16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sjednica Vlade: Država će dati 15 miliona eura za akcije EPCG

Politika

Tag Video
Comments 1

Sjednica Vlade: Država će dati 15 miliona eura za akcije EPCG

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu održala je danas 20. sjednicu.

Tok sjednice pogledajte u nastavku:

12.39 Usvojen Izvještaj o radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistva novinara i napada na imovinu medija, za period od 10. februara 2022. do 23. juna 2022.

"Zadaci komisije su da utvrdi plan i dinamiku utvrđivanja činjenica u slučajevima napada na novinare i imovinu medija. Obuhvaćeno je pet izvještaja o šest napada", poručio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Kako je istakao, pravo medijskih radnika na slobodu govora i bezbjedan ambijent postavilo je potrebu da MUP oformi posebnu grupu, čiji je osnovni cilj da se zaštite predstavnici medija.

Miljanić je kazao da je napad na medije napad na državu, dodajući da medije moraju biti jednaki, a jednako tretirani moraju biti i svi napadi na medije.

"Primjećuje se pomak po pitanju bezbjednosti novinara. U zadnje dvije godine skoro svi slučajevi napada na novinare su rasvijetljeni", kazao je Miljanić.

Konjević smatra da ne treba da bude ni verbalne vrste napada na medije.

Podržavajući sve što radi komisija, Konjević je pozvao da se osude svi verbalni napadi, jer smatra da je u procesu ingtegracija važna sloboda medija. 

Joković je kazao da se nekad mora i demantovati ono što nije istina.

Marović je kazala da moramo voditi računa o tome da je trenutno dosta verbalnih napada na novinare, ali da su Ministarstvo evropskih integracija i Ministarstvo kulture sve te napade osudili.

12.20 Joković ističe da vjeruje da su namjere Vlade iskrene.

"Sve su ovo naslijeđeni problemi, najveći hendikep ove Vlade je što se bavi problemima iz prošlosti", kazao je on.

12:03 Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović je kazao da je uzdržan jer je sve do sada išlo pod velom špekulacija i bez znanja resornog ministra.

"Ako neko kupi ove akcije, Vlada ne gubi ni upravljačku ni nikakvu drugu obavezu. Ukoliko mi kupimo akcije za 15 miliona, za 15 miliona para građana mi ćemo uvećati vlasništvo za jedan odsto, nepunih dva. Ukoliko se akcije unište, slažem se, nije dobro."

Ministar ekonomije Goran Đurović je kazao da samo treba postaviti pitanje šta bi se desilo da država nije odlučila da kupi akcije.

"Da je neka druga država kupila akcija, ne bi nas ni voda oprala", istakao je Đurović.

On je kazao da je najveća kočnica Crne Gore u razvoja ekonomije to što niko neće da donosi odluke.

Ministar Damjanović kaže da država minimalno kupovinom akcija uvećava vlasništvo.

“Štitim da se sjutra na berzi ne pojavi neko i dođe do akcija po duplo manjoj cijeni i da uđe u Bord i ima uticaj na poslovne politike. Molio sam Ibrahimovića da pomaže maksimalno u ovom dijelu. Vlada precizno koristi mehanizme i pomaže državnom preduzeću u kojem ona ima većinsko vlasništvo”, kazao je on.

11:36 Ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović kazao je da je za sjutra predviđena berzanska prodaja 10 odsto akcija EPCG, te da će ih država kupiti za 15 miliona eura.

"Ako neko ima dileme vezane za to što će država izdvojiti sredstva za ove akcije, to se radi iz više razloga. Ovo je legalan, zakonit, transparentan posao, na ovaj način se izbjegava da se pojavi još neki kupac na berzi", objasnio je Damjanović.

Smatra da bi bila šteta za EPCG dopustiti da se otuđe akcije privrednog društva u kojem je država vlasnik 10 odsto. 

Mišljenje je po ovom pitanju izdvojio je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Ministar odbrane u tehničkom mandatu Raško Konjević je pitao koja je prednost ove kupovine u odnosu na uništenje akcija.

Kaže da ne bi volio da ova vrsta transakcije nema neku skrivenu namjeru.

"Vi ste govorili o uticaju na bilans, a trebala bi nam koja informacija više vezano za to...šta mi kao država dobijamo, šta dobija EPCG u okolnostima kupovine ovih akcija u odnosu na poništenje ovih akcija", pitao je Konjević.

Damjanović je odgovorio da Vlada ukoliko bi dozvolila poništenjeakcija, nema neku štetu.

"EPCG je u ovom trenutku u velikim problemima, da bismo im još jedan problem natovarili, a  možemo da im pomognemo transparentno i zakonito, i ne postoji druga mogućnost shodno zakonu o državnoj pomoći da se ova firma pomogne za likvidnost. 

Kupovinom akcija neznatno uvećavamo vlasničko učešće u odnosu na poništenje akcija", pojasnio je Damjanović.

Kazao je da imaju sve mehanizme da sankcionišu sve odluke Borda direktora ukoliko one ne bi bile u skladu s dobrom poslovnom politikom. Država treba da ima većinsko vlasništvo u EPCG", kazao je Damjanović.

Konjević je smatra da će javnosti ostati nejasne činjenice za ugrožavanje bilansa EPCG ukoliko se ponište sopstvene akcije.

"Ne dopada mi se pristup da kažemo da to radimo zbog finansijskih problema o kojima na ovoj Vladi nijesmo raspravljali. Zbog finansijskih problema da bi joj pomogli likvidnost... Ovdje bi moglo da se radi o povezanoj transakciji, onda bi naša motivacija za otkup ovih akcija bila netačna", kazao je Konjević.

Kako je dodao, ako je EPCG u problemima, bilo bi korisno da Vlada ima informaciju o tome.

Damjanović je istakao da se ovdje radi  vrlo zakonit i trasparentan posao sa aspekta države i EPCG. 

"Niko ovdje nema potrebu da vezuje ovo sa nekom drugom odlukom", dodao je.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić misli da su ovo početni koraci kako ubuduće treba Vlada da se odnosi prema imovini svoje države.

Konjević je poručio Šćekiću da će se vrlo brzo vidjeti zbog čega se ovo radi.

"Niko ne dovodi u pitanje ovu vrstu materijala koju je Damjanović predložio. Ako mi ovo kupujemo i znamo na šta će novac biti potrošen, i nije direktno za likvidnost EPCG onda smo mi saučesnici u jednoj transakciji o kojoj bismo trebali da razgovaramo.

“Mi se ovdje sada pravimo neznaveni. Nećemo mi uvećavati imovinu EPCG, nego ćemo je umanjivati ako se neke transakcije realizuju”, kazao je on.

11.10 Usvojen je zapisnik sa prethodne sjednice.

Sjednicu možete pogledati na linku ispod.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

pomoracmlcg

Pitajte našeg astrologa milutina đukanovića koji je već u srbiji ugovorio prodaju vučićevom kumu nikoli petroviću ( možda bude kupovinu obavio pod imenom drugog njegovog čojeka) i provjeriti dokumenta koliko je milutin đukanović ukrao para +kupio stanova +zaposlio i podijelio para članovima partije + plus koliko je para dao SPC + na osnovu čega je davao plate popovima SPCa = kad vratite i naplatite to od milutina đukanovića i njegovih direktora