27 °

max 31 ° / min 20 °

Četvrtak

25.07.

31° / 20°

Petak

26.07.

33° / 19°

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 24°

Ponedjeljak

29.07.

37° / 25°

Utorak

30.07.

37° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Spajić pravi vladu sa DF, Bošnjačka stranka odbila ponudu

Politika

Comments 29

Spajić pravi vladu sa DF, Bošnjačka stranka odbila ponudu

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Nakon jučerašnih pregovora, prema pouzdanim saznanjima Antene M, lider PES Milojko Spajić formiraće vladu sa prosrpskim i proruskim strankama, bez partija manjinskih naroda i koalicije Zajedno.

Organi manjinskih stranaka daće konačnu odluku o Spajićevoj ponudi ali je sasvim izvjesno kakav će stav zauzeti. 

Izvori Antene M kažu da je Bošnjačka stranka odbila posljednji prijedlog očekivanog mandatara koji je bio nepovoljniji od prvobitnog, takođe neprihvatljivog za BS.

- Imali smo veće izazove 2016 i 2020. pa smo znali da donesemo prave odluke. Bez sistemskog ministarstva, bez mjesta u kome se donose strateške odluke za našu zemlju, bez garancije da će ta vlada biti proevropska, proatlantska... takva ponuda za BS nije prihvatljiva", kaže izvor našeg portala i dodaje kako su, očigledno "neka ministarstva zabranjena za Bošnjake".

U posljednjoj Spajićevoj ponudi Bošnjačkoj partiji nije bilo Ministarstva obrazovanja. Za taj resor posljednjih je dana interesovanje pokazala Ujedinjena Crna Gora. Navodno, kao i za Ministarstvo kulture, svojevrstan "veto" da ta ministarstva pripadnu manjinskim narodima stavila je Crkva Srbije/SPC.

Ni ostale manjinske stranke, prema našim saznanjima, nijesu spremne da uđu u 44. vladu iz istovjetnih razloga.

Spajić je, po svoj prilici, na kraju pregovaračkog procesa shvatio da unutar poslaničke liste PES nema dovoljno podrške za formiranje vlade sa manjinskim strankama i praktično se povinovao volji stranke da formira kabinet sa ZBCG, Demokratama i SNP. Ta koalicija imaće jasnu većinu od 46 poslanika. 

Pitanje je da li je u takvim okolnostima, ipak, moguća neka vrsta partnerstva sa GP URA. Za ulazak stranke Dritana Abazovića u izvršnu vlast zalagao se snažno tokom pregovora njegov koalicioni partner na prošlim izborima Aleksa Bečić.

Praktično je, dakle, izvjesno da će Crna Gora dobiti vladu bez ijednog poslanika iz političkih subjekata koji su obnovili državnu nezavisnost, uveli je u NATO i pozicionirali na zapadni vanjskopolitički kolosijek. U Spajićevim najavama prioritet je ispunjavanje evropske agende, a nju će, paradoksalno, pokušati da realizuje sa partnerima koji su idološko-politički ovosni o Beogradu, Moskvi i Crkvi Srbije/SPC kao doktrinarno antizapadno orijentisanoj vjerskoj zajednici.

Komentari (29)

POŠALJI KOMENTAR

Dunya

@Orlov krš Da se ne zavaravamo, Među 50% ako ne i više glasača DPS i SDP najmanje je bilo suverenista i Crnogoraca po ubjeđenju. No su im bile oslačale pare, radna mjesta i privilegije. Pa se čudimo što nam se dešava.

Bozovic Brano

Uvazeni Ljubo,ovo je moje ime i prezime,ne pseudonim.Preko 30 god.borim se za CG,ali ne ovakvu. Jeste Milo kriv za ovu nestetnu vladu,ali ce se izgleda ostvarit ona njegova"ako treba branit cemo CG i iz sume".To nam je izgleda nazalost neminovnost,ne prvi put.

roki

Mozda je ovako najbolje. Neka se ogole do kraja cetnici. Nemojmo se zavaravati da su Evropa sad ili Demokrate imalo evropski orijentisani. Verujem da manjine isto nece nasesti i da im nece dati kredibilitet. A Evropa i Sad neka gledaju. A ovi strucnjaci sto su glasali Evropu sad neka uzivaju. Jos malo.