14 °

max 15 ° / min 9 °

Ponedjeljak

04.03.

15° / 9°

Utorak

05.03.

14° / 8°

Srijeda

06.03.

14° / 8°

Četvrtak

07.03.

9° / 8°

Petak

08.03.

12° / 7°

Subota

09.03.

11° / 7°

Nedjelja

10.03.

12° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hajka protiv crnogorskog jezika vratiće se kao bumerang hajkačima

Politika

Comments 1

Hajka protiv crnogorskog jezika vratiće se kao bumerang hajkačima

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorskim jezikom vjekovima su govorili Crnogorke i Crnogorci. Britanski plemić i znameniti istraživač, egiptolog, arheolog, putopisac sir Dzon Gardner Vilkinson (1797-1875), obišao je septembra i oktobra 1844. godine Cnu Goru. Upoznao se sa njenim životom, običajima, dijelom i njenom istorijom, te kulturom, kao i jezikom kojim govore njeni stanovnici, poručuje Novak Adžic, predsjednik Crnogorske evropske partije.

"On se sastao i razgovarao na Cetinju sa Petrom II Petrovićem Njegošem itd, te je napisao opširnu knjigu o Crnoj Gori. Napisao je i objavio u Londonu 1848. djelo "Dalmacija i Crna Gora". Sir Džon Gardner Vilkinson je zapisao o crnogorskom jeziku, kojim govori crnogorski narod: "Crnogorski jezik je dijalekt slovenskog jezika"", navodi.

I Vilkinson je, pojašnjava, svjedočio da Crnogorci govore crnogorskim jezikom, te da je crnogorski jezik grana slovenskog jezika, odnosno, da crnogorski jezik spada u grupu slovenskih jezika, sa svim svojim specifičnostima.

"Sasvim je prirodno i normalno da danas u Crnoj Gori naš crnogorski jezik dobije punu afirmaciju, onako kako je to u Ustavu napisano i da državnim, službenim jezikom crnogorskim govori većina stanovnika Crne Gore. Očekujem da će tako biti i na ovom popisu i da će pokušaji zapostavljanja i asimilacije crnogorskog jezika doživjeti propast. Velikosrpska hajka na crnogorski jezik vratiće se kao bumerang hajkačima", zaključuje Adžić.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

aleks

Ima neki ne doder u cg a on se bar jedan rodi ovakav da ju brani i neda kad je nateže i kad treba