14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vujović: Smjena Sava Kentere je veliki šamar našim zapadnim partnerima i poruka Novoviću

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 6

Vujović: Smjena Sava Kentere je veliki šamar našim zapadnim partnerima i poruka Novoviću

Smjenom Kentere Abazović preuzima kontrolu nad ANB-om i umjesto prozapadnih kadrova postavlja ljude koji će slušati politiku, s jedne strane Srbije, odnosno Rusije i njihovih interesa, a s druge strane i vezu sa organizovanim kriminalnom.

Autor: Antena M

  • Viber
Što se tiče same Agencije, nema šta da se očekuje od nje, mislim da će međunarodni partneri shvatiti, kao što su shvatili i za vrijeme Dejana Vukšića, da nemaju partnera kojem mogu vjerovati i sa kim mogu sarađivati"

Teško se otrgnuti utisku da je smjena Sava Kentere "iznuđena" potezima ANB-a i SDT-a u razotkrivanju švercera cigareta i veza koje postoje sa visokim funkionerima u Vladi i partiji Dritana Abazovića (GP URA), koji su, moguće, uključeni u sve ovo, ocijenio je u Drugačijoj radio vezi politički analitičar Zlatko Vujović.

Zar bi Britanci nekome pakovali šverc cigareta

- Stiče se utisak da ovo nije samo smjena direktora ANB-a, već i poruka Glavnom specijalnom tužiocu, posebno što je Abazović posjetio Novovića neposredno pred odlučivanje da li će doći do određivanja pritvora za Rada Miloševića. A, onda, nakon optužbi Miloševića da je ANB zloupotrijebila svoju poziciju, dolazi do smjene!? Može se zaključiti da je to jedan od zahtjeva Rada Miloševića da se smijeni direktor ANB-a", kaže Vujović.

Vujović smatra da je politički gledano to "veliki šamar našim zapadnim partnerima", s obzirom na to da ANB nije samoinicijativno sprovela te radnje, već je to uradila na bazi podsticaja, informacija i zahtjeva naših zapadnih partnera iz SAD i Velike Britanije.

- Samim tim ne možete reći da je ANB pokušala da spakuje nekom šverc cigara, nego su to uradili naši britanski partneri koji su sve pratili, istraživali i imaju veliki interes da spriječe tranzit-šverc cigara iz Crne Gore koji na kraju završi u Velikoj Britaniji", objašnjava Vujović.

Ovim potezom Abazović preko Kurtija preuzima kontrolu nad ANB

Vujović kaže kako je više nego jasno da smjenom Kentere Abazović preuzima kontrolu nad ANB-om i umjesto prozapadnih kadrova postavlja ljude koji će slušati politiku, s jedne strane Srbije, odnosno Rusije i njihovih interesa, a s druge strane i vezu sa organizovanim kriminalnom.

- Jasno je da će Artan Kurti preuzeti faktičku kontrolu nad ANB, bez obzira da li će formalno dobiti dozvolu za pristup povjerljivim informacijama ili ne! Jasno je da će Abazović na taj način u funkcionalnom smislu preuzeti ANB, a upravo su naši zapadni partneri insistirali na tome da ANB ne postane partijska alatka i da bude daleko od uticaja rusko-srpskih obavještajnih struktura".

Vujović tvrdi da je Abazović razočarao Zapadne partnere, ali i da u diplomatskoj zajednici još postoje i oni koji imaju uzdržan stav.

- Što znači da nisu jasnog stava da se on (Abazović) degradira u potpunosti, ali dominira jasan stav da je Abazović razočarao u potpunosti zapadne partnere, da nije isporučio ništa od onoga što je obećao i da radi veoma intezivno protiv zapadnih inetresa u Crnoj Gori".

Jedina opcija su izbori

Na pitanje vidi li institucinalni način da se zauzda ovakva politika Abazovića i njegove Vlade, Vujović ističe da 10 poslanika kontroliše vladu, odnosno da URA i SNP imaju četiri petine ministara i rade sve da do izbora ne dođe, pritom se ponašaju bahato, kao da ne važe nikakvi propisi.

- Imamo i takvo maltretiranje mozga idejom da vlada koja je pala prođe kroz proces rekonstrukcije! To je jedna velika glupost i silovanje Ustava", poručuje Vujović i objašnjava i zbog čega:

- S jedne strane, vlada je pala i može biti izabarana samo nova, a rekonstrukcija vlade podrazumijeva se za Vladu koja jeste Vlada (u punom kapacitetu), a ovoj je već iskazano nepovjerenje. Jedina opcija u Crnoj Gori jesu izbori i da se na njima dođe do parlamentarne većine. Ovo je Vlada u tehničkom mandatu i ona nema legitimitet".

Stara-nova većina ne postoji, Evropi sad se žuri

Vujović smatra i da "stara-nova" većina ne postoji.

- Oni među sobom niti imaju povjerenja, niti podrške. URA i SNP su sabotirali podršku Lekiću da bude mandatar. Davanje potpisa nakon roka bilo je manevar – mi smo ga spriječili da bude mandatar, a igraćemo pred javnosti ulogu da Đukanović ne poštuje Ustav".

Gost u DRV Antene M konstatuje i da značajan dio političkih partija ne želi na izbore, jer će dobiti bitno manju podršku.

- Imate samo jednu političku stranku na pro-srpskom bloku koja nema parlamentarni status, a to je Evropa sad. I do izbora može doći samo ako bi oni izvršili uticaj na neke političke snage ili eventualno dogovorili neki budući aranžman. Evropi sad se žuri. Oni sada imaju neku značajnu podršku, što ne znači da će je imati za godinu, dvije".

Govoreći o tome da li ga je iznenadila poslušnost ministara u Abazovićevoj vladi, Vujović  napominje da značajan broj ministara nisu ljudi koji su ostvarili karijeru.

- Ja sam očekivao od nekih članova vlade odgovorniji potez, ali se vidjelo da je to samo jedna stroga partijska lojalnost. S obzirom na njihovu prozapadnu orijentaciju, vjerovalo se da neće biti spremeni da povlače poteze koji su u suprotnosti sa očekivanjima zapadnih partnera”.

Milošević uživao podršku GP URA

Vujović se osvrnuo i na slučaj doskorašnjeg direkora UPC Rada Miloševića, uz zaključak da je on, očigledno, uživao podršku GP URA.

- Ja nisam vidio kod funkcionera Ure da su spremni da se ograde ili osude ono to je radio Milošević. To govori da su oni bili svjesni nekih stvari. Pokušaj Abazovića da relativizuje sve što se dešavalo je apsurdan. Od dva šlepera da ne primijetite da jedan fali... tu je bilo pola Vlade koji su to gledali!?

Najveći test za Novovića

Vujović je u emisiji komentarisao i to što je Dritan Abazović, u jeku dešavanja povodom šverca cigareta, išao u posjetu Vladimiru Novoviću. Kaže da ne vidi razlog zašto bi premijer posjećivao GST osim ako ide da da izjavu.

- Ta praksa da malo, malo pa premijer ima potrebu da se hvali rezultatima ili posjećuje GST nije nešto što je poželjno ponašanje".

Upitan da li vjeruje da će sada, kada je ANB amputirana u ovim sličajevima šverca cigareta i špijunaže u korist Rusije, SDT moći da učinkovito nastavi oba ta slučaja, Vujović kaže:

- Ovo će biti najveći test za Novovića. Može da bude potpuno diskreditovan, a može da pokaže da mu ne pada na pamet da podliježe uticajima i pritiscima. Vjerujem da on ima kapaciteta da sprovede istragu do kraja i procesuira one koji su akteri te afere. Nadam se da će to uraditi.

Što se tiče same Agencije, nema šta da se očekuje od nje, mislim da će međunarodni partneri shvatiti, kao što su shvatili i za vrijeme Dejana Vukšića, da nemaju partnera kojem mogu vjerovati i sa kim mogu sarađivati- rezolutan je Vujović.

Moraćemo sačekati naredne izbore i traženje neke prozapadne većine koja će vratiti Crnu Goru na put evropskih integracija

Govoreći o glasanju dvojice ministara iz albanskih stranaka za smjenu Sava Kentere i ranije za Temeljni ugovor, Vujović poručuje da to ne treba gledati kao ilustraciju crnogorsko-albanskih odnosa, jer je riječ o dvije ekstremno male političke partije koje su pod uticajem Edija Rame.

- Kad govorimo o Albancima u regionu, oni nemaju iste stavove kao Edi Rama. Edi Rama ima savez sa Vučićem i jedan od načina djelovanja tog saveza je rušenje predsjednika Vlade Kosova. Kada imate tako male političke partije, onda je lako dogovoriti neke aranžmane koje nemaju veze sa ideološkim. Oni nemaju empatiju za Srbiju i srpske interese.

Moraćemo sačekati naredne izbore i traženje neke prozapadne većine koja će vratiti Crnu Goru na put evropskih integracija. Možda će izvještj EU uticati na njih otrežnjujuće”, zaključio je Vujović.

Čitavu emisiju Drugačija radio veza možete pogledati u nastavku.

Ovaj podcast dio je projekta "Od Podgorice do Brisela" koji Antena M realizuje u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Republike Češke i Ambasadom.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Finland

@Katunjanin, da nas što više izađe na izbore 23. i glasamo procrnogorske strane. Nema izgovora.

Finland

Morate popraviti ton, ništa se ne čuje.

Budo

Dritan je u sustini provalio da Zapadnjaci zapravo nemaju nikakvu moc u CG, nego je vise DPS i crnogorski blok napravio vremenom strahopostovanje prema EU i USA nego sto one nesto mogu realno da doprinesu ili pomognu. Zato Ditan dere li dere.