18 °

max 21 ° / min 16 °

Ponedjeljak

25.09.

21° / 16°

Utorak

26.09.

28° / 17°

Srijeda

27.09.

26° / 16°

Četvrtak

28.09.

27° / 15°

Petak

29.09.

28° / 16°

Subota

30.09.

28° / 16°

Nedjelja

01.10.

28° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Laković: Vlada zloupotrebljavala situaciju i koristila operativne podatke u političke svrhe

Izvor: Screenshot

Politika

Comments 5

Laković: Vlada zloupotrebljavala situaciju i koristila operativne podatke u političke svrhe

Autor: Antena M

  • Viber


Šta je pokazao slučaj "Tunel", tema je emisije Naglas , RTCG. Gosti TVCG su  ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, bivši predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević, bivši član Odbora za bezbjednost i odbranu Predrag Bošković i  bivši savjetnik za bezbjednost predsjednika Vlade Miodrag Laković.  

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao je da  upravo izvještavanje medija otežava da se dođe do lica koja su izvršioci djela i negdje na neki način sugerisalo tim licima da imamo podatke o njima".

Adžić je kazao da je zadovoljan dosadašnjim tokom istrage i da su identifikovana sva lica.

Još se čeka potvrda iz drugih zemalja, jer se ne radi o osobama iz Crne Gore. 

Ali ono što je drugi dio zadatka je ko su nalogodavci tog djela”, istakao je Adžić.

“Lica su identifikovana, sada čekamo potvrdu od zemalja odakle ta lica potiču”

Očekuje , kaže, da narednih dana tim istražitelja iz Crne Gore posjeti Beograd i dodatno razmijenimo informacije i “uradimo sve kako bi lica koja su učestvovali u ovoj aktivnosti privedemo pravdi”.

Na pitanje odakle su osumnjičena lica, Adžić kaže da još uvijek ne mogu reći.

“Ne radi se o licima koja su iz Crne Gore. Lica su identifikovana. Ono što sada čekamo potvrdu od zemalja odakle ta lica potiču, da dobijemo poklapanje. Izuzet je značajan broj DNK ostataka, i na njima ćemo vrlo brzo dobiti poklapanja, s obzirom da već imamo i određeni video materijal, brojeve telefona… “, istakao je Adžić.

Adžić je kazao da je bliski saradnik Borisa Savića odbio poligraf, što je indikativno. 

Najmanje što je trebalo da se uradi je da Boris Savić podnese ostavku i da se zakaže sjednica Sudskog savjeta, kazao je bivši predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević.

 Knežević  je zahvalio "reumi žene koja je vršila popis u depou", jer kaže da se bez toga ne bi otkrila rupa u zidu. On je kazao da je jasno da je ovdje sprega organizovane  kriminalne grupe i određenih ljudi iz zgrade Višeg suda. Kad se govori o kontaminaciji dokaza , krenula je čitava hronologija. Ovdje postoji potpuni raspad sistema. Ne postoji puna koordinacija. Ko je imao namjeru da dođe do određenih dokaza, pitao je Knežević. A, šta ako je neko dodao neki dokaz, takođe je upitao. Ne znam da li je tačno da Borisu Saviću nije ponuđeno testiranje na poligrafu, pitao je Knežević.

U zgradu Višeg suda ne može se ući bez prolaska kroz skener, morate da odložite telefon, a čitav objekat je pokriven kamerama osim depoa, kazao je u emisiji Naglas bivši predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević.
 
“To znači da je neko iz suda bio u depou i bio logistika ljudima koji su iskopali tunel. Ako su to bili Albanci, Srbi ili Bosanci - nijesu oni došli iz rekreacije da kopaju nego ih je čekao neki naš Crnogorac iz Višeg suda koji je imao interes i koji im je obezbijedio logistiku”, kazao je Knežević. 

"Kada se uđe na prvi sprat Višeg suda, udara marihuana. Tu ima droge da se nadrogira cijela Crna Gora”, kaže Knežević. 

Odgovornost je isključivo na Agenciji za nacionalnu bezbjednost i Ministarstvu unutrašnjih poslova. ANB je potpuno promašila svoju svrhu u posljednje vrijeme, kazao je bivši član Odbora za bezbjednost i odbranu Predrag Bošković. 

Ovaj slučaj je, smatra Bošković rezultat neznanja i neodgovornosti ANB-a.

Rekao je da se ne bi usaglasio da ima odgovornosti predsjednika Višeg suda Borisa Savića, osim u dijelu gdje je u javnost izašao sa "dvije nespretne izjave".

On smatra i da ne mogu biti mediji krivi za kompromitovanje istrage, budući da su im, kako kaže, sve informacije dostavljale službe bezbjednosti.

“Nije nadležnost Višeg suda da obezbjeđuje prostorije i vrši kontraobavještajnu zaštitu štićenih objekata i samim tim štićenih ličnosti. Prevashodno je nadležnost ANB-a da radi kontraobavještajnu zaštitu, a Uprava policije da pomaže u kontraobavještajnoj zaštiti i da radi provjeru fizičkog obezbjeđenja tih objekata. Isključivo su oni bili tu nadležni”, istakao je Bošković.

Poručuje da nije urađena kontraobavještajna zaštita, kao i da je, kako ocjenjuje, ANB potpuno “promašila svoju svrhu u zadnje vrijeme”.

Smatra da Boris Savić nije trebalo da podnese ostavku.

“Njemu bih mogao prepisati dvije nespretne izjave koje je dao, da izađe i kaže – “gotovo ništa nije nestalo”. Tu je toliko predmeta da se za godinu dana neće znati šta je sve nestalo… To je jedino, kako ja to vidim, odgovornost Savića. Sve ostalo je odgovornost ANB-a i MUP-a”, naglasio je Bošković.

ANB je, prema njegovim riječima, morala znati koji se radovi rade, ko su vlasnici stanova, koji se stanovi izdaju, ko su zakupci stanova…

Bošković smatra da mediji nisu krivi, jer su informacije dolazile iz Uprave policije.

“Uprava policije ih je prosleđivala medijima, pa su ih oni objavljivali”, kaže Bošković.

Bivši savjetnik za bezbjednost predsjednika Vlade Miodrag Laković je apostrofirao da je Vlada zloupotrebljavala situaciju i koristila operativne podatke u političke svrhe. 

Laković je istakao  da depo nije bio pod elektronskim nadzorom, što, kako tvrdi,  znači da je naš sistem potpuno nezaštićen.

On je apelovao da prestane korištenje operativnih podataka u političke svrhe. 

Naglašava da istraga ima međunarodni karakter, i da hapšenja vjerovatno zavise od međunarodne saradnje.

"Nerealno je da neko u centru grada može da iznajmi stan, da izvodi građevinske radove, imamo kombi koji stoji na 20 metara od suda, i niko ništa ne zna. Tunel je mogao da bude miniran, to je ulica kojom prolaze automobili vlade", istakao je Laković.

Iznio je primjedbe u komunikaciji Vlade sa javnošću. 

"Ministar je izjavio da su nosioci bivše vlasti povezani sa ovim, a onda smo imali izjavu Dritana Abazovića da su pravosudne reforme neophodne", ističe Laković.

Kaže da da bi bilo krivično djelo iz oblasti organizovanog kriminala, moraju da postoje neki razlozi. 

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Evidence

No, najmučnije je bilo slušati neobrazovanog, nesposobnog , tupog, nadasve drskog 'jado-ministra'. Jednog od najodgovornijeg za blam države. Umjesto da se stidi za nestručnost i nerad on se fali 'uspjesima', povišenim tonom prekida sagovornike, čak bezočno prijeti. Pa ima li i trunke obraza da podne

Evidence

Bivši ministar i bivši savjetnik pokušali su, i djelimično uspjeli nešto smisleno da kažu. Komedijant Pipun ponekad efektivno poentira. Ali, svoje mišljenje iznosi kao tvrdnju; o upletenosti sudskog osoblja. Za to morate imati dokaz.

Petar

Evo Adzic se hvali nema kriminalaca da se upucavaju po ulici, sto misli da ne zna narod zasto je to i zasto vise nemaju razloga da budu na ulici i ko ih stiti,toliko da i na mjesto zlocina se drznuo da udje, mozda je cijelo kopanje samo odvracanje paznja evo oce 1600 policajaca,glasaca,ni chicago.