vlada CG

Politika

Comments 1

Otvoreno pismo slobodnih crnogorskih intelektualaca 43. Vladi Crne Gore: Putem EU integracija, a ne stranputicama smisla

Autor: Antena M

  • Viber

Slobodni crnogorski intelektualci uputili su 43. Vladi Crne Gore otvoreno pismo povodom najavljenog potpisivanja tzv. Temeljnog ugovora sa SPC, u kom navode, pored ostalog, da pokušaj potpisivanja ovog dokumenta u verziji koja je predstavljena javnosti predstavlja akt nacionalne izdaje, te pozivaju da se ide putem EU integracija, a ne stranputicama smisla.

Njihovo pismo prenosimo u cjelosti:

"Pokušaj da se sa Crkvom Srbije, u ime građana i države Crne Gore, potpiše ugovor, u verziji koju smo nedavno viđeli, predstavlja akt nacionalne izdaje.

43. Vlada Crne Gore, na čelu s premijerom Dritanom Abazovićem, prenebregla je sve svoje prerogative i upuštila se u nezakonite, nelegitimne i prije svega veleizdajničke radnje.

Ugovor kojim se Crkva Srbije postavlja iznad države Crne Gore, kojim se falsifikuje crnogorska istorija, otimaju preostale crkve i manastiri, brišu pregnuća postignuta kroz posljednjih osam vjekova, a na velika vrata uvodi pravoslavno učenje, nije na svoja pleća smjela da stavi ni klerofašistička Vlada Zdravka Krivokapića koja je, baš zbog ovakvog ugovora kojim kapitulira Crna Gora, i bila instalirana.

Međutim, ako 43. Vlada bude poštovala zapisano u Ugovoru sa Crkvom Srbije koji namjerava da potpiše, kao što je ispoštovala sve tačke sporazuma o svom uspostavljanju i njegove osnovne principe koji je obavezuju, onda građani Crne Gore ne treba da brinu jer:

- 43. “crnogorska” Vlada, čitaj Dritan Abazović, tako je (ne) poštujući početno načelo iz preambule sporazuma, đe polazi od potrebe da se u Crnoj Gori riješi duboka politička i institucionalna kriza, ponovo pokrene proces evropskih integracija, prevaziđu izražene nacionalne, etničke, vjerske, političke i socijalne podjele, odlučila da se preko noći, u hitnji i iz zasjede, sporazumije sa Crkvom Srbije, i time produbi već velike podjele koje su prošle godine gotovo dovele do građanskog rata.

- 43. Vlada je, u Sporazumu deklarativno svjesna potrebe uspostavljanja socijalne kohezije kao i pronalaženja tačaka spajanja različitih društvenih struktura, odlučila da rovari po ranjenom crnogorskom biću na čijim bi ruševinama bilo lako ostvariti snove Ilije Garašanina iz 1844. sada po principu “koga nema bez njega se može”.

- 43. Vlada se, umjesto deklarativnog principa koji je obavezuje da dosljedno poštuje Ustav Crne Gore i građansko i sekularno uređenje države, u naše ime obavezuje Crkvi Srbije na puno poštovanje njenog Ustava i pravoslavnog kanonskog prava.

- 43. Vlada, deklarativno poštujući ljudska i manjinska prava, nacionalna i vjerska ośećanja i posebnosti, odlučuje da sprovede princip na kojem je zasnovana iz sopstvenog Sporazuma

tako što za tuđi interes poštuje samo prava jedne etničke skupine, a posebnosti i potrebe drugih već poslovično podvodi pod ekstremizam, terorizam i prirodnu obdarenost niskim IQ.

- 43. Vlada se, kako piše u svom Sporazumu, zariče da poštuje svoje načelo protivljenja istorijskom revizionizmu tako što nam u Ugovoru podmeće tuđi kojim legitimiše svoju prijevarnu prirodu i kratkovide političke interese.

- 43. Vlada deklarativno navodi da neće dovesti u pitanje perspektivu članstva u EU svjesno čineći da “usaglašenom radnom verzijom Ugovora sa Crkvom Srbije” imobiliše snažni dugogodišnji konsenzus oko pitanja EU integracija otporom rastućeg vjerskog etnofiletističkog narativa, čemu smo svjedoci u suśednim državama na koje se nova politička elita ugleda i koje oponaša – činjenjem, nečinjenjem i novom sortom političkog plitkog marketinga.

- 43. Vlada se sporazumom obavezuje da materijale i odluke neće razmatrati bez prethodne njihove analize na nadležnim radnim tijelima – komisijama, da bi, za svog kratkog trajanja, upravo prekršila svoju proceduru uvrštavanjem informacije o stanju u pregovorima s crkvama i vjerskim zajednicama direktno u dnevni red śednice Vlade.

- 43. Vlada, kako bi napokon ispunila barem jedan od prioriteta na kojima zasniva svoj rad, a to je politika dobrosuśedstva i regionalne saradnje, šalje svog predśednika da odnese dobre vijesti o Ugovoru sa Crkvom Srbije na dar, a zauzvrat ponizno da zamoli za prestanak prakse maltretiranja crnogorskih državljana i političara na graničnim prelazima.

Stoga je, paradoksalno svakako, 43. Vladi Crne Gore, da bi opstala, nužno i da, u svom gore dokazanom maniru, tretira načelno usaglašenu radnu verziju Ugovora sa Crkvom Srbije na isti način na koji tretira principe i prioritete iz svog Sporazuma - kao mrtvo slovo na papiru.

Podśećamo zato 43. crnogorsku Vladu da se Belveder nije dogodio da se više ne bi dogodio nego da bi se dogodio opet i događao svakog puta za odbranu vrijednosti, slobode i dostojanstva.

Da je vječna!"

Potpisnici:

Doc. dr Jasmina Nikčević

Prof. dr Jasmina Tatar-Anđelić

Dr Maja Bogojević

Prof. dr Adnan Čirgić

Dr Branislav Marović

Mr Čedomir Drašković

Doc. dr Milan Marković

Prof. dr Boban Batrićević

Prof. dr Andrijana Nikolić

Danilo Radulović

Radovan Damjanović

Đorđe Šćepović

Jelena Šušanj

Doc. dr Aleksandar Radoman

Ivana Radoman

Mr Sanja Orlandić

Prof. dr Veselin N. Ivanović

Ana Ivanović

mr Aleksdandar Čogurić

Prof. dr Dragan Bogojević

Prof. dr Jelena Bogojević

Vasko Raičević

Stefan Todorović

Irena Delja

Ivana Rondović

Milutin Mijović

Jelena Poček

Mr Bojana Mijović

Milutin Marković

Mr Nikola Popović

Dejan Batrićević

Danka Martinović

Prof. dr Marija Krivokapić

Rada Matović, menadžer za bezbjednost i sigurnost na moru

Draško Martinović Didi, građanski aktivista

Žarko Božović, novinar

Ranka Božović, psihološkinja

Goran Ćupić

Biserka Ćupić

Nina Simun

Miodrag Kankaraš, specijalista produkcije

Željko Krezović, penzioner

Rade Orlandić, penzioner

Gordana Orlandić, penzionerka

Bojana Škuletić

Dragan Škuletić

Nataša Nikolić, prof. engleskog jezika i književnosti

Mr Novica Vujović

Mr Goran Drinčić

Zoran Marković, specijalista civilne bezbjednosti

Nina Marković, ekonomista

Sonja Šušanj

Dubravka Đurić

Dragan B. Perović

Mirjana Perović

Vukota Vukotić

Rajko Cerović

Prof. mr Janko Ljumović

Rajko Radulović

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

drago 1

slabo se razumijem u te ugovore. pitam se, kako se nesto moze potpisat i da to bude valjano mimo ustava crne gore. mislim da je to sve nistavno. po pravoslavnim kanonima svaka samost. medj. prizn. drzava zove crkvu po drzavi jedino kod nad se nesto izmislja. ili ?