15 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radović: Interes Crne Gore je EU, a ne Otvoreni Balkan

Izvor: Pokret Preokret

Politika

Comments 1

Radović: Interes Crne Gore je EU, a ne Otvoreni Balkan

Autor: Antena M

  • Viber

Umjesto diskusije o pridruživanju Otvorenom Balkanu, Crna Gora treba da usmjeri svu pažnju i energiju na regionalno povezivanje kroz Berlinski proces i ispunjavanje obaveza na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, kazala je Andrijana Radović iz pokreta Preokret.

“Budućnost Crne Gore i čitavog regiona Jugoistočne Evrope je u Evropskoj uniji, pa je opravdano da se bilateralni odnosi, zajednički problemi i regionalno povezivanje sprovode kroz okvir iza kojeg jasno stoji Evropska unija, a to je Berlinski proces”, ističe Radović.

Kako je dodala, u okviru Berlinskog procesa već su napravljeni važni koraci u regionalnoj integraciji, počev od otvaranja Regionalne kancelarije za saradnju mladih, preko ukidanja rominga, pa do potpisivanja sporazuma o međusobnom priznavanju ličnih karata, visokoškolskih diploma i profesionalnih kvalifikacija.

S druge strane, smatra, Otvoreni Balkan predstavlja nezaokružen i nepredvidiv okvir, koji nije do kraja jasan ni donosiocima odluka, ni građanima.

“Ono što je sasvim izvjesno je da bi pridruživanje Otvorenom Balkanu nosilo dodatne obaveze, čiji bi se jedan dio preklapao sa obavezama iz Berlinskog procesa. Osim toga, sporno je donositi odluke bez širokog dijaloga i jasno predočene mape puta u okviru jedne takve inicijative”, ističe Radović.

Prema njenim riječima, priča o mobilnosti radne snage nema utemeljenje u praksi, jer naš najmobilniji dio radne snage, koji je po pravilu najkonkurentiji, ne odlazi u region, nego dominantno u države EU.

“Takođe, o otvaranju tržištu bez razvoja unutrašnjih kapaciteta najbolje govori podatak da je ukupan spoljnotrgovinski minus od 2011. do 2021. godine sa 1,37 milijardi porastao na 2,07 milijardi eura. Princip je jednostavan: treba sarađivati i pristupati većim tržištima, ali istovremeno se moraju jačati unutašnji kapaciteti. Da nije tako ne bi nam izvoz 2011. godine bio 454,4 miliona, a 2021. 437,1 miliona eura”, navela je Radović.

Ukupno gledano, ističe, pridruživanje Otvorenom Balkanu nosi rizik rasipanja energije i resursa, a Crna Gora nema vremena, novca i ljudskih resursa da vodi istovremeno dva procesa – pridruživanje Otvorenom Balkanu i Evropskoj uniji.

“Zato je neopodno da se sva pažnja usmjeri na ispunjavanje obaveza u pristupnim pregovorima sa EU, gdje inicijative kao Berlinski proces imaju jasnu ulogu”, zaključila je Radović. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Crnogorka 100%

Ne dopire to do naših političara i novog predsjednika, jednostavno ne žele da čuju.