12 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Knežević: Ako je pola od ovoga tačno biće mrtvih i u samoj Vladi

Politika

Tag Video
Comments 7

Knežević: Ako je pola od ovoga tačno biće mrtvih i u samoj Vladi

Autor: Antena M

  • Viber

Odbor za bezbjednost i odbranu jednoglasno je donio odluku o kontrolnom saslušanju predsjednika Vlade Dritana Abazovića, ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića, ministra odbrane Raška Konjevića, direktora Uprave policije Zorana Brđanina, v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Sava Kentere, v.d. vrhovnog državnog tužioca Maje Jovanović i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića povodom aktuelnih dešavanja u bezbjednosnom sektoru i slučajevima šverca cigareta, kao i oblasti međunarodne diplomatije.

Sjednica je zakazana za 19. oktobra u 10h.

Predjsednik Odbora Milan Knežević  kazao je da je dugo čekao da ga smijene i da zbog toga nije zakazivao sjednice.

"Smatram da je besmisleno obrazlagati predlog za kontrolno saslušanje, jer ne znam šta je gore ako je istina da je ugrožena bezbjednost Crne Gore. Ako je to laž, neko mora odgovarati, ko sa pozicija najviših u državi plasira laži i plaši javnost radi političkih poena", rekao je Knežević. 

Sve je počelo kaže on, objavom da je u toku akcija ANB-a o hapšenju osumnjičenih da rade za ruske obavještajne službe. 

"Dok su se jurili Srbi i Rusi po Crnoj Gori neko je spaljivao cigarete, ali je spaljivano toliko koliko može jedan  čovjek da popuši u toku dana. Situacija je alaramntna ako je sve istina, počev od srpskih i ruskih agenata do međusobnih optužbi premijera i ministra unutrašnjih poslova".

"Moja je obaveza da sazovem sjednicu i čujemo sve stavove koji bi trebalo da smire tenzije u Crnoj Gori, ali sudeći po onome što sam čuo na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, čini mi se da smo daleko od smirivanja tenzija, kao i da je ova Vlada doživjela fijasko i da treba tražiti rješenje, jer ako je  pola tačno od onoga što smo čuli, biće mrtvih i u samoj Vladi", rekao je Knežević. 

Poslanik Ure Miloš Konatar podržao je inicijativu o kontrolnom saslušanju.

On smatra da "pokušavanje otvaranja afera" podsjeća na čuvenu izjavu Duška Radovića: "Kad lopovi krenu da brane ono što su stekli, neće biti ljućih boraca za poštenje a protiv lopova".

"Afere su pokušaj da se minimizira borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Sa dvije ruke glasam da svi dođu na kontrolno saslušanje i da se stavi tačka na priču o cigarama. Nemamo šta da krijemo i ja jedva čekam da ovdje dođe Abazović i da sve čujemo. Apelujem da do kontrolnog saslušanja dođe što prije i da javnost Crne Gore zna sve što treba da zna".

Knežević je kazao da je planirao da sjednicu održi u ponedjeljak, te da podržava da će sjednica biti otvorena za javnost.

Dragan Ivanović iz SNP-a je komentarišući izjavu Kneževića da će u Vladi biti mrtvih, kazao da ne treba plašiti građane te da se tako šalje loša poruka.

Knežević je odgovorio da dramatizuje epski jer je bio na Kosovu pa je, kako kaže, pun epskog naboja.

"I mi koji smo radili u bezbjednosnom sektoru smo zbunjeni, a naročito građani. Možda bi dobro bilo da smo razdvojili špijune od šverca, jer će biti itekako vremena potrebno da se sve razjasni", naveo je Ivanović.

Poslanik Nove srpske demokratije Jovan Vučurović smatra da situacija zahtijeva da saslušanja budu javna.

"Naročito jer gledamo sukobe u vrhu vlasti. Cirkus je bio zagarantovan onog trenutka kad ste pustili da u vladu uđu vedete bivšeg režima. Akcija protiv takozvanih špijuna je bila pokazna vježba naručena sa stranih adresa. Sjećam se i kad je Mevludin Nuhodžić zabranio neki književnicima i umjetnicima da uđu u Crnu Goru, da bi na neki volšeban način to bilo dozvoljeno. Mislili smo da su ta vremena iza nas, da smo se izborili za slobodu 30. avgusta, ali očigledno i dalje postoje spiskovi i progon Srba u Crnoj Gori što je direktno rezultat Zdravka Krivokapića i Milojka Spajića. Onda ste dozvolili da dio vlade mogu biti antisrbi iz SDP",  rekao je Vučurović.

Poslanik Demokrata Dragan Krapović kazao je da će podržati inicijativu za saslušanje.

"Ono što se dešava u Crnoj Gori je haos. Pridružujem se apelu da se segment vezano za sverc podrobno ispita na sjednici. Potrebno je da se pred građanima sa najodgovornijim ljudima pretresu jako bitne teme".

Poslanik DPS-a Predrag Bošković zahtjeva da sjednica bude u utorak, jer, kako je saopštio, u ponedjeljak nije u mogućnosti da prisustvuje sjednici.

"Složio bi se da je najopasnije politizovati ovakve slučajeve i aktivnosti. Ja to neću činiti. O tome ko švercuje i ko špijunira, čućemo dosta informacija na narednoj sjednici da ne bi danas otvarali priču bez argumenata, to je neodgovorno sa bilo koje strane. Podržaćemo inicijativu", kazao je Bošković.

Knežević je zatim kazao da će se potruditi da sjednciu zakaže za srijedu.

Poslanik PzP-a Vladan Raičević kaže da naš bezbjednosni sektor sve više liči na krmaču koja proždire svoj okot.

"Upaljen je crveni alarm i moramo što hitnije reagovati, kako  bi pokušali da ukrotimo sistem koji je za državu postao veoma opasan", kazao je Raičević. 

Predloženo je saslušanje premijera Dritana Abazovića, ministara vanjskih i unutrašnjih poslova Ranka Krivokapića i Filipa Adžića, direktora Uprave policije Zorana Brđanina, vršioca dužnosti (v.d.) direktora ANB-a Sava Kentere.

Predloženo je saslušanje i v.d. vrhovnog državnog tužioca Maje Jovanović i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

Predsjednik Odbora Milan Knežević kazao je ranije da će zakazati sjednicu tog skupštinskog tijela povodom “nedavnog hapšenja crnogorskih državljana, među kojima je jedan visoki funkcioner Ministarstva vanjskih poslova, zabrane ulaska ambasadora Srbije u Crnu Goru i još 28 stranih državljana, protjerivanja ruskih diplomata”.

“Sjednicu ću zakazati zbog konfuznih i kontroverznih informacija koje dolaze od zvaničnih organa Vlade i Specijalnog državnog tužilaštva, uz naglašeni narativ da je ugrožena bezbjednost države”, naveo je Knežević u saopštenju.

On je istakao da, imajući u vidu učestale zloupotrebe službenog položaja onih koji bi trebalo da sprovode, ali i štite Ustav i zakone Crne Gore, smatra za svoju dužnost da se zakazivanjem sjednice Odbora dobiju informacije o tim slučajevima.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Pipune sta se guras , pa tebi je odavno rezervisano mjesto u Spuz. Daj da i ovi novi kandidati docekaju zasluzeni pansion , nema smisla da se lomataju kroz istrazni kad je vec CRNO NA BIJELO

pop

prva tačka dnevnog reda...ko opstruira rad tužilaštva u predmetu osuđenih za terorizam 2016 godine...to je pitanje svih pitanja....sve ostalo proizilazi iz tog dešavanja....

Komita2021

Niđe na svijet bijeli nema da optuženi za terorizam u pokušaju saslušava one koli su ga optužili, kao i druge državne funkcionere. Ko mu se god odazove na poziv gori je od njega.