28 °

max 32 ° / min 19 °

Srijeda

17.08.

32° / 19°

Četvrtak

18.08.

38° / 22°

Petak

19.08.

40° / 25°

Subota

20.08.

33° / 22°

Nedjelja

21.08.

32° / 20°

Ponedjeljak

22.08.

31° / 20°

Utorak

23.08.

34° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Abazović u Austriji: Nekome je važniji ugovor sa SPC, nekom Sudski savjet, nijesmo svi isti

Politika

Comments 9

Abazović u Austriji: Nekome je važniji ugovor sa SPC, nekom Sudski savjet, nijesmo svi isti

Autor: Antena M

  • Viber

Premijer Crne Gore Dritan Abazović saopštio je na zajedničkoj konferenciji sa kancelarom Austrije Karlom Nehamerom, da vjeruje da Crna Gora posjeduje sve karakteristike i da je idealna država koja može da oživi proces proširenja EU.

Izrazio je kancelaru veliku zahvalnost na pozivu, jer je ovo,kako je kazao, prva bilateralna posjeta nove Vlade jednoj članici EU.

"I to ne bilo kojoj državi, već u Austriji koja je naš najveći prijatelj, i državi koja zagovara proces proširenja EU".

Interes CG nije samo da postane Crna Gora postane članica EU, već je i interes Austrije da naša država postane članica EU.

"Austrija ostaje jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih strateških partnera CG. Ukazao sam na nekoliko projekata koji mogu da budu zanimljivi austrijskim investitorima. Svi su dobrodošli u Crnu Goru".

Upućujem zahvalnost kancelaru i nadam se da ćemo ga uskoro isto ovako lijepo dočekati u Podgorici, dodao je.

Upitan šta su zaključci sastanaka koje je imao da predstavnicima parlamentarne većine i zašto je sada postalo najvažnije pitanje Temeljni ugovor, pored Sudskog savjeta, Ustavnog suda, izbora VDT-a, te kako će to uticati na integracioni proces, Abazović je kazao da je Temeljni ugovor interno pitanje koje se ne odnosi na integracioni proces i relaciju između Podgorice i Brisela.

"Na integracioni proces se odnose Sudski savjet, Ustavni sud i izbor VDT-a i to je nešto na čemu treba da radimo. Vjerujem da ćemo imati rezutate do 31. jula, možda ne sve, ali određene rezultate vjerujem da ćemo imati. Moramo da isporučimo rezultate, i vjerujem da ovu šansu koja se Crnoj Gori ukazala ne smijemo da propustimo", rekao je Abazović.

"Nekome je najvažniji Temeljni ugovor, nekom Sudski savjet, nijesmo svi isti, sve patrtije gledaju pitanja koja su im prioritetnija. Vidite da imamo veliku podršku sa strane i nadam se da ćemo je imati i ubuduće. Gglavni cilj je da dokažemo da možemo da odradimo svoj posao u najkraćem mogućem periodu i da CG dobije pozitivan signal koji je značajan i za druge države regiona koje imaju želju i čekaju da se pridruže EU".

Zašto sada Temeljni ugovor, a ne možda kasnije ili neko drugo pitanje? Mislim da su to kombinovana pitanja, zato što moramo da dođemo do većine od 54, dodao je.

Abazović je istakao da bi volio da je CG postala davno članica Evropske unije.

"Pokušaćemo da damo novi impuls u integracionom procesu. Non paper koji je dala Austrija čitao sam kao želju da se stavi akcenat na ZB. Zato ona zaslužuje posebnu zahvalnost od Vlade CG. Volimo kada neko prepozna značaj da se CG ili neka zemlja regiona može približiti u EU. 80 odsto naših građana podržava članstvo CG u EU", rekao je on, dodajući da se nada da će CG sve svoje obaveze završiti.

Nehamer je komentarišući Temeljni ugovor sa SPC kazao da je s jedne strane Austriji važno da se konkstruktivno prati Crna Gora na putu ka EU.

"Druga ravan je da kada Crna Gora u svom susjedstvu - ako se između Srbije i CG zaključuju ugovori da bi se stvorila stabilnost i bezbjednost tu i mi pružamo punu podršku, jer je naravno potrebna stabilnost, zajedništvo kandidata zemalja da bi se mogao napraviti napredak na putu pristupanja", zaključio je Nehamer.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

BMX

"Ono što formalno zovemo Vladom Crne Gore vlada je Aleksandra Vučića u kojoj je manjinski zastupljena i Crna Gora."

@@@@

@Mrs Ja ne znam sto je kome vazno ali se kunem u grob mojih roditelja jer nemem nista drugo da nikad vise necu izaci na izbore i glasati nikoga osim SD a mozda ni njih ako se potpise TU a ne srusi Vlada

Betoven

Dobro je rekao. On je od tih kojima je važniji ugovor sa SPC. On u stvari hoće da bagateliše značaj tog ugovora i da ga provuče kao "nevažnu" stvar. medjutim, njemu je taj ugovor izuzetno važan.