18 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

20° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Abazović: Rusija traži nova žarišta u Evropi, EU mora da oživi proširenje

Izvor: Screenshot

Politika

Comments 8

Abazović: Rusija traži nova žarišta u Evropi, EU mora da oživi proširenje

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Premijer Dritan Abazović rekao je da ono što se desilo Ukrajini, može se desiti i Zapadnom Balkanu. Zato, prema njegovom mišljenju, EU treba da oživi proces proširenja.

-Danas imamo situaciju da je Ruska federacija napala Ukrajinu. Sjutra se isto može desiti i Zapadnom Balkanu. Narod Ukrajine, ne brani samo sebe, oni brane njihovo pravo koje imamo svi mi, da sami biraju svoj put. Mislim da EU mora da oživi proces proširenja, ako želi da ostane atraktrivna za nove članice u kontekstu globalne koalicije, jer treba da mislimo o trećim stranama, i ako želimo da se osjećamo sigurnije u kontekstu Rusije, sjutra Kine ili neke treće zemlje, mislim da bi EU trebala da donese odluku da oživi proces proširenja - rekao je Abazović na Varšavskom bezbjednosnom forumu.

On je podsjetio da je Velika Britanija napustila EU, ali da je sada vrijeme za veće koalicije. Rekao je da je svijetu potreban veći nivo saradnje. 

-Danas mala Crna Gora je zemlja koja ima najveći broj izbjeglica iz Evrope, shodno svojoj veličini -  pet odsto i ponosni smo na to. Crna Gora izdvaja 14 posto svog vojnog budžeta za pomoć Ukrajini. Kada bi svaka evropska zemlja to učinila kao Crna Gora, rat bi bio završen za dvije tri nedjelje. Uvijek kada pričamo o podršci nekom gledamo u sopstveno dvorište da vidimo šta mi možemo da uradimo - rekao je Abazović. 

Premijer smatra da je odluka da budemo dio NATO saveza, jednako važna kao odluka da želimo da budemo dio EU.

-To je ekstremno važno za male zemlje, ali mislim da danas imamo toliko izazova, i mislim da naše zemlje ne mogu biti izvan kolektivnog sistema bezbjednosti - smatatra Abazović. 

Govoreći o situaciji na Kosovu, rekao je da sve zemlje regiona žele da se situacija između ove dvije zemlje riješi.

-Jer Rusija traži nova žarišta u i Evropi i mislim da to treba da nas zabrine. I kada pričamo o proširenju, ne pričamo o tome samo zato jer nam se sviđa da budemo dio demokratske grupe zemalja, istina to donosi dosta mogućnosti ali to je i pitanje bezbjednosti. U tom smislu da nije dobro da budemo izolovani - naveo je Abazović. 

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

babajaga

Lijepo li ova sablja čita, divno li nas danas razgovori! Kada svoje tako osijecaš, ada što bi s tuđijem činio?" Kao sve sto su te u serbiju siljali!!!! Ni manjeg covjeka a ni veceg lazova!!!

ljeposava

Kako “pečeno” prica covjek koji je namjerno zaustavio evropski put Crnoj Gori!Treba biti zaista drzak da ovako pokrije svoj saboterski rad kao fals premijera.Trci na sve strane dje moze da prica i sebe predstavlja kao zaslužnog za “pozitivni doprinos”evropskim integracijama.Dokle ovaj covjek moze da laže a da mu niko ne “začepi usta”?Usudjuje se da trazi nesto od Evrope iz ruševina koje je napravio u čitavom društvu i drzavi.

Orlov krš

Na jednoj od srbijanskih tv prije neki dan,na pitanje voditelja na što je najviše ponosan,reče da je to potpisivanje tzv Temeljnog ugovora! To izgovari bez i malo stida i srama zaboravljajući da on kao etnički Albanac to nikako nije smio uraditi,jer se radi o crnogorskom sakralnom i kulturnom blagu