16 °

max 16 ° / min 12 °

Petak

01.12.

16° / 12°

Subota

02.12.

15° / 13°

Nedjelja

03.12.

13° / 7°

Ponedjeljak

04.12.

11° / 4°

Utorak

05.12.

10° / 7°

Srijeda

06.12.

13° / 8°

Četvrtak

07.12.

8° / 3°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Potpiši peticiju: Stop represiji nad neistomišljenicima!

Politika

Comments 0

Potpiši peticiju: Stop represiji nad neistomišljenicima!

Izvor: gradski.me

Autor: Antena M

  • Viber

U Srbiji je pokrenuta peticija zbog svakodnevnog targetiranja kritičkih medija, ozbiljnih pritisaka i napada na Gradsku RTV, NVO, Dinka Gruhonjića, Daliborku Uljarević, te nasilničkog ponašanja režima u Srbiji, Crnoj Gori i regionu, koju potpisuju uvaženi profesori univerziteza, novinari, akademici, građani…

Peticiju prenosimo integralno. 

“Srbija je iscrpela sve državne i nacionalne potencijale usmeravajući svoje snage na prekomponovanje Zapadnog Balkana i dominaciju njime. Opredeljujući se za takvu strategiju i politiku pre 35 godina, Srbija je izgubila trku i sa vremenom i sa istorijom, pa tako i mogućnost da racionalno promišlja sopstvene realne interese i da traži rešenja u skladu sa zahtevima vremena.

Takvo  iracionalno opredeljenje sve više pribegava nasilju i na unutrašnjem i na regionalnom planu. Protesti gradjana  pod parolom „Srbija protiv nasilja“, bez obzira na krajnji ishod, oslobadjaju energiju koja je usmerana na otvaranje životnih problema ovog društva. To je proces koji je nezaustavljiv.

Režim je pokazao aroganciju i nespremnost da se prilagodi opravdanim zahtevima gradjana i nastavlja sa svojim nasilničkim ponašanjem. Među prvima se na udaru našao Filozofski fakultet u Beogradu zbog javnih istupa nekolicine profesora. Nečuven je pritisak koji nadležno Ministarstvo vrši na upravu ove ugledne visokoškolske institucije.

Slučaj Dinka Gruhonjića novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koji je već dve decenije izložen permanentnom vređanju i pretnjama, od kojih su mnoge i pretnje smrću, nije izolovan slučaj već kontinuirana i sistematska svakodnevna praksa. Nedavno, posle njegovih javnih nastupa napadi, klevete i pretnje su intenzivirane kako na društvenim mrežama, tako i od strane najviših zvaničnika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

I drugi lojalisti u regionu, odani predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, poput tehničkog premijera Crne Gore Dritana Abazovića, služe se istovetnim nasilničkim i represivnim metodama. Svakodnevno targetiranje retkih kritičkih medija u Crnoj Gori, doveli su do ozbiljnih pretnji i pritisaka. Urednici i novinari Gradske RTV Podgorica trpe svakodnevne pretnje, uvrede i kampanju mržnje iza koje lično stoji premijer u tehničkom mandatu. Osim kritičkih medija, danas su u Crnoj Gori na meti i nevladine organizacije. Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) na meti je pretnji, uvreda i pritisaka zbog svog rada na unapređenju društva i utemeljenih kritika na račun tehničke vlade zbog zloupotreba institucija i ugrožavanja javnog interesa.

Mi dole potpisani,

Zbog svega navedenog, u opštoj atmosferi nasilja koje vlada i niza napada na novinare, akademske radnike, nevladine aktiviste i sve one koji se suprotstavljaju pogubnoj kleronacionalističkoj i etnošovinističkoj ideologiji izražavamo svoju punu solidarnost sa svima koji su meta napada i upozoravamo javnost da ako nastavi da ćuti, nije daleko momenat kada će Vučićev i Dodikov režim i njima odane marionetske strukture u regionu uvesti Putinove metode obračuna sa neistomišljenicima.

STOP REPRESIJI NAD NEISTOMIŠLJENICIMA!” Link za potpisivanje peticije https://gdf.org.rs/anketa/ 

Građanski demokratski forum
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR