10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radi sprječavanja uticaja Rusije: SAD predložile zakon za borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu

Izvor: Pixabay

Politika

Comments 3

Radi sprječavanja uticaja Rusije: SAD predložile zakon za borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu

Autor: Antena M

  • Viber

Grupa američkih senatora iz Demokratske i Republikanske stranke predstavila je nacrt zakona koji ima za cilj podršku ekonomskom razvoju, trgovini i borbi protiv korupcije, uključujući izradu nacrta zakona o posebnim sankcijama za suzbijanje destabilizirajućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

Nacrt zakona, inače poznat kao Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, predstavili su demokratska senatorka Jeanne Shaheen, predsjednica Podkomiteta za Evropu i regionalnu bezbjednosnu saradnju, i republikanski senator Roger Wicker.

Inicijativa dolazi usred povećane zabrinutosti u regionu zbog rata u Ukrajini.

Senatorka Shaheen kaže da je odnos Sjedinjenih Država sa Zapadnim Balkanom ključan u ovom trenutku, gdje su evidentne namjere predsjednika Rusije Vladimira Putina da širi zloćudni uticaj širom Istočne Evrope.

“Novi dvostranački zakon jača trgovinu i investicije između SAD-a i Zapadnog Balkana, dok se bori protiv korupcije, kroz usvajanje posebnog zakona za sankcije protiv destabilizirajućih aktera. Sve to otvara put širim evroatlantskim integracijama”, rekla je Shaheen u predstavljanju inicijative na svojoj web-stranici.

Nacrt zakona nalaže državnom sekretaru da pruži tehničku pomoć svakoj zemlji Zapadnog Balkana u izradi nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

Takođe predviđa vraćanje u zakon dvije izvršne naredbe, koje bi garantovale prava za sankcije protiv onih koji ugrožavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i koji su umiješani u koruptivna djela.

Takođe ima za cilj promociju univerzitetskih partnerstava, podsticanje angažovanja Mirovnog korpusa (Peace Corpsa) u regionu, stvaranje inicijative za liderstvo mladih na Balkanu, te prema zahtjevu Development Finance Corporation otvaranje ranije najavljene kancelarije u regiji.

Senatorka Shaheen predvodila je skupinu američkih senatora koji su u aprilu posjetili Kosovo, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu zbog zabrinutosti o uticaju sukoba u Ukrajini na Zapadni Balkan.

Njihova posjeta imala je za cilj jačanje veza između Washingtona i Zapadnog Balkana, suočenih sa stranim naporima da potkopaju mir.

Senator Wicker je rekao da bi prijedlog zakona “poslao snažan dvostranački signal da su Sjedinjene Države predane potpori diplomatije u regiji”.

Isto tako, senatori Dick Durbin, Thom Tillis, Chris Van Hollen, Ben Cardin i Chris Murphy podržavaju ovaj zakon.

Za senatora Tillisa, u vrijeme kada Rusija nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine i prijeti saveznicima u NATO-u, regija Zapadnog Balkana je ključna za bezbjednost Evrope.

Senator Ben Cardin, predsjedavajući Komisije za bezbjednost i saradnju u Evropi, poznate kao Američka helsinška komisija, rekao je da su “u vrijeme kada su zemlje Zapadnog Balkana napravile velike korake prema demokratskom upravljanju, od završetka ratova u bivša Jugoslavija, političke podjele i rastuća korupcija prijete ugroziti ovaj napredak.

“Moramo nastaviti podržavati naše demokratske partnere i saveznike na zapadnom Balkanu. Ovaj dvostranački prijedlog zakona unaprijediće regionalnu stabilnost i antikorupcijske napore stvaranjem programa koji potiču uključiv ekonomski razvoj, nacionalnu antikorupcijsku strategiju i pozivati na odgovornost one koji prijete miru na Zapadnom Balkanu”, rekao je.

Američki senatori vide prijedlog zakona kao priliku za daljnje jačanje odnosa između SAD-a i Zapadnog Balkana, proširenje ekonomskih mogućnosti i podupiranje napora za unaprjeđenje demokratije i iskorjenjivanje korupcije.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Zoran

Stop korupciji, ali fasizam moze, a? Nesrecne Amerike.

Posmatrac

Pogled daleko preko okeana pa ne vide posebne države nego smo svi u jednoj vreći koja se zove Zapadni Balkan.

Veritas

Misle li to Amerikanci na 21 milion, na korupciju kojom Vučić kupuje građane Crne Gore da zapale Balkan ? Nadam se da misle.