15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vukčević: Očekujem da Ustavni sud odbaci inicijativu paralmentarne većine

Politika

Comments 1

Vukčević: Očekujem da Ustavni sud odbaci inicijativu paralmentarne većine

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Miloš Vukčević advokat i redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran ocijenio je za Antenu M da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prije imao ustavnu obavezu, nego ovlašćenje da donese ukaz o raspuštanju Skupštine, s obzirom da se shodno članu 92 Ustava Crne Gore Skupština raspušta kada ne izabere Vladu u roku od 90 dana od dana kada je predložen mandatar.

"Kako je gospodin Lekić nesporno određen za mandatara shodno odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku, to je jasno da je rok da Skupština izabere Vladu istekao, pa je predsjednik bio dužan da donese ukaz o raspuštanju Skupstine. Ukaz predsjednika je pojedinačan pravni akt, pa kao takav ne može biti predmet ocjene ustavnosti od strane Ustavnog suda. Stoga očekujem da Ustavni sud odbaci inicijativu paralmentarne većine za ocjenu ustavnosti ukaza predsjednika o raspuštanju Skupštine", navodi Vukčević.

Vukčević ističe da prijedlog parlamentarne većine da Ustavni sud naredi obustavu izvršenja ukaza predsjednika o raspuštanju skupštine dok se ne izabere novi predsjednik države, nema pravno uporište u članu 150 Ustava, već, kako dodaje, predstavlja pokušaj pojedinih političkih partija da odlože održavanje parlamentarnih izbora i na taj način produže trajanje vlade u tehničkom mandatu.

"Skupština koja je raspuštena ukazom predsjednika nastavlja sa radom do izbora novog skupštinskog saziva poslije održanih parlamentarnih izbora. S obzirom da naš Ustav decidno ne propisuje nadležnosti i rad raspuštene skupštine, smatram da bi ista trebala da obavlja samo nužne i tekuće poslove iz svoje nadležnosti", zaključuje on.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

jovo

Tako je. Ta većina se i konsolidovala na podal i prevaran način, kada su Abazovića, ko zna kako, navukli da im priđe. Mogao je on da bude faktor odlučivanja i sa DPS-om, ali nije, htio. Ko zna zašto, postaće milioner?