14 °

max 19 ° / min 13 °

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 13°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Geopolitika i laži: Propaganda ne miruje

Izvor: CDT

Politika

Comments 0

Geopolitika i laži: Propaganda ne miruje

Autor: Antena M

  • Viber

Agresija Rusije na Ukrajinu dodatno je stavila geopolitička dešavanja u fokus medija i korisnika društvenih mreža, a samim tim i u fokus propagande i dezinformacija pa se tako na našem govornom području, u proruskim medijima i Fejsbuk stranicama redovno objavljuju netačne informacije vezane za ove teme, navodi Nina Đuranović iz CDT-ove platforme Raskrinkavanje. 

"Iako je dezinformisanje javnosti o ratu u Ukrajini svoj vrhunac doživjelo tokom prošle godine, propaganda se nije smirila i publici se i dalje redovno plasiraju lažne vijesti vezane za predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, NATO, Sjedinjene Američke Države.  

Redakcija CDT-ove platforme Raskrinkavanje tokom maja je razobličila više dezinformacija o Ukrajini među kojima se našla tvrdnja da je američki senator Lindzi Grejem tokom sastanka sa Zelenskim rekao „da je ubijanje Rusa najbolja američka investicija“.  

Javnosti je servirana i tvrdnja da se Zelenski iz posjete evropskim zemljama, „nakon prijetnji iz Moskve više neće vratiti u Ukrajinu“, iako je on već bio u svojoj državi u momentu objavljivanja te vijesti", navodi Đuranović. 

Zelenskom su korisnici društvenih mreža, kako dodaje, netačnim prevođenjem, pokušali da iskonstruišu izjavu koja bi trebalo da znači da se on kao vojnik ne bi borio u ratu.  

"Da propagandni narativi o geopolitičkim protivnicima Rusije ne moraju biti ekskluzivno vezani za Ukrajinu dokazali su nam i domaći portali koji su javnost „izvijestili“ da je „NATO vježba “Immediate Response 23” izmještena iz BJRCG u BJRM“, odnosno iz Crne Gore u Sjevernu Makedoniju iako to nije bio slučaj.  

Korisnici društvenih mreža su 9. maja imali priliku da vide i tri dijela na kojem se vide Bijela kuća, njemački Bundestag i zgrada UN-a, na kojima je navodno bila projektovana poruka „Pobedili smo 1945. godine, pobedićemo i sada“, iako se takva poruka nije pojavljivala na ovim zdanjima.  

Na kraju, razmjer propagande i teorija zavjere pokazuje viralna tvrdnja sa društvenih mreža da je lice predsjednika SAD, Džoa Bajdena, zapravo maska a da se u Pentagonu dogodila eksplozija i da u Americi vlada haos", zaključuje Đuranović. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR