8 °

max 11 ° / min 6 °

Četvrtak

22.02.

11° / 6°

Petak

23.02.

11° / 7°

Subota

24.02.

10° / 9°

Nedjelja

25.02.

13° / 9°

Ponedjeljak

26.02.

15° / 9°

Utorak

27.02.

15° / 10°

Srijeda

28.02.

16° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gorčević u Briselu: Pristupanje EU nije prolazna politička odluka, vec generacijski izbor

Politika

Comments 0

Gorčević u Briselu: Pristupanje EU nije prolazna politička odluka, vec generacijski izbor

Autor: Antena M

  • Viber

Proces evropskih integracija nije prolazna politička odluka, vec generacijski izbor koji oblikuje naše društvo, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na panelu „EU proširenje: nova geopolitička urgencija“ koji je organizovao Institut Prijatelji Evrope u Briselu.

"Potičuci iz generacije koja snažno vjeruje u ideju evropske Crne Gore i evropskog regiona Zapadnog Balkana, snažno cu se zalagati za sprovođenje svih neophodnih reformi kako bi se ostvarila dugogodišnja želja naših građana – evropski životni standard i članstvo u EU", kazala je Gorčević i dodala da u Crnoj Gori postoji nova energija koja ide u pravcu ubrzanja pristupnih pregovora sa EU.

Gorčević je istakla da je Crna Gora najpogodniji kandidat za sljedecu državu članicu EU i da će Vlada usmjeriti sve svoje resurse i kapacitete, kako u političkom tako i u tehničkom smislu, da ispuni sve kriterijume za pristupanje EU do kraja svog mandata. Međutim, poručila je da je važno da i sama EU bude vise prisutna u regionu i ubrza njegovu punu integraciju.

“Svoj mandat smo započeli baveci se najosjetljivijim pitanjima, koja su vremenom postala veliki kamen spoticanja ne samo za proces pristupanja EU vec i za demokratsko funkcionisanje zemlje. Nakon neophodne dvotrećinske vecine u parlamentu, nakon tri godine smo kompletirali Ustavni sud, i pokazali da su najizazovnije odluke moguce kroz dijalog”, poručila je Gorčević.

Kazala je da će u narednim mjesecima fokus biti na naimenovanju ključnih ličnosti u pravosuđu, te da jačanje pravosuđa nije samo ispunjavanje kriterijuma u pregovorima o pristupanju EU, vec obezbeđivanje čvrstog okvira koji uvjerava pojedince, preduzeca i institucije da su njihova prava i obaveze čvrsto definisane i zašticene.

Govoreći o globalnom kontekstu, s akcentom na rusku agresiju na Ukrajinu, ministarka je istakla da ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja EU predstavlja najsveobuhvatnije i najefikasnije sredstvo za jačanje otpornosti na maligne uticaje, i poručila da reformski napori moraju biti praceni snažnom političkom podrškom zapadnih demokratija.

U tom kontekstu je pozdravila pokretanje instrumenta Novi plan rasta za Zapadni Balkan koji, kao je kazala, predstavlja snažan mehanizam da se reforme u regionu odvijaju u pravom smjeru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR