10 °

max 16 ° / min 10 °

Ponedjeljak

26.02.

16° / 10°

Utorak

27.02.

15° / 11°

Srijeda

28.02.

18° / 11°

Četvrtak

29.02.

17° / 12°

Petak

01.03.

16° / 11°

Subota

02.03.

13° / 11°

Nedjelja

03.03.

13° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
ZBCG: Prihvatamo predlog o odgađanju popisa za 1. decembar, ali bilo kakvo dalje odgađanje neće imati našu podršku

Politika

Comments 6

ZBCG: Prihvatamo predlog o odgađanju popisa za 1. decembar, ali bilo kakvo dalje odgađanje neće imati našu podršku

Autor: Antena M

  • Viber

Koalicija Za budućnost Crne Gore predlog mandatara Spajića o odlaganju popisa stanovništva za 1. decembar ove godine prihvata, kako kažu, iz nekoliko razloga.

"Prije svega, naša koalicija želi da popis bude regularan kako niko ne bi manipulisao njegovim rezultatima i da na njemu svaki građanin Crne Gore slobodno i bez pritiska može da odgovori na ona pitanja koja su predviđena popisnicom, kao i da bude siguran da će to što je tada odgovorio biti vjerodostojno evidentirano u bazi podataka Monstata.

Nama, kao odgovornim ljudima, veoma je važno da ovaj posao bude priveden kraju, kako bi prikupljeni podaci mogli da služe onoj svrsi za koju su namijenjeni, tj. da ih koriste sve institucije države Crne Gore za izrade višegodišnjih strategija razvoja", navode iz ZBCG.

Kako kažu nadalje, pokušaj opstrukcije pojedinih partija i predsjednika opština iz njihovih redova, kao i izražena zabrinutost pojedinih manjinskih savjeta, mogle bi da dovedu do toga da popis zakazan za 1. novembar ne bude uspješan do kraja, kao i da prikupljeni podaci ne zadovolje stroge statističke standarde.

"Shodno gore navedenom, odlaganje popisa za 1. decembar smatramo razumnim kompromisom, ali nam je apsolutno neprihvatljivo bilo kakvo drugo odlaganje i odugovlačenje, s obzirom na to da je mjesec dana više nego dovoljno vremena da se u popisne procedure i kontrolu uključe svi koji to žele, jer za to postoji široki politički konsenzus.

Tražimo od kolega iz skupštinske većine da se po hitnom postupku izvrše izmjene i dopune Zakona o popisu stanovništva na način što bi Monstatu bilo omogućeno da eliminiše bilo kakvu vrstu opstrukcije procesa popisa i čitav posao dovede do kraja na valjan način", poručeno je iz koalicije Andrije Mandića i Milana Kneževića.

Takođe pozdravljaju ideju da se izradi softver koji bi omogućio svakom popisanom licu u Crnoj Gori da može pojedinačno izvršiti uvid u Monstatovu bazu podataka, vezano za njihovo izjašnjenje.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Di

Tražimo od Novovića da nam pojasni što se desilo sa državnim udarom. Zatvorili su Čadjenovića koji je morao da dopuni predmet. Posle su ga, kao, oni dopunili i tu je sve stalo. Tražimo odgovornost tužilaštva i sudstva za to što se predmet ne sprovede do kraja.

ljeposava

Koliko vi zelite da popis bude regularan ,toliko neka vam bude talicsn ulazak u vlast.Neće biti popisa ni 1og decembra,pa šta ćete uraditi?Nisu gradjani stoka kojoj vi spremate torove i gazde.Ovo vam je još jedan pokušaj drzavnog udara a još ni za prvi niste dobili presudu.Ako hocete ulaznicu u srpski svet tako sto ćete napraviti Crnu Goru srpskom državom ,malo ste se prevarili.

Nata

Jadna moja drzavo kad su dokazani teroristi na slobodu i oni nam se nesto pitaju! Valjda ce doc i taj dan, dan pravde, da vidimo teroriste u zatvor gdje im je i mjesto kao i one koji su ih pustili na slobodu!