12 °

max 16 ° / min 9 °

Ponedjeljak

04.03.

16° / 9°

Utorak

05.03.

14° / 8°

Srijeda

06.03.

13° / 8°

Četvrtak

07.03.

11° / 7°

Petak

08.03.

13° / 6°

Subota

09.03.

13° / 7°

Nedjelja

10.03.

13° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ružičić: Vlast treba da vrše oni kojima su građani na izborima dali legitimitet

Politika

Tag Video
Comments 7
Saslušana još tri kandidata

Ružičić: Vlast treba da vrše oni kojima su građani na izborima dali legitimitet

Autor: Antena M

  • Viber

Na sjednici Ustavnog odbora danas su saslušana još tri kandidata za sudije Ustavnog suda i to Sanja Maslenjak, Jelena Ružičić i Momirka Tešić.

U nastavku pročitajte kako su tri kandidatkinje danas odgovarale na pitanje poslanika.

Ružičić: Vlast treba da vrše oni kojima su građani na izborima dali legitimitet

Poslanica Vesna Pavićević iz DPS-a pitala je Ružičić da li misli da treba izmijeniti regule u vezi sa nasiljem nad ženama na internetu te da li femicid treba tretirati kao posebno krivično djelo.

Ružičić smatra da je takvo ponašanje već sankcionisano.

"Mislm da je pisanje po društvenim mrežima određeno kao prekršaj, a ja se nijesam bavila krivičnim postupkom. Podržavam projekat protiv online nasilja, jer se takvim projektima stvara svijest kod ljudi da ne čine takve prekršaje. Što se femicida tiče mislim da bi to trebalo da se uvede kao krivično djelo ali opet ponavljam da se nijesam bavila krivičnim pravom".

Poslanica GP URA Suada Zoronjić kazala je da je presedan i rušenje Ustavnog poretka i Ustavnog suda to što su dva puta imali šansu da izaberemo sudije US, a nijednom nisu našli za shodno da se izaberu sudije US.

Poslanica DPS-a Jovanka Laličić reagovala je na izjavu Zoronjić, kazavši da je greška predsjednice Odbora što joj je dala pravo da ustvrdi da su za neizbor sudija krivi neki drugi poslanici a ne sama Zoronjić. 

"Meni je degutantno slušati nastup koleginice Zoronjić koja je 17 puta bila uzdržana, da sebi da za pravo da proziva poslanike DPS-a da se osjećaju krivim što nijesu izabrane sudije", kazala je Laličić. 

Poslanik Demokrata Momo Koprivica pitao je da li je prema njenom mišljenju predsjednik države nosilac jedne grane vlasti ili jedan od nosilaca jedne grane vlasti, Maslenjak je na to odgovorila da predsjednik ponjenom mišljenju nije izvršna vlast, već vlast sa posebnim ovlašćenjima.

Laličić je kazala da se Ustav brani u Skupštini ali i da je članom 52 Ustava kao pravo predviđeno mirno okupljanje, što je jedan dio građana iskoristio da bi iskazao svoj stav o Izmjenama Zakona o predsjedniku, "kojim je učinjen ustavni puč u CG.

Na njeno pitanje kako komentariše to što je veliki broj ustavnih žalbi odbačen, Ružičić je rekla da ne bi mogla da se izjasni o tome, prije nego što pogleda te žalbe. 

Ružičić je kazala da Ustav treba da se brani u svim institucijama ne samo u Skupštini.

"Ustav kao krovni akt obavezuje sve na koje se odnose da se ponašaju u skladu sa Ustavom", kazala je Ružičić.

Poslanik DF-a Milun Zogović pitao je Ružičić da li je miješanje u unutrašnje stvari države ako neko sebi da za pravo da poništava volju izbornu volju građana, Ružičić je kazala da vlast treba da vrše oni kojima su građani na izborima dali legitimitet.

Maslenjak: Trebalo bi razmotriti da li je Temeljni ugovor u skladu sa pravom

Sanja Maslenjak koju prvu saslušavaju, istakla je da je završila Pravni faklultet. Pprvo radno angažovanje joj je bilo u Privrednom sudu.

"Direktno sam sarađivala sa OEBS-om, učestvovala sam u izdradi strategije međunarodne saradnje, radila sam aktivnosti kao lokalni ekspert.. Licencirani sam trener trenera od EU za poslove vladavine prava. Na meni je da opravdam da li sam zavrijedila da budem licencirani trener trenera. Polaznik sam brojnih obuka kako CG upravlja finansijama i finansijskim sredstvima iz IPA fondova. Mi smo primjeri dobre prakse od strane OEBS-a, i dobili smo priznanje za to, zbog čega smo prepoznati kao lider dobre prakse. Karakterisitčno je da smo mi bili uzor i ponos. Crna Gora toliko može, a sad je pitanje kako ćemo da izađemo iz ekonomskih i socijalnih uslova u kom se nalazimo", poručila je Maslenjak. 

Predjsendik države ne može da ima samo protokolarnu funkciju.

Poslanika DF-a Dragana Bojovića zanimalo je kakav je stav Maslenjak,  da li predsjednik , ko god on bio, može da ne da mandat nikome, po Ustavu Crne Gore.

Maslanjak je kazala da predsjednik države ne može da ima samo protokolarnu funkciju.

"On sprovodi kontrolnu i upravnu, i odlučuje. Svaka odluka, posebno odluka predsjednika, mora da bude u skladu sa postupanjem koji mu dozvoljava Ustav. Vlast se zasniva na kontroli i ravnoteži.Ovlašćenja predsjednika nisu u punom kapacitetu shvaćeni, da institut predsjednika države ima snagu. Predsjednik države ima jaču snagu od predsjednika Vlade, tu političku snagu mu daju neposredni izbori, jer mu građani daju povjerenje, i ta snaga je na istom nivou kao i snaga zakonodavnog organa Skupštine", odgovorila je ona.

Svaka odluka, posebno one koje donosi predsjednik, mora da bude u skladu sa postupanjem koje mu dozvoljava Ustav. 

U konkrentoj stvari, kaže ona, predsjednik ima diskreciona ovlašćenja.

"On odlučuje kome će da da mandat, a kome ne, ali mora da obrazloži svoju odluku", navela je Maslenjak. 

Bojović je kazao da njemu aktuelni predsjednik države nije šef, te da je došlo do "zbrke", jer ne živimo u predsjedničkom sistemu već u sistemu parlamentarne demokrtaije, gdje dominantnu ulogu ima demokratija. 

"Vrlo je važno da u toj kohabitaciji ne dođe do blokade sistema. Postoje procedure na koji način će se uspostaviti Vlada, ali predsjednik države ne može da blokira sistem, nema to pravo po Ustavu. Vrlo mi je bitno da naglasim da za mene predsjednik države nije šef", naveo je Bojović. 

Poslanica DF-a Jovanka Bogavac je nastup Maslenjak ocijenila kao energičnim i samouvjerenim.

Zamjerila je Maslenjak što ne koristi rodno senzitivni jezik kazavši da je bila "trener" a ne "trenerica", te dodala da joj zamjera što ne odgovara konkretno na pitanja.

Maslenjak kaže da ne može da mijenja svoj sertifikat koji je označen kao trener. Smatra da smo svi jednaki.

Poslanica GP URA Suada Zoronjić pitala je Maslenjak da li misli da građani trpe zbog toga što nemamo funkcionalan Ustavni sud?

"Kako da se građanima povrati izgubljeno povjerenje u ovu instituciju", upitala je Zoronjić. 

Maslenjak kaže da je US glavni zaštitnik prava i sloboda građna Crne Gore.

"Ne možemo biti zadovoljni samim funkcionisanjem US, ali nije samo problem u njemu već se radi o sistemskom problemu u samom funkcionisanju ustavno-pravnog sistema".

Jovanku Laličić iz DPS-a zanimalo je kako Maslenjak reaguje na rad pod stresom.

Maslenjak odgovara da je sve stres ako je u pitanju nešto što je značajno za državu.

"Državni službenik nema pravo na grešku. Sistem je složen i krut. Za upravljanje stresom je razgovor. Mi smo urušili sistem državne i javne uprave na najniži mogući nivo, uz prećutnu saglasnost EU mi smo urušili sistem Javne urave".

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović pitao je Maslenjak kako će se odnijeti prema Temeljnom ugovoru.

Maslenjak kaže da je inicijativa njena i da stoji iza nje.

"Treba razmotriti da li je temeljni ugovor u skladu sa SPC i pravom. Kad se sve ovo dešavalo, mene je zanimalo šta se ovo dešava u našoj državi i ko je odgovoran, kakvi su procesi i problemi, jer moramo da stojim svijetlog obraza pred građanima. Konkretno, ja sam krenula u istraživački dio koji sadrži elemente istraživačkog dijela - ovdje se radi o Ustavu iz 1905. U knjaževini Crnoj Gori, naša Crkva je autokefalna. Ako budem izabrana za sudiju US moja odluka će biti u skaladu sa ustavnim i konvecijskim pravima, jer me povrijeđuje da građani budu podijeljeni".

Moma Koprivicu iz Demokrata zanimalo je da li je Maslenjak član političke partije i od kada.

Maslenjak kaže da dolazi kao profesionalac i da joj članska karta nije potrebna.

"Od 2004. sam član DPS-a, na moje veliko zadovoljstvo mogu to reći. Dala sam doprinos za sticanje države što ne znači da ne puštujem i one koji su drugačije mislili. Ustavni sud nije politički sud. Ja nemam namjeru nikome da se pravdam po pitanju bilo čega. Izvolite, diskvalifikujte me po osnovu ovog dijela. To je lično pitanje, koje zadire u moju ličnost. Ponosim se zbog svega što sam uradila za ovu državu", navela je Maslenjak. 

Poslanik DF-a Milun Zogović poručio je da ne zamjera kandidatima koji jasno i prinicipijelno izražavaju svoj stav, te da smatra određenim kvalitetom samo priznanje da se iskreno pripada nekoj političkoj partiji. 

"To ne treba ni na koji način da diskvalifikuje bilo kog kandidata, i profesionalizam je jedini reper za kvalifikacije prilikom izbora svo četvoro kandidata za sudije US", rekao je Zogović. 

Poslanik DPS-a Luiđ Škrelja kazao je da podržava Maslenjak u tome što  pripada jednoj političkoj strani, čime je, kako navodi,  pokazala da je odvažna i hrabra. 

Tešić za inkriminisanje nezakonito bogaćenje javnih funkcionera

Kandidatkinja Momirka Tešić je sutkinja Osnovnog suda u Kotoru i ona se i ranije prijavljivala na konkurs za sudije Ustavnog suda.

Kazala je danas da bi trebalo izmijeniti zakone tako da brak mogu zasnovati samo osobe koje su napunile 18 godina.

Tešić smatra da bi sudije Ustavnog suda trebalo da imaju položen pravosudni ispit.

Milun Zogović iz Demokratskog fronta pitao je Tešić da li smatra da je potrebno inkriminisati nezakonito bogaćenje javnih funkcionera, odnosno da se uvede u Krivični zakonik kao krivično djelo.

Ona je odgovorila da ništa ne bi imala protiv da se propiše to krivično djelo.

"Sve ove godine sam radila časno i pošteno i sem gole plate nikakve nadoknade imala nisam. Pa prema tome neka se sanckioniše ne samo za sudije, nego sve javne funkcionere", rekla je Tešić.

Tešić je između ostalog kazala i da na nijednu njenu presudu nije izjavljena ustavna žalba.

Ustavni odbor sjutra će nastaviti saslušanja kandidata. Na pitanja poslanika odgovaraće Edmond Ujkaj, Azra Cama i Maja Šćepanović.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

krsto pipović

tako je g-đice Ružičić...demokratski izabrani....deokratski davladaju....šteta što nije uslijedilo pitanje..odnosno vaš komentar....na...šta se dešava i kakav je vaš sud...na zadnje izbore...đe pobijedila.spc...sa litijama...đe su strani državljani aktivno učestvovali...uz fin.poporu iz srb... sa "koliko vam treba novca...da..zatrete Crnogorce...nije bitno..samo recite..."litije....koje je vaša porodica zdušno branila u NK ..sudom...i na kraju....uvijek su vam bili na drugu bandu..

Legenda

Zamislite pitanje Moma Šešelja Koprive,da li ste u nekoj partiji.Pa i to su ljudi imaju prava da ispune građansku dužnost.Jasavić,Maslenjak,bi trebalo izabrati ali ne odgovaraju SPC i Dfu ,Uri,i crvenim kravatama tzv demokratama.Maslenjak svaka čast

mr

Slobodno joj recite, g Laličić, da je to odvratno, nećete je uvrijediti! Patološki lažovi iz URA-e, ne znaju za stid i sram!