19 °

max 27 ° / min 17 °

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

22° / 14°

Subota

25.05.

24° / 14°

Nedjelja

26.05.

25° / 16°

Ponedjeljak

27.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Milatović sa Štajnmajerom: Podrška Berlina Crnoj Gori, a njihov glas u EU je velik

Politika

Tag Video
Comments 3

Milatović sa Štajnmajerom: Podrška Berlina Crnoj Gori, a njihov glas u EU je velik

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović dočekan je uz najviše državne počasti u dvorcu Belvi gdje je održan tet-a-tet sastanak sa predsjednikom Savezne Republike Njemačke Frank-Valterom Štajnmajerom, na čiji poziv Milatović boravi u prvoj zvaničnoj posjeti toj zemlji.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, održan je i bilateralni sastanak delegacija dvije države a teme razgovora bile su jačanje političke i ekonomske saradnje kao i podrška Njemačke, kao značajnog partnera i saveznika, ubrzanju evropskog puta Crne Gore.

Milatović je zahvalio Štajnmajeru na kontinuiranoj podršci Njemačke evropskoj integraciji Crne Gore i izrazio očekivanje da pomoć te zemlje neće izostati ni u narednom periodu da naša država postane prva naredna članica Evropske unije.

- Crna Gora, kao zemlja koja je najdalje odmakla u pregovorima sa EU, zalaže se za princip regate i naše očekivanje je da do 2028. postanemo članica Evropske unije. To bi bila dobra poruka i za ostale zemlje Zapadnog Balkana i jasan signal da se reforme isplate a da je proces proširenja vitalan - kazao je Milatović.

Predsjednik Njemačke čestitao je predsjedniku Milatoviću izbor na funkciju u, kako je kazao, izazovnim vremenima na globalnom planu i dodao da ga raduje posvećenost jačanju kredibilnosti Crne Gore kao NATO članice.

Rekao je i da ga raduje nova generacija političara u Crnoj Gori koji mogu donijeti novu energiju na Zapadnom Balkanu i istakao da Njemačka snažno podržava Crnu Goru, da EU treba pozitivan primjer i da je siguran da naša zemlja to može biti.

Dva zvaničnika ocijenila su da su bilateralni odnosi Crne Gore i Njemačke odlični, i da će u narednom periodu raditi na jačanju povjerenja i saradnje između dvije zemlje.

Milatović je ocijenio da posjeta Berlinu predstavlja značajan zamajac za snaženje političkog dijaloga između dvije države, pogotovu u trenutku nedavnog formiranja 44. Vlade Crne Gore. Kazao je da proevropska orjentacija nove političke većine nije samo deklarativna, već orijentisana ka ključnim reformskim procesima.

On je istakao stopostotnu usklađenost Crne Gore sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i ukazao na značaj Berlinskog procesa koji ima nezamjenjivu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja Zapadnog Balkana sa EU na putu integracije. Izrazio je očekivanje da će Skupština Crne Gore uskoro ratifikovati tri sporazuma koja proizilaze iz Berlinskog procesa.

Pored odličnih političkih odnosa i razvijene bilateralne saradnje, predsjednik Crne Gore je istakao i savezničku saradnju dvije zemlje u okviru NATO-a i zajedničku posvećenost demokratskim vrijednostima kroz neupitnu podršku Ukrajini, koja se suočava sa ruskom vojnom agresijom.

Naglasio je da Crna Gora želi još snažnije prisustvo Njemačke u dijelu ekonomije kroz veća ulaganja iz te zemlje i ponovio interesovanje za otvaranje predstavništva Njemačke privredne komore u Crnoj Gori.

Milatović je pozvao predsjednika Štajnmajera da učini zvaničnu posjetu Crnoj Gori naredne godine.

Nakon završetka sastanka, Milatović je izjavio da je Štajnmajeru predstavio ambiciozan plan kako da Crna Gora postane članica EU do 2028. i kako da se do toga dođe.

"Njemački glas u EU je velik, mislim da je moja današnja posjeta Berlina jedan značajan korak ka tom putu", istakao je Milatović.

Vlada i Skupština bi trebalo da pokažu do kraja godine da koračaju u tom pravcu, kad su posrijedi naimenovanja u pravosuđu, saglasni su državnici.  

Očekujem da se naimenovanja što prije dese, istakao je Milatović.

"Posjeta je bila više nego uspješna, dobio sam obećanje Štajnmajera da će možda već naredne godine posjetiti Crnu Goru", zaključio je Milatović.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Na ovim photo potpuno nesrećni političari. Što su ovako neraspoloženi? Ovako se ne ostavlja percepcija ozbiljnosti.

@@@@

A ti Milatovicu?Podrzavas li ti taj put CG

Branka

Evropski put Crne Gore sa skraćenim časovima u školama zato što je danas Aranđelovdan. Ne može bit evropskije. Ono, baš, stvarno!