10 °

max 13 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Abazović planira da vlada do sredine 2024.

Politika

Comments 3

Abazović planira da vlada do sredine 2024.

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada Dritana Abazovića u tehničkom mandatu usvojila je na sjednici u četvrtak program rada za 2023. godinu iako joj je izglasano nepovjerenje prije sedam mjeseci – 19. avgusta prošle godine, od strane čak 50 poslanika.

Ambicioznim programom na čak 201 stranu je predviđeno ukupno 348 aktivnosti, od čega 213 u tematskom i 135 u normativnom dijelu, koje su planirane u okviru šest prioriteta: Vladavina prava i jednake šanse; Zdrave finansije i ekonomski razvoj; Zdravlje i zdrava životna sredina; Obrazovanje i društvo zasnovano na znanju; Digitalna transformacija i Crna Gora – buduća članica Evropske unije sa osnaženom pozicijom na međunarodnoj sceni.

Polazne osnove za pripremu Programa Vlade su, kako je navedeno u dokumentu, ,,program kandidata za predsjednika Vlade koji je prihvatila Skupština, mjere ekonomske politike za tekuću godinu i obaveze koje proizilaze iz zakona i strateških dokumenata i procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji“.

,,SREDNJOROČNO 2022-2024“

- Svi prioriteti i ciljevi, definisani ,,Srednjoročnim programom rada Vlade 2022-2024“, usvojenog 26. januara 2022. godine, detaljnije se razrađuju kroz godišnje programe rada, u kojima su definisane konkretne aktivnosti, u strateškom i normativnom okviru, koje doprinose ostvarenju zacrtanih ciljeva, navodi se u dokumentu Vlade.

Pominjanje 2024. godine nije slučajno budući da je, prema pouzdanim saznajima Pobjede, to plan Ure i SNP-a da im Vlada koju apsolutno kontrolišu, opstane do redovnih parlamentarnih izbora predviđenih za sredinu 2024. godine.

Planu Abazovića i Jokovića je smetnja činjenica da po izmjenama Zakona o izboru predsjednika teku rokovi za izbor nove Vlade do 15. marta.

Ukoliko u tom periodu ne bude izglasana nova vlada stiču se uslovi da predsjednik ukazom raspušti Skupštinu. Ako bi recimo Ustavni sud suspendovao taj zakon, i u tom slučaju bi, kako smatraju pravnici, postojali uslovi da predsjednik raspusti parlament nakon 15. marta.

PRIORITETI

U programu rada Vlada za 2023. godinu tvrdi se da je ,,vladavina prava prioritet“ pa se u dokumentu navodi da će normativne aktivnosti obezbijediti veću sigurnost u oblasti pravosuđa, u cilju usklađivanja sa pravnom tekovinom Evropske unije.

- Reformski procesi, između ostalog, doprinijeće unapređenju rada Sudskog savjeta u pogledu organizacije i načina rada Sudskog savjeta, sistema etičke i disciplinske odgovornosti sudija, izbora sudija i predsjednika sudova, upućivanja i premještanja sudija, kao i njihovog ocjenjivanja, kroz planirane izmjene i dopune Zakona o sudskom savjetu i sudijama. Kroz izmjene i dopune ovog zakona biće postavljena kvalitetna osnova za planirane izmjene i dopune Zakona o Državnom tužilaštvu u cilju potpunog usklađivanja normi u pogledu organizacije i funkcionisanja pravosuđa u Crnoj Gori, navodi se u opširnom dokumentu Vlade.

U pogledu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala pristupiće se ,,reformi krivičnog zakonodavstva kroz izmjene i dopune Zakonika o krivičnom postupku i Krivičnog zakonika Crne Gore, a očekuje se i usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću kojim će se omogućiti proaktivniji pristup u radu nadležnih institucija“.

- Ovaj zakon biće u korelaciji sa Zakonom o lobiranju čije usvajanje se očekuje u 2023, navodi se u dokumentu.

MEDIJSKA STRATEGIJA

Najavljuje se i donošenje prve medijske strategije, čiji je cilj je da se ,,kroz usvajanje i primjenu najviših međunarodnih standarda u oblasti slobode izražavanja, obezbijedi povoljan ambijent za puno ostvarivanje slobode izražavanja, kao i da se obezbijedi adekvatan odgovor na širenje govora mržnje i dezinformacija, kao globalnu pojavu posebno prisutnu u Crnoj Gori.

- Donošenjem novih zakona u oblasti medija, cilj je da se učvrsti i ojača normativni okvir, posebno kroz: određivanje pojma novinara, veću zaštitu novinarskih izvora, preciziranje i jačanje odredbi o transparentnosti finansiranja medija iz javnih prihoda, obezbjeđivanje funkcionalnog i nezavisnog Javnog servisa, jačanje uloge i nezavisnosti nezavisnog regulatora u oblasti medija i potpuno usklađivanje sa Direktivom EU o audiovizuelnim medijskim uslugama, navodi se u Abazovićevom dokumentu.

U dokumentu se pominje i ,,širenje diplomatsko-konzularne mreže“.

- Nastaviće se dalje jačanje angažmana i vidljivosti države. Crna Gora će nastaviti sa jačanjem kapaciteta od značaja za sprovođenje utvrđenih prioriteta vanjske politike kroz širenje diplomatsko-konzularne mreže, osposobljavanje i usavršavanje diplomatskog kadra, te građenje i njegovanje organizacione kulture službe vanjskih poslova zasnovane na jasno definisanoj viziji, misiji i vrijednostima, navodi se u dokumentu.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Mila

@Marko Sve je Aleksa Becic objasnio kod Komnenica....dok Demokrate ne ubijede ES da naprave predizbornu koaliciju I ne dobiju mjesto premijera NEMA raspustanja Skupstine a Abazovic I SNP nastavljaju da Nas vozaju do 2024....ni Demokratama ne odgovaraju izbori .Oni drze Abazovica

Orlov krš

Naravno da planira da vlada dok god mu može biti,a očigledno može! Ni minimum otpora ovom haosu u koji nas je uveo,a morao je odavno otići,naročito nakon potpisivanja TU,a i mnogih drugih nepočinstava!

Marko

Naravno da misli, nije jojš završio izdajnički posao. Zato bježi od parlamentarnih izbora, a za predsjedničke će se prikloniti nekome ko će ga uzeti, jer sam ne može nikuda. Zna da bi izgubio. Čim se ustanovi US mora se provjeriti Zakon o predsjedniku i ostali....