8 °

max 11 ° / min 6 °

Četvrtak

22.02.

11° / 6°

Petak

23.02.

11° / 7°

Subota

24.02.

10° / 9°

Nedjelja

25.02.

13° / 9°

Ponedjeljak

26.02.

15° / 9°

Utorak

27.02.

15° / 10°

Srijeda

28.02.

16° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mandić: Model državljanstva koji su primijenile mnoge zemlje Balkana  učinio bi Crnu Goru  jačom i snažnijom

Izvor: Skupština CG

Politika

Comments 4

Mandić: Model državljanstva koji su primijenile mnoge zemlje Balkana učinio bi Crnu Goru jačom i snažnijom

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić sastao se u Istanbulu, tokom svoje zvanične posjete Republici Turskoj, sa predstavnicima udruženja iseljenika i studenata u Republici Turskoj.

Mandić je istakao uvjerenje da će nova parlamentarna većina raditi još bolje i efikasnije nego njeni prethodnici kada su u pitanju one teme i pitanja koja se tiču iseljenika, kako u Turskoj, tako i u drugim zemljama na Balkanu.

Predstavnici udruženja iseljenika i studenata su izložili istorijat svojih organizacija, te naglasili da je za njih mir i stabilnost u Crnoj Gori imperativ i da je njihov ključni problem status koji imaju, a kada je u pitanju naša zemlja, te da je za rješavanje tog pitanja jedino prihvatljivo dobijanje državljanstva, kao što rade neke države bivše Jugoslavije kada su u pitanju njihove dijaspore.

Istakli su činjenicu da postojeće iseljeničke knjižice njima uopšte ne daju nikakva prava kada je u pitanju Crna Gora, već se oni i dalje tretiraju potpuno jednako kao bilo koji drugi državljani Turske. Naglasili su da su ovo pitanje pokušali da riješe i sa prethodnom vlašću, ali bez uspjeha.

Dodali su da ih posebno brinu ekonomski problemi na sjeveru Crne Gore i da bi voljeli da pomognu, jer oni gaje veliku emociju prema Crnoj Gori i upravo to je razlog zašto i dalje čuvaju svoje ime u Turskoj. Na samom kraju su pozdravili predlog Mandića i apostrofirali da su oni spremni da zajednički rade kako sa predsjednikom parlamenta, tako i sa samim parlamentom.

Predsjednik Skupštine je istakao da su iseljenici mnogo dali Crnoj Gori, a da ih ona do sada nije uvažila na način kako su to oni zaslužili. Apostrofirao je da je upravo model državljanstva koji su primijenile mnoge zemlje Balkana, a kada su u pitanju njihovi iseljenici, upravo model koji bi Crnu Goru učinio jačom, snažnijom i prosperitetnijom zemljom.

Mandić je dodao da se period vanrednog zasijedanja parlamenta koje nastupa nakon Nove godine, treba iskoristiti za dijalog između Skupštine Crne Gore i udruženja iseljenika i ukupne dijaspore Crne Gore, kako bi našli zajedničko rješenje, koje bi omogućilo svima koji svoje korijene imaju upravo u našoj rodnoj grudi da na što jednostavniji i efikasniji način mogu da ostvare to pravo.

Mandić je zaključio da će o svim zaključcima sa ovog sastanka, po povratku u Crnu Goru, upoznati šefove poslaničkih klubova i da očekuje da će većina poslanika biti za pomenute izmjene i rješenja.

Sastanku je prisustvovala predsjednica Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore Simonida Kordić, ambasador Crne Gore u Turskoj Periša Kastratović, generalni konzul Branislav Karadžić i predstavnici udruženja iseljenika i studenata:

Hilmi Erdem - Član udruženja Turska Bosna Sandžak

Erdžan Gul - Potpredsjednik udruženja Turska Bosna Sandžak

Ali Hot - Član udruženja Turska Bosna Sandžak

Abas Erdem - Predsjednik udruženja Montenegro - Karadag

Mustafa Deniz - Član udruženja Montenegro Karadag

Bedri Gul

Erko Brdjanin

Adil Ozuzun - Predsjednik udruzenja crnogorskih iseljenika Burhanije

Aylin Ozuzun - Član udruženja iseljenika Burhanije

Zuleyha Ozbek - Predsjednica udruženja iseljenika (Bošnjaci iz CG) iz Adane

Ozlem Susluoglu - Crnogorska iseljenica iz Adane

Mustafa Salihović - Predsjednik udruženja studenata CG

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Di

Crna Gora se mora ugledati na države Evropske unije, a ne Balkana. EU je protiv dvojnog državljanstva. Ako vodite državu ka EU, kao što govorite, onda se držite njihovih pravila.

Tara

Drzava CG je mala..mi ne smijemo strancima..odobravati drzavljanstvo..to bi bilo vec politicki cin..koju bi CG unistio....kao sto se i sad unistava..i broje..

Crnogorka

Pitanje davanja drzavljanstva je osjetljivo pitanje kada se radi o buducim glasacima, uzimajuci u obzir cinjenjicu da je CG drzava sa malim brojem stanovnika multietnickog sastava. Svjedocimo davanju drzavljanstva ratnim izbjeglicama koje su svoje utociste nasle u CG.