9 °

max 11 ° / min 6 °

Četvrtak

22.02.

11° / 6°

Petak

23.02.

11° / 7°

Subota

24.02.

10° / 9°

Nedjelja

25.02.

13° / 9°

Ponedjeljak

26.02.

15° / 9°

Utorak

27.02.

15° / 10°

Srijeda

28.02.

16° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
ZKO: Zabrinutost zbog smanjenja kapaciteta javne uprave i očekivanje da će Crna Gora postepeno napredovati ka EU

Izvor: Gov.me

Politika

Comments 0

ZKO: Zabrinutost zbog smanjenja kapaciteta javne uprave i očekivanje da će Crna Gora postepeno napredovati ka EU

Autor: Antena M

  • Viber

 Uoči Samita EU-Zapadni Balkan, Evropski ekonomski i socijalni odbor (EESC) sastao se sa crnogorskim civilnim društvom 7. decembra 2023. kako bi ocijenio napredak Crne Gore u procesu pristupanja, posebno u oblasti reforme javne uprave. Učesnici sastanka, koji je održan u okviru Zajedničkog konsultativnog odbora između Evropske unije i Crne Gore, su izrazili zabrinutost zbog smanjenja kapaciteta crnogorske javne uprave da odgovori na rastuće zahtjeve EU agende. Međutim, kako je istaknuto, sa novom Vladom otvara se prozor mogućnosti za napredovanje u potrebnim reformama u okviru pristupnih pregovora.

 Kako se navodi u saopštenju, otvarajući sastanak, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević je istakla: "Kada je Vlada iskreno posvećena otvorenom i transparentnom dijalogu, pregovaranju koje je zasnovano na interesima građana bez političkih proračuna, imamo situaciju u kojoj su zadovoljni i naši partneri i politički protivnici, tako da možemo da podijelimo odgovornost i zasluge za otvaranje nove perspektive pristupnih pregovora."

Članovi ZKO-a su istakli da je ovo prvi sastanak nakon izbora novog predsjednika EESC-a, Olivera Ropkea, koji je podnio inicijativu za otvaranje vrata EESC-a zemljama kandidatima i uključivanjem njihovih predstavnika u rad Odbora.

 Pozdravljajući ovu odluku EESC, u skladu sa novom metodologijom proširenja, Gordana Đurović, kopredsjedavajuća sa crnogorske strane, kazala je: "Zajednički konsultativni odbor živi sa izazovima evropske integracije Crne Gore i doprinosi jačanju javne debate sa ključnim zainteresovanim stranama, na inkluzivan i transparentan način. Članovi ZKO-a iz Crne Gore raduju se učešću u inicijativi EESC-a “Inicijativa za kandidate u procesu proširenja (ECM) – važan korak za uključivanje civilnih društava iz država proširenja koje su srce koje kuca u projektu integracije u EU“.

 Član EESC-a i kopredsjedavajući sa strane EU, Decebal-Ștefăniță Padure, rekao je: "U ovom mandatu ZKO-a, radujemo se bliskoj saradnji sa našim crnogorskim kolegama i želimo vidjeti kako zemlja postepeno napreduje ka članstvu u EU. Organizovano civilno društvo kako iz EU-a, tako i iz Crne Gore, učiniće sve što je moguće kako bi pozitivno doprinijelo ovom zajedničkom cilju".

Povodom nedavnog izvještaja Komisije o Crnoj Gori, predsjednik EESC-a Oliver Ropke je izjavio: "Crna Gora je uvijek bila predvodnik u procesu proširenja EU. Potpuno vjerujem da će nastaviti tim putem sa novom vladom. Potrebni su nam jasni angažmani i akcije. Ovdje ne mogu dovoljno naglasiti da je za svaku funkcionalnu demokratiju ključno snažno civilno društvo. Više nego ikad, crnogorsko civilno društvo može računati na našu nepokolebljivu i aktivnu podršku."

U okviru rasprave o obavezama u okviru Klastera 1, članovi ZKO-a su istakli važnost reforme javne uprave, posebno u saradnji sa civilnim društvom. Apelovali su na crnogorske vlasti da hitno promijene zakonodavni okvir, što je jasno odraženo u završnoj deklaraciji objavljenoj nakon sastanka.

Konkretno, članovi su tražili izmjenu Zakona o sprečavanju korupcije, koji tretira predstavnike socijalnih partnera i organizacija civilnog društva kao funkcionere isključivo zato što su formalno imenovani od strane Vlade Crne Gore. To, kako tvrde, nije u skladu s njihovom misijom da zastupaju interese organizovanih socijalnih partnera, dovodeći u pitanje njihovu autonomiju i nezavisnost kao nevladinih i neprofitnih organizacija.

 Deklaracija će biti distribuirana crnogorskim vlastima i svim relevantnim institucijama EU, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR