24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đeka: Sad smatram da popis ne bi bio kredibilan; Nacionalna vijeća pozdravljaju najavu Spajića o odgađanju popisa

Politika

Comments 3

Đeka: Sad smatram da popis ne bi bio kredibilan; Nacionalna vijeća pozdravljaju najavu Spajića o odgađanju popisa

Autor: Antena M

  • Viber

Pet Nacionalnih vijeća - Savjeti brojčano manjinskih naroda i nacionalnih zajednica pozdravljaju najavu mandatara Milojka Spajića o odgađanju popisa za mjesec jer se time, kako su istakli na press konferenciji, smanjuju tenzije i otvara se prostor za dijalog.

Saglasni su i oko toga da su im potrebniji čak i bolji uslovi nego 2011.

Suljo Mustafić, predsjednik Bošnjačkog vijeća kaže da nam vijest da će se popis odgoditi govori da će nova Vlada imati sluha za dijalog, "za razliku od prethodnog premijera koji je pokazao ignorantan stav jer nije kabinetu ni predočio zahtjeve pet nacionalnih vijeća".

Da bi imali povjerenja u metodologiju popisa potrebno je, kaže Mustafić, da imamo uvid u način na koji se vrši unos podataka, te koja softverska rješenja će se koristiti. Listu zahtjeva, konkretnu, iznijeće nakon konsultacija sa pravnim timom, dodao je Mustafić

Faik Nika, predsjednik Albanskog nacionalnog savjeta navodi da pripadnici manjinskih naroda imaju pravo da učestvuju u procedurama poput ove.

"To nam i zakon obezbjeđuje. Ipak, nijesmo imali pristup materijalima na albanskom jeziku, kao ni dovoljno široku kampanju kada je u pitanju obavještavanje naših građana i van granica Crne Gore", ističe Nika.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković kaže da smo svjedoci da nijedna norma sigurnosti u vezi sa  održavanjem popisa nije ispunjena. Navodi da je manjak popisivača, te je neophodno odgađanje.

"Simpatičan je i član 7 stav 7, gdje se pod domaćinstvom navodi da se pod tim smatra i kolektivno domaćinstvo odnosno i crkve i manastiri, kojih je u ovom trenutku preko tri hiljade u Crnoj Gori ( sveštenika i njihovog osoblja)", naglašava Deković i dodaje da podržava jučerašnji apel Spajića.

Predsjednik Savjeta Muslimana Crne Gore Sabrija Vulić smatra da se popis ovdje doživljava kao takmičenje, a ne kao jedan protokolarni statistički proces.

"Bitno je naglasiti da se planira odgađanje, nije dakle još odgođeno: pa je pitanje da li je mjesec dana dovoljno da se učini restart, da se ispravi ono što je grbo rođeno? Dakle treba vremena, a jedan mjesec je jako kratak rok. Ako govorimo o održavanju od 1. do 15. decembra, a li je taj period odgovarajući, s obzirom na preporuke da popis bude održan od aprila do novembra?" pita Vulić.

Mensur Šaljaj, predsjednik Romskog savjeta u Crnoj Gori, smatra da treba popis održati u 2024. kada će cjelokupni ambijent, tvrdi, biti smireniji.

"Izrazite su tenzije u društvu, a mi van Podgorice i Herceg Novog ne možemo da uključimo popisivače romske nacionalnosti, jer su kriterijumi isključivi: potreban je 4. stepen stručne spreme i nezaposleni status. Ispred Savjeta Roma zato apelujemo da je potrebno spustiti kriterijume, prihvatiti i one sa 3. stepenom obrazovanja, jer je potrebno da među popisivačima u svakoj opštini imamo pripadnike Roma", naglašava Šaljaj.

Ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka kazao je: da ste me pitali prije mjesec i po rekao bih da popis treba da se uradi, međutim, sada kažem da ako bude popisa on neće biti kredibilan.

"Popis se ne radi na silu, već se radi kada su svi donosioci odluka, kada svi zajedno radimo da pronađemo ideologiju i kada je miran ambijent, tada možemo da radimo popis stanovništva. Popis treba uraditi kada smo svi saglasni u vezi sa metodologijom", navodi Đeka.

Pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković ističe pitanje u vezi sa kojim su najviše zabrinuti a to je bezbjednost popisivača. Odluke se mijenjaju iz sata u sat, dodala je ona.

Remiković je saopštila i da su Monstatu ispratili novi predlog mandatara Spajića, te da ga razmatraju i svoje aktivnosti sprovode u skladu sa tim.

Ombudsman Siniša Bjeković kaže da će ovdje očigledno politika odlučivati a mandatar, navodi, nije donio odluku samostalno - već u saglasju sa akterima koji su čak i za održavanje popisa.

Bjeković kaže da i Evropski parlament u Rezoluciji o Crnoj Gori za 2022. jasno poručuje da je popis neophodno sprovesti tek kada svaki politički zastoj bude otklonjen kako se ovaj proces ne bi koristio kao još jedan momenat stvaranja polarizacije u društvu.

"Ipak, ja u Crnoj Gori ne pamtim period bez krize, pa je vrlo važno imati konsenzus o ovim stvarima jer je važno i da ne koristimo svaku vrstu i najmanje krize da se popis nikada ne sprovede", objašnjava Bjeković.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Licina

Sad? Juče nisi smatrao? Šta će tek śutra bit, šta ćeš mislit i smatrat?? Tačno su ko zastave, lepršaju na sve strane i kako Vjetar duva.. nebitno, važno je da su plate velike i redovne pa i ako se nerazumijem i nemam stava! Samo neka ide za njih a tu su zbog Nas. Kava Etika i Profesija.

neko

mene i moju porodicu ga necete popisati ni sad ni za mjesec dana!

DON QUIJITE

Tek će svidjeti kakav je to kompleksan posao.,Popis je pitanje koje prevazilazi volju vlade jer su njegovi postulati opšteg značaja za sve građane.Očigledno je da je njegovo manipulisanje od ključnog značaja za srpske nacionaliste.Mjesec dana neće biti dovoljno da se sve stavi pod nezav. kontrolu.