16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Damjanović: Povećane penzije; Miljanić: Nijedan javni funkcioner nije prijavio imovinu van zemlje, provjere neophodne

Politika

Tag Video
Comments 2
Sjednica Vlade

Damjanović: Povećane penzije; Miljanić: Nijedan javni funkcioner nije prijavio imovinu van zemlje, provjere neophodne

Autor: Antena M

  • Viber

Pripadnicima nacionalnog tima za traganje i spašavanje, Službe zaštite i spašavanja Podgorice i Nikšića koji su pomagali u saniranju posljedica razornog zemljotresa u Turskoj biće isplaćeno po 300 eura iz državnog budžeta.

To je na sjednici Vlade saopštio ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Na današnjoj sjednici utvrđen je završni račun budžeta za prošlu godinu, koji će sačekati sljedeći saziv Skupštine.

Novo izdanje festivala „Lake fest 2023.“ biće održano od 4. do 6. avgusta na jezeru Krupac u Nikšiću, a Vlada će za ovaj događaj izdvojiti 30.000 eura.

- To je prepoznat festival koji promoviše urbanu muziku i kulturu, posvećen prije svega mladim ljudima iz Crne Gore i Evrope. Očekivanja su da će prisustvovati blizu 30.000 posjetilaca iz države, regiona i ostatka Evrope. Srećan sam što možemo da podržimo takav festival - kazao je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović na sjednici Vlade.

Takože, Đurović je rekao da će za drugu manifestaciju „Međunarodni sajam pršuta MESAP 2023“ biti izdvojeno 20.000 eura.

Očekuje da će dvodnevni događaj, u Prijestonici Cetinje, okupiti oko 5.000 posjetilaca.

Na dnevnom redu je i sporazum o međunarodnoj razmjeni podataka o imovini javnih funkcionera, koji su potpisale Crna Gora, Srbija i Sjeverna Makedonija. Moguće je da se će se pridružiti još država a suština je da sve tri države potpisnice odrede mehanizme za komunikaciju o provjeri imovine javnih funkcionera. 

Sporazum stupa na snagu nakon tri ratifikacije, a taj proces je počeo u Crnoj Gori. 

Ministar zadužen za borbu protiv korupcije Zoran Miljanić rekao je da je sporazum važan antikoruptivni element, te da je u pitanju inicijativa direktno vezana za Evropsku komisiju. Naglasio je da je važno da Crna Gora bude prva koja će ratifikovati ovaj dokument.  

"Mislim, a može se provjeriti, nijedan javni funkcioner u Crnoj Gori nije prijavio imovinu u inostranstvu a znamo koliko neki funkcioneri vole destinacije sjeverno od nas i zvuči nevjerovatno da niko nije stekao neku imovinu. Važno je da budemo prva zemlja koja će imati nedvosmislenu političku volju za borbu protiv korupcije", rekao je Miljanić. 

Premijer Dritan Abazović rekao je da je sporazum perfektan, a koliko je efikasan - vidjećemo.

"Mnogi naši funkcioneri imaju imovinu, pogotovo u Srbiju. Za nju se ne zna, nikad je nijesu prijavili, bilo da se radi o lokalima ili stanovima. Ili se sumnja da je imaju, da ne prejudiciramo. Biće zanimljivo vidjeti u kontekstu "patriota" koji često imaju obračun sa državama u regionu, da vidimo koliko njih ima imovinu tamo a nije prijavljena", rekao je Abazović.

Cilj je, rekao je, da se uveća transparentnost. 

"Sumnjamo i da neki istaknuti ljudi u Crnoj Gori imaju imovinu u inostranstvu, na dalekim destinacijama", rekao je Abazović. 

Kako je najavljeno, Vlada će, između ostalog, na današnjoj sjednici razmatrati i izmjene zakona o Centralnoj banci i odobravanje dodatnih sredstava za sprovođenje parlamentarnih izbora. 

Penzije povećane 8,35 odsto

Vlada je dala saglasnost Fondu PIO da uskladi penzije i poveća ih ukupno 8,35 odsto.

"Za to je potrebno dodatnih 9.600.000 eura", rekao je ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović.

Time će, kako je kazao ministar finansija Aleksandar Damjanović, prosječna penzija iznositi 405 eura.

"Iznos minimalne penzije na ovaj način biće oko 282 eura", kazao je Damjanović.

Vlada će na današnjoj sjednici dati saglasnost Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) da vanredno uskladi penzije i poveća ih za ukupno 8,35 odsto, potvrdilo je "Danu" više izvora bliskih izvršnoj vlasti. Povećanje se odnosi na majske penzije, koje će se isplaćivati u drugoj polovini juna.

S obzirom na to da prosječna penzija iznosi preko 370 eura, penzije će u prosjeku biti povećane za oko 30 eura od ovog mjeseca.

Prema zakonu, trebalo je da penzije budu uvećane za 5,4 odsto, ali je Fond PIO tražio od Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS), Ministarstva finansija (MF) i Vlade da ih dodatno povećaju za 2,95 odsto. Prema našim informacijama, Ministarstvo finansija je dalo saglasnost za povećanje penzija, dok iz MRSS-a nismo mogli dobiti informaciju, ni zvaničnu ni nezvaničnu, da li će dati saglasnost na vanredno usklađivanje penzija.

Sjednicu možete pratiti uživo na linku ispod:

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

nenad_mne

Uz jednogodišnje parlamentarne izbore, ekspresno do standarda Luksemburga! No, onda će se vi vrnut u CG, pa opet muka? Evropa sad 3.0???

Frankfurt

A 55 inči? Prijavi li ko to?