15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
General Lazarević u posjeti Austriji

Izvor: Ministarstvo odbrane

Politika

Tag Gallery
Comments 0

General Lazarević u posjeti Austriji

Autor: Antena M

  • Viber

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević boravi sa delegacijom u zvaničnoj posjeti Republici Austriji, na poziv načelnika Generalštaba Vojske Austrije generala Rudolfa Štrajdingera.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, tokom susreta razgovarano je o dosadašnjoj saradnji Vojske Crne Gore i Republike Austrije, kao i mogućnostima za njeno dalje unapređenje, te aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u svijetu i regionu.

"General Lazarević izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dvije vojske kroz realizaciju brojnih aktivnosti i projekata, posebno u oblasti planinskog ratovanja, ističući da su znanja i vještine pripadnika VCG u ovoj oblasti znatno unaprijeđeni kroz 15 godina saradnje sa austrijskim kolegama, što je potvrđeno i na ovogodišnjoj vježbi „Zajednički izazov“ realizovanoj u zimskim uslovima u Crnoj Gori.

Posebno je istakao značaj planinske jedinice crnogorske Vojske i kasarne u Kolašinu čije kapacitete koriste i druge zemlje iz regiona,  što omogućava zajedničko unapređenje znanja i vještina, ne samo u oblasti planinskog ratovanja, već i u operacijama traganja i spašavanja. U tom kontekstu, general Lazarević je podsjetio da je Vojska Crne Gore pod vođstvom austrijskih instruktora, prva u regionu razvila sposobnost spašavanja unesrećenih uz pomoć helikoptera i posebno obučenih spasilaca za rad na vitlu,  što je od velikog značaja za buduću podršku civilnim institucijama", saopšteno je iz Ministarstva odbrane. 

"Ključno je da razvijamo, ne samo borbene, već i vještine koje koriste našim građanima u miru, zbog čega želimo da osposobimo instruktore da samostalno obučavaju buduće specijaliste u oblasti traganja i spašavanja", kazao je general Lazarević.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Austrije, general Rudolf Štrajdinger, poručio je da Crna Gora predstavlja iskrenog partnera i prijatelja, uz uvjerenje da se tako dobra saradnja može dodatno unaprijediti, zbog čega je spreman da podrži razvoj jedne vrste regionalnog centra za traganje i spašavanje, za obuku kadra u ovoj oblasti, ne samo za potrebe u Crnoj Gori.

On je izrazio punu otvorenost za potpisivanje sporazuma kojim bi se definisale zajedničke aktivnosti planinskih jedinica dvije zemlje za naredni višegodišnji period.

"Takođe, general Štrajdinger ponudio je pomoć eksperata Oružanih snaga Austrije u projektovanju rekonstrukcije strelišta u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, te izrazio spremnost da doprinese inicijativama za osnivanje prvog vojnog muzeja u Crnoj Gori i obilježavanju grobnih mjesta stradalih crnogorskih zarobljenika u Austriji tokom Prvog svjetskog rata.

Sagovornici su razgovarali i o mogućnostima za izvođenje ronilačke obuke specijalnih snaga Austrije u Crnoj Gori, ali i korišćenju austrijskih vojnih poligona za pripadnike Vojske Crne Gore. General Lazarević je tim povodom obišao i vojni poligon u Sitalskim Alpima, koji služi za izvođenje manevara i bojevih gađanja, kako pješadijskim, tako i artiljerijskim naoružanjem. Komandant poligona, pukovnik Manfred Hofer, predstavio je kapacitete za obuku, posebno ističući činjenicu odlične saradnje lokalnog stanovništva i turista u pogledu korišćenja poligona i njihovih kapaciteta u svrhu razvoja planinskog i alpinističkog turizma", navode iz MO. 

Delegacija Vojske Crne Gore predvođena generalom Lazerevićem, prisustvovala je i koncertu vojnih orkestara u Klagenfurtu, na kojem je svoje umijeće predstavio i orkestar Vojske Crne Gore.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR