12 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Panevropska unija podržala Ukrajinu, Moldaviju, zemlje ZB, od Srbije traži odricanje od velikosrpske ideologije

Izvor: Courtesy photo

Politika

Comments 0

Panevropska unija podržala Ukrajinu, Moldaviju, zemlje ZB, od Srbije traži odricanje od velikosrpske ideologije

Izvor: Antena M

Autor: Biljana Jovićević

  • Viber

Međunarodna panevropska unija u Deklaraciji usvojnoj u subotu u Strazburu, pozvala je crnogorski parlament da uspostavi funkcionisanje Ustavnog suda u punom kapacitet, kao preduslov za rješavanje duboke političke krize, potom održi predsjedničke izbore u martu, te nastavi inkluzivan politički dijalog o narednim parlamentarnim izborima. U tački 12, koja se odnosi na Crnu Goru, navodi se da žele vidjeti napredak u pristupnim pregovorima Crne Gore sa Evropskom unijom.

Povodom stogodišnjice dejelovanja Međunarodnog panevopskog pokreta, na skupu u Strazburu, kojem je  prisustvovala profesorica Gordana Đurović, bivša prva crnogorska ministrica EU integracija, usvojena je Deklaracija koja u 15 tačaka apostrofira sve izazove sa kojima se suočava Evropa, u, kako navode, sve opasnijem svijetu, pozovaju na jačanje Evropskog parlamenta, formiranje evropske vojske, upozoravaju da nedostake koji su uočeni u funkcionisanju EU treba otkloniti, daju podršku "od sveg srca" pravednoj borbi Ukrajine protiv velikoruske agresije, podršku Moldaviji ,Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, pozdravljaju dodjeljivanje statusa kandidata za BIH, te pozivaju na liberalizaciju viznog režima sa Kosovom i dodjeljivanje statusa kandidata ovoj državi.

Od Srbije traže unapređenje odnosa sa sujsedima, odricanje od velikosrpske ideologije, usklađivanje sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i napredak u pristupnim pregovorima.

Evo sadržaja svih 12 tačaka usvojene panevropske Deklaracije:

  1. Evropska zajednica i Evropska unija rođene su iz strašnih iskustava dva svjetska rata u XX vijeku. Unija je odgovor na mnoge opasnosti i izazove, a utemeljena je na ideji mira. To je priznao Nobelov komitet kada je Evropskoj uniji 2012. dodijelio Nobelovu nagradu za mir.
  2. Borimo se svim političkim mogućnostima za Evropsku uniju koja predstavlja svjetsku snagu mira sa zajedničkom vanjskom i odbrambenom politikom, evropskom armijom i punim suverenitetom na svim političkim poljima, koji su neophodni da bi Evropa mogla opstati u svijetu, koji postaje sve opasniji.
  3. Podržavamo demokratizaciju Evropske unije jačanjem Evropskog parlamenta i njegovog sjedišta u Strazburu - simbola mira, slobode i pomirenja u Evropi.
  4. Upozoravamo da nedostatke Evropske unije, uočene u ovim kriznim vremenima, treba ispraviti. Evropska unija treba da osigura da sama obezbjeđuje sopstvene potrebe u proizvodnji hrane i energetskom suverenitetu.
  5. U našoj brizi za evropski identitet i evropsku motivaciju građana Evropske unije želimo da istaknemo značaj obrazovanja i kulture, a posebno dobrog humanističkog obrazovanje u Evropi.
  6. Ostale oblasti obrazovanja, nauke, tehnologije i istraživanja treba snažno promovisati kako bi se osigurala konkurentnost Evropske unije u svijetu.
  7. Svim srcem podržavamo hrabri otpor ukrajinskog naroda protiv velikoruske agresije, te za slobodu, demokratiju i evropske vrijednosti. Snažno tražimo dalju humanitarnu i finansijsku pomoć i snabdijevanje odbrambenim oružjem za Ukrajinu i želimo da Ukrajina ostvari veliki uspjeh u budućim pristupnim pregovorima sa EU.
  8. Protivimo se svim prijetnjama demokratskoj vlasti Moldavije od strane Rusije. Snažno podržavamo nezavisnost, slobodu i EU perspektivu ove evropske zemlje.
  9. Stoga pozdravljamo davanje statusa kandidata za članstvo u EU - Ukrajini i Moldaviji.
  10. Pozdravljamo odluku o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.
  11. Pozdravljamo odluku Evropskog savjeta i Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata. Želimo da Bosna i Hercegovina napusti aspiracije ka hegemoniji bilo koje zajednice i da konstruktivno prihvati evropsku perspektivu.
  12. Pozivamo crnogorski parlament da uspostavi funkcionisanje Ustavnog suda u punom kapacitetu kao neophodnom koraku ka rješavanju duboke političke krize, zatim sprovede predsjedničke izbore u martu 2023. godine i nastavi inkluzivan politički dijalog o narednim parlamentarnim izborima. Želimo napredak u pristupnim pregovorima Crne Gore ka EU.
  13. Želimo unapređenje odnosa Srbije sa susjedima, odricanje od velikosrpske ideologije, usklađivanje sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i dalji napredak u pregovorima sa EU.
  14. Želimo brzu liberalizaciju viznog režima, članstvo u Savjetu Evrope i dobijanje statusa kandidata za članstvo Kosova u EU.
  15. Pan-Evropa znači integraciju cijelog kontinenta. Radimo na tome na temelju hršćanskih, humanističkih i demokratskih vrijednosti, ljudskih prava i volje građana da izgrade snažno jedinstvo u različitostima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR