5 °

max 11 ° / min 5 °

Srijeda

29.11.

11° / 5°

Četvrtak

30.11.

11° / 6°

Petak

01.12.

14° / 11°

Subota

02.12.

15° / 13°

Nedjelja

03.12.

12° / 8°

Ponedjeljak

04.12.

8° / 5°

Utorak

05.12.

7° / 4°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ivanaj: Promijeniti logo za popis, dodati i prevod na albanskom

Politika

Comments 4

Ivanaj: Promijeniti logo za popis, dodati i prevod na albanskom

Izvor: Portal Analitika

Autor: Antena M

  • Viber


Predsjednik Demokratskog saveza Albanaca Ivan Ivanaj pozvao je MONSTAT da poštujući Ustav Crne Gore, redizajnira logo Popisa, kojim se kako kaže, diskriminišu Albanci, jer nema natpisa i na albanskom jeziku.
 
Podsjetimo, popis stanovništva u Crnoj Gori biće organizovan od 1. do 15. novembra ove godine.

U demokratskim društvima i državama popis stanovništva je, kako kaže Ivanaj, jednostavno mehanizam putem kojeg država prikuplja različite statističke podatke o stanovništvu, kao što su: nacionalna pripadnost, vjerska pripadnost, jezik, ekonomski status, stepen obrazovanja...

„Ali, u Crnoj Gori smo navikli da se sve politizuje, pa se očekuje da će i novembarski popis prerasti u „rat“, u kome će pobjednik biti onaj koji će u odnosu na popis iz 2011. povećati postotak iza linije koja mu odgovara“, navodi Ivanaj.

Da je počela politička kampanja uticaja na novembarski popis dokazuju, kaže Ivanaj, i različiti vidovi marketinga putem kojih se građanima sugeriše kako da se izjasne.

„Ono što pada na oči, i što nas tjera na sumnju da će novembarski popis služiti da se neko podigne, a neko spusti ispod realnog procenta, je i zvanični logo MONSTAT-a (Uprave za statistiku), koji postoji samo na crnogorskom, srpskom, hrvatskom i bosanskom jeziku, i to na dva pisma, latinici i ćirilici, ali ne i na albanskom jeziku koji je u službenoj upotrebi u Crnoj Gori, a kojim, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, govori 32.671 građanin Crne Gore“, navodi Ivanaj.

Takođe, albanski jezik je kako ističe, poseban i jedini je u službenoj upotrebi u Crnoj Gori koji nema ništa zajedničko sa gore navedenim slovenskim jezicima.

„Zato pozivamo MONSTAT da poštujući Ustav Crne Gore, redizajnira (ispravi gresku) logo popisa, kojim se diskriminišu Albanci, i kroz koji se šalje jasna poruka da ovdje više nema Albanaca, da je broj Albanaca na nivou statističke greške! Veoma je lako, ispod "POPIS" dodajte i prevod na albanskom jeziku - "REGJISTRIMI". Ako ovako uđemo u proces popisa, onda će i njegovi rezultati biti u najmanju ruku diskutabilni“, zaključio je Ivanaj. 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Licina

Sebični i Srbi i Albanci. Da Crnogorci imaju i polovinu privilegija u vaše Države ka što vi imate u Crnu Goru sad bi i u Beograd i u Tiranu po koji Ministar i Preśednik vlade bio Crnogorac. Stidite se oboje od male i poštene Crne Gore. Samo traže i oće a šta daju i uzvraćaju?!

Orlov krš

Svi se nešto žale,svima nešto smeta,a u Crnoj Gori su najviše ugroženi Crnogorci.