28 °

max 31 ° / min 19 °

Četvrtak

25.07.

31° / 19°

Petak

26.07.

33° / 19°

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 24°

Ponedjeljak

29.07.

37° / 25°

Utorak

30.07.

37° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MKM: Navodi u pismu Božović nisu tačni, trgovine za pozicije u kulturi nema i neće je biti

Izvor: Pobjeda

Politika

Comments 1

MKM: Navodi u pismu Božović nisu tačni, trgovine za pozicije u kulturi nema i neće je biti

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Ministarstvo kulture i medija snažno raskida sa starim praksama, trgovine za pozicije u kulturi nema i neće je biti, stručnost i profesionalizam su imperativ, a Muzej savremene umjetnosti trenutno je najveći projekat kulture u Crnoj Gori i narativ o njemu ne smije biti sveden na nivo ličnog, saopšteno je iz ovog resora.

Iz pomenutog ministarstva su reagovali na pismo koje je danas medijima uputila direktorica Centra savremene umjetnosti Jelena Božović u kojem, između ostalog, navodi i da je izložena prijetnjama i neprikladnim porukama ministarke kulture Maše Vlaović i njene bliske saradnice Milene Mijović-Durutović.

“Želimo da informišemo javnost da su svi navodi u tom pismu neistine, koje se ni na koji način ne mogu dovesti u vezu sa Ministarstvom kulture i medija, resornom ministarkom Mašom Vlaović i generalnom direktorkom Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milenom Durutović”, kažu u reagovanju. 

Napominju da Ministarstvo kulture i medija svoje politike, bilo institucionalne ili vaninstitucionalne, kao i odnose sa zaposlenima, saradnicima ili povezanim licima, temelji na principima profesionalnosti i uvažavanja, pa tako navodi koji su objavili pojedini mediji ne mogu biti biti dovedeni u vezu sa načelima njihovog rada. 

“Koleginica Božović sa svojim poslednjim aktivnostima sprovodi medijski linč, ne samo prema resornoj ministarki Vlaović i direktorici Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Mileni Durutović, već i prema cijelokupnom konceptu da Crna Gora dobije Muzej savremene umjetnosti. Analiza ispunjenosti uslova i procjene opravdanosti transformacije JU Centar savremene umjetnosti Crne Gore u JU Muzej savremene umjetnosti i Prijedlog Elaborata o osnivanju Muzeja savremene umjetnosti, koji je izradila radna grupa, dokazuju opravdanost transformacije, pa će Ministarstvo kulture i medija svojim zacrtanim tokom nastaviti da stručno i profesionalno realizuje taj projekat”, ističu u reagovanju. 

Dodaju da “ostavljaju stručnoj i opštoj javnost da prosudi motive direktorice Božović da li ovakvim medijskim aktivnostima brani svoju poziciju u Centru”. 

“Politike koje su prethodile i podržavaju ideju transformacije Centra u Muzej savremene umjetnosti vodićemo kao i do sad iznad ličnog. Crnoj Gori treba Muzej savremene umjetnosti i ova administracija, predvođena ministarkom Vlaović, uložiće svoje pune kapacitete u taj projekat. Nakon usvajanja Elaborata na Vladi, cjelokupna javnost biće upoznata sa detaljima ovog dokumenta Vlade. Pružićemo sve odgovore na otvorena pitanja koja mogu da budu predmet interesovanja javnosti i medija, a povodom navoda koji ovaj projekat dovode u nivo ličnog, više se nećemo oglašavati”, zaključuju u reagovanju. 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Boka

Podrška za Jelenu Božović, siguran sam da je sve tačno što je napisala. Svi preostali ministri u ovoj drugoj svetosavskoj vladi su isti, prijete i zapošljavaju isključivo partijske kadrove... Ovo je dno...