16 °

max 16 ° / min 12 °

Petak

01.12.

16° / 12°

Subota

02.12.

15° / 13°

Nedjelja

03.12.

13° / 7°

Ponedjeljak

04.12.

11° / 4°

Utorak

05.12.

10° / 7°

Srijeda

06.12.

13° / 8°

Četvrtak

07.12.

8° / 3°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stejt Department: Korupcija u Crnoj Gori prepreka za investicije, posebno vidljiva u sektoru javnih nabavki

Politika

Comments 3

Stejt Department: Korupcija u Crnoj Gori prepreka za investicije, posebno vidljiva u sektoru javnih nabavki

Izvor: RTCG

Autor: Antena M

  • Viber

Nekoliko američkih firmi posebno je istaklo korupciju kao prepreku direktnim investicijama u Crnoj Gori, a korupcija se smatra jednom od tipičnih prepreka koje treba prevazići kada se posluje u zemlji, navodi se u izvještaju o Investicinoj klimi koji je sinoć objavio Stejt Department, prenosi Portal RTCG.

Po tom dokumentu Crna Gora je preduzela korake da poboljša neefikasnost sudskog sistema, jer sudski postupci često rezultiraju dugim i dugotrajnim suđenjima.

“Proceduralni zakoni su izmijenjeni u posljednjih nekoliko godina kako bi se poboljšala efikasnost postupka u skladu sa standardima Evropske konvencije o ljudskim pravima. Treba napomenuti da se većina žalbi koje se Evropskom sudu za ljudska prava upućuju protiv Crne Gore tiču člana šest Konvencije – prava na pravično suđenje u razumnom roku”, navodi se u sinoć objavljenom izvještaju Stejt Departmenta, uz napomenu da su ipak preduzeti određeni koraci da se stanje na tom planu unaprijedi.

Ističe se da su korupcija i percepcija korupcije značajni problemi u javnom i privatnom sektoru Crne Gore.

“Korupcija rutinski zauzima visoko mjesto na listi zabrinutosti građana u istraživanjima javnog mnjenja, pored rizika koje navode strani investitori. Tokom protekle godine, Vlada je postigla određeni napredak u borbi protiv korupcije. Specijalno tužilaštvo je pokrenulo nekoliko istraga o korupciji na visokom nivou koje su rezultirale hapšenjem bivše predsjednice Vrhovnog suda i bivšeg predsjednika Privrednog suda. Dalja hapšenja u protekloj godini uključuju bivše članove uprave državne kompanije Plantaže, kao i istaknutog tužioca iz kancelarije specijalnog tužioca”, naglašava se u izvještaju.

Vlada podstiče državne institucije i privatni sektor da uspostave interne kodekse ponašanja, navodi se u izvještaju.

“Oni se ohrabruju da imaju etičke kodekse, kao i obavezu da imaju preventivne planove integriteta. Crna Gora je potpisnica Konvencije UN protiv korupcije”, piše u izvještaju.

“Nekoliko američkih firmi je posebno istaklo korupciju kao prepreku direktnim investicijama u Crnoj Gori, a korupcija se smatra jednom od tipičnih prepreka koje treba prevazići kada se posluje u zemlji. Korupcija je u Crnoj Gori najraširenija u sektoru javnih nabavki. Kupovina i prodaja državne imovine odvija se u netransparentnom okruženju sa čestim optužbama za podmićivanje i kronizam”, navodi se u izvještaju Stejt Departmenta.

Proces privatizacije u Crnoj Gori je trenutno u završnoj fazi, piše u dokumentu.

“Većina preduzeća koja još nijesu privatizovana su od strateškog značaja za crnogorsku ekonomiju i posluju u oblastima energetike, saobraćaja i turizma”, navedeno je u izvještaju.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

Rutinski "izvještaj",koji može sastaviti 58 zamjenik zamjenika sekretarovog zamjenika,samo pomeni korupciju i nema brige...No ćemo lako za korupciju...pošto od države ,kako je krenulo,neće ostati kamen na kamenu...

Life

Zar je moguće da State Department bilo kome pripisuje korupciju, kad na terenu uvijek biraju da igraju sa korumpiranima i ruskim špijunima, koje zovu "demokratama"?

mr

Država ode na doboš, a vi o korupciji! J..... se! Marš!