13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bajramspahić: Pesimista sam, mislim da sve čemu možemo da se nadamo je jedan ili dvoje sudija

Politika

Comments 9

Bajramspahić: Pesimista sam, mislim da sve čemu možemo da se nadamo je jedan ili dvoje sudija

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Članovi Ustavnog odbora i šefovi poslaničkih klubova sastaće se danas u 16 sati u Skupštini Crne Gore, kako bi razgovarali o kandidatima za sudije Ustavnog suda i, eventualno, došli do dogovora. Cilj sastanka je da se dođe do dogovora oko kandidata koji bi dobili potrebnu podršku u Parlamentu.

Građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić kaže da je pesimista, te da ne bi bila iznenađena najgorim scenarijom, to jeste da se ne dođe do dogovora.

"Imajući u vidu ukupan kontekst i to koliki je bio pritisak međunarodne zajednice ipak želim da se nadam da će izabrati barem jednog ili dvoje sudija. Mislim da bi to bilo jako važno i da bi se premostili, i da bi se omogućilo Ustavnom sudu da radi do narednih javnih poziva i pokušaja da se izabere ostatak sudija. Idealno je rješenje da izaberu četiri ali bojim se sa nedovoljnom zrelošću naših političkih elita, mislim da sve čemu možemo da se nadamo je jedan ili dvoje sudija", kaže ona za Antenu M.

Komentarišući pitanja poslanika tokom saslušanja kandidata Barjamspahić kaže da je posrijedi niz skandala.

"Atmosfera u kojoj su kandidati ispitivani uopšte nije bila na nivou. Pitanja nijesu bila usmjerena da se osvijetle kapaciteti kandidata, već naprotiv rasprave su bile politizovane do krajnje granice. Insistiralo se na nacionalnom i vjerskom izjašanjavanju kandidata što je zaista neprihvatljivo, a ukupan nivo rasprave nije odgovoarao instituciji za koju se sudije biraju. Dakle, umjesto kvalitetnih pravnih debata imali smo sve drugo. I na kraju potpuno je neprihvatljivo da se kandidati izjašnjavaju o svojim budućim stavovima o sudu, prije nego što su u poziciji da donose odluke u konkretnim predmetima. Neprihvatljivo je da se na osnovu toga odlučuje ko će biti izabran a ko neće, jer se time prejudiciraju buduće odluke Ustavnog suda", zaključuje Bajramspahić.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Drugo vidjenje

@Crnogorka 100% Nisu oni zarobili sudstvo jer nisu imali prilike. Danas je njihov zulum daleko gori od DPS-a. Koliko vidim oni vedre i oblace i ne obaziru se na Ustav zakone, kritike iz EU ni onoliko koliko DPS. Je li tako ?

Malo šire

@Crnogorka 100% Ma pušti to 100%. Koga to vise interesuje. Koliko je bilo nekih od 100% koji postanu 50% ... 5% ...0% ... -50% ... Velim generalno. Vrlo je fluidno i relativno. Glavu u svijet. Normalno, efikasno drustvo je manje vise definisano. Ne treba vam originalnost no disciplina i racio.

Malo tacnije

@Crnogorka 100% Kako se tacno trazi balans ? "What's in a name"? Nece biti DPS nego ce biti kadar nekog drugog. U momentu izglasavanje sudija mozda ne. Mogu postat i kasnije, licnim ubjedjenjem ili korupcijom. Naravno nekom moze biti najvaznije da ne bude ta i ta stranka. Zato ste tu dje jeste.