10 °

max 18 ° / min 10 °

Petak

24.03.

18° / 10°

Subota

25.03.

17° / 11°

Nedjelja

26.03.

16° / 10°

Ponedjeljak

27.03.

12° / 7°

Utorak

28.03.

9° / 2°

Srijeda

29.03.

9° / 2°

Četvrtak

30.03.

8° / 4°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NATO o potencijalnim sajber napadima: Spremni smo da reagujemo ako bude potrebno!

Izvor: nato.int

Politika

Comments 1

NATO o potencijalnim sajber napadima: Spremni smo da reagujemo ako bude potrebno!

Autor: Antena M

  • Viber

NATO stručnjaci za sajber bezbjednosti u kontaktu su sa crnogorskim vlastima i spremni su da pruže podršku ukoliko bude potrebno. To su kazali Pobjedi iz Alijanse, komentarišući jučerašnje najave Ministarstva javne uprave koje je saopštilo da su tokom današnjeg izbornog napada mogući sajber napadi.

"Prethodne izborne procese u Crnoj Gori pratilo je povećanje sajber napada, pa je i na predstojećim predsjedničkim izborima moguća slična situacija" saopštili su iz kabineta ministra javne uprave.

Iz NATO, upitani da prokomentarišu ove navode, te upitani da li će reagovati, ukoliko se oni obistine, kažu da su sa Crnom Gorom razvili dobru saradnju u oblasti sajber odbrane.

"Svakodnevno vidimo sajber napade i NATO i naši saveznici reaguju na ovu realnost, uključujući jačanje naše sposobnosti da otkrijemo, spriječimo i odgovorimo na zlonamjerne sajber aktivnosti. Vidjeli smo izvještaje o sajber napadima usmerenim na servere crnogorske vlade. NATO je važna platforma za konsultacije među saveznicima, uključujući razmjenu informacija o zlonamjernim sajber aktivnostima. Naši stručnjaci su u redovnom kontaktu sa crnogorskim vlastima i spremni smo da pružimo podršku ukoliko bude potrebno", kazao je Pobjedi NATO zvaničnik.

Iz Ministarstva javne uprave tvrde da svakodnevno vrše monitoring mreže i infrastrukture kojom upravlja taj Vladin resor, kao i da su preduzeli sve neophodne aktivnosti kako bi zaštitili servise.

"Realizovali smo set obuka zaposlenih za odgovore na sajber incidente, kao i edukacije sa aspekta sajber higijene, uspostavili monitoring mreže u 24/7 režimu rada i implementirali značajan broj softverskih alata za prevenciju i ranu detekciju i zaštitu", kazali su iz MJU za agenciju MINA.

Oni su rekli da su, prilikom nedavne zvanične posjete Briselu, informisali partnere iz Evropske unije (EU) i iz NATO-a o napadu izvršenom 19. avgusta, o preduzetim mjerama, kao i o planovima za dalje unaprijeđenje sajber-otpornosti Crne Gore.

"Tom prilikom predočili smo da postoje kontinuirani pokušaji malicioznih aktivnosti, kao i da u posljednjim danima imamo određeni stepen istih", dodali su iz MJU.

Ističu da nemaju podatke da li su sajber napadi bili iz Crne Gore ili iz država inostranstva.

"Naš fokus je usmjeren na zaštitu mreže i infrastrukture, kao i nesmetanom funkcionisanju servisa, što i jeste naša nadležnost", navodi se u saopštenju. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Daska Petica

Da nijesuuticali sajber napadi i 2020 god. DPS bi velikom vecinom pobedio i CG nebi dosla u ovakvom stanju,vec bi CG bila sada u EU i standard bi bio mnogo veci i plate minimum 1000 eura.I sada ti napadi ce raditi u korist Mandica ili Milatovica da se pokradu glasovi na stetu Mila.