14 °

max 15 ° / min 9 °

Ponedjeljak

04.03.

15° / 9°

Utorak

05.03.

14° / 8°

Srijeda

06.03.

13° / 8°

Četvrtak

07.03.

11° / 7°

Petak

08.03.

13° / 6°

Subota

09.03.

13° / 7°

Nedjelja

10.03.

13° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CEMI: Parlamentarna većina nastavlja sa opasnim podrivanjem ustavnog poretka

Politika

Comments 1

CEMI: Parlamentarna većina nastavlja sa opasnim podrivanjem ustavnog poretka

Autor: Antena M

  • Viber

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) najoštrije osuđujuje, kako su saopštili, protivustavno djelovanje parlamentarne većine koja kroz usvajanje izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi nastavlja sa opasnim podrivanjem ustavnog poretka Crne Gore.

"Parlamentarna većina sastavljena od 41 poslanika ne može mijenjati principe sprovođenja izbornog procesa koji su već definisani Ustavom i Zakonom o izboru odbornika i poslanika, za koje važi pravilo da se mogu mijenjati samo dvotrećinskom većinom glasova svih poslanika", ističu u CeMI-ju.

Kako iz te organizacije navode, usvajanje zakonodavnih rješenja koja su u očiglednoj suprotnosti sa Ustavom Crne Gore, u trenutku potpune nefunkcionalnosti Ustavnog suda je svjesno usmjereno ka potpunom urušavanju ustavnog sistema Crne Gore. Pored izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, vladajuća većina je prije par sedmica usvojila na isti način i izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, potpuno zanemarujući Ustav Crne Gore i preporuke Venecijanske Komisije.

Kazali su da zloupotrebljavajući nefunkcionalnost Ustavnog suda u političke svrhe, parlamentarna većina u kontinuitetu pokazuje zabrinjavajuće antidemokratske manire, koji moraju naići na osudu cjelokupne domaće i međunarodne javnosti.

Dodaju da ovo nije prvi put da parlamentarna vecina, koja nije uvijek ista vec se mijenjala, ukljucujuci iz slucaja u slucaj skoro sve parlamentarne partije rusi svojim neustavnim potezima Ustav.

Iz CeMI-ja pozivaju sve partije, a posebno sadašnju parlamentarnu većinu, da stave van snage ove zakonske izmjene i uzdrže se od sličnih poteza u budućnosti.

"Do izlaska iz političke i institucionalne krize nije moguće doći ukoliko parlamentarna većina gotovo svakog dana krši Ustav. Antidemokratsko djelovanje parlamentarne većine uvodi Crnu Goru u još dublju političku krizu koja će izvjesno rezultirati suspenzijom pregovora sa Evropskom Unijom i međunarodnom izolacijom države", istakli su iz CeMI-ja.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Rada

Da ima institucija svih 41 bi odavno bili u Spuz! Clanovi OKGrupa, osudjeni teroristi, placeni ruskosrpski spijuni, gazenje ustava, zaposlavanje citavih porodica, unistavanje drzavnih preduzeca...svi bi imali dozivotnu robiju!!!